Læsetid: 2 min.

Overraskende Bodil til Jonas Elmer

9. marts 1998

Let's Get Lost slog Nils Malmros' favorit Barbara

FILMPRISER
Det var overraskende den unge danske film, der triumferede ved Bodil-uddelingerne søndag aften i Imperialbiografen.
Spillefilmsdebutanten Jonas Elmer vandt den dekorative statuette for sin debutfilm Let's Get Lost, et kærligt ironisk kollektiv-portræt af en gruppe ørkesløse unge fyre, der har fodboldinteresse og ikke mindst Michael Laudrup som det faste holdepunkt i en ellers ustruktureret bistandstilværelse.
Elmer vandt sin Bodil i hård konkurrence med to sværvægtere fra 1997, Lars von Triers Riget 2 og ikke mindst Nils Malmros' stærkt roste, stort opsatte og meget sete Barbara efter Jørgen Frantz-Jacobsens roman.
Let's Get Lost skulle oprindelig have været en novellefilm, men udvidedes ved hjælp af de unge skuespilleres improvisation til en spillefilm.
Det er en lav-budget-film i sort-hvid uden kendte skuespillernavne, og den er blevet en kult-succes i biografen. Det internationale ry har ladet vente på sig, men det kommer måske, for filmen har netop fået en stærkt rosende omtale i det amerikanske fagblad Variety, hvis anmelder undrer sig over filmens fravær på internationale festivaler.

Bodil til Babett
I centrum af Let's Get Lost står en ung kvinde, skrap i mund, men følsom af sind, og hun spilles overrumplende træfsikkert, vittigt og spontant indlevet af Sidse Babett Knudsen.
Det blev til en Bodil til dette mere end lovende navn med den magnetiske filmudstråling. Også Anneke von der Lippe var nomineret for sin fine præstation som Barbara, men hun blev altså slået på målstregen af Babett.
Bodil for bedste mandlige hovedrollepræstation gik for anden gang til Holger Juul Hansen - oven i købet for den samme præstation som administrerende overlæge Einar Moesgaard i Lars von Triers Riget-serie.
Filmmedarbejderne er blevet så fortryllet af Juul Hansens komiske déroute i Riget 2, at man har stemt ham ind til endnu en Bodil for fremstillingen af en figur, der i filmmanuskriptets appendiks beskrives med følgende ord: Interesser: Erotica. - Stjernetegn: Vandmand. - Karakter: Født diplomat. - Yndlingsfarve: Dem alle.
Riget 2 er jo først og fremmest en TV-serie, men da den i 1997 har haft biografpremiere i en regulær filmversion, er den ligeberettiget med de øvrige spillefilm i konkurrencen om Bodilpriser.
Så måske vinder Holger Juul Hansen sin tredie Bodil på rad, når Riget 3 engang udsendes!

Birolle-ros
Prisen for bedste kvindelige birollepræstation gik også til Riget 2, idet Birgitte Raaberg blev valgt for sit stærkt følelsesbevægede spil som Judith, moderen til den vanskabte barn Lillebror.
Og Barbara fik en fortjent trøstpræmie, da en af dansk films bedste skuespillere gennem de sidste to årtier, Jesper Christensen, vandt birolle-Bodil for sin underfundigt begavede fremstilling af filmens ræsonnør, sorenskriveren.
Som bedste amerikanske film valgtes Curtis Hansons L. A. Confidential , og Bodil som den bedste ikke-amerikanske film gik til Det' bare mænd.
Endelig var der en særlig æres-Bodil til komponisten Joachim Holbeck for hans indsats som filmkomponist, især på Lars von Triers film.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her