Læsetid: 2 min.

Pakistans kvinder i krig mod voldtægt

4. marts 1998

Pakistan ignorerer kvinders rettigheder: Voldtagne kvinder må selv bevise, at det var voldtægt - eller blive stenet for utroskab

I Pakistan bliver voldtægtsofre ofte dømt for at have samleje uden for ægteskabet, hvis de anmelder overgrebet. Samleje uden for ægteskabet kan straffes med stening til døde eller hundrede piskeslag. Ifølge pakistansk lov skal kvinden have fire mandlige vidner til det sexuelle overgreb, eller overfaldsmanden skal tilstå forbrydelsen.

Hustruvold ikke strafbart
Hvis ikke, bliver forbrydelsen i stedet til, at kvinden har begået Zina, som er samleje uden for ægteskab, og dermed strafbart. Beena Sarwar fra WAR er i øjeblikket i Danmark, og talte mandag aften til et debatmøde i Mellemfolkeligt Samvirkes lokaler i København.
Hun protesterer imod den pakistanske lovgivning. Hun mener den er et kontrolmiddel over for kvinder, og ikke en retfærdig håndhævelse af menneskerettigheder: "Zina blev indført i 1947, da den islamiske stat Pakistan blev dannet," siger Beena Sarwar til Information. "Indtil 1979 kunne kun mænd anklages for samleje uden for ægteskabet. Dengang blev der kun rejst fire sager om året. I 1979 blev loven ændret af det militære regime under General Zia, så også kvinder kunne anklages, og nu er der tusindvis af sager om året."

Berører hele samfundet
"Det er et spørgsmål om at kontrollere kvinden, om magtanvendelse. Derfor er vold i hjemmet og hustruvoldtægt ikke strafbart. Det er absurd, at en handling som samleje mellem to voksne, billigende mennesker er en statslig affære, der er strafbar, hvorimod voldshandlinger mod kvinder er et privat anliggende, og dermed går fri for påtale," siger Beena Sarwar.
Hun ser kvinders manglende rettigheder i Pakistan som "et fælles politisk problem, der berører alle sider af samfundet."

Ikke Islams skyld
Da General Zia ændrede Zina-loven i 1979, til også at omhandle kvinder, var det for at fjerne den sidste modstand mod hans regime. Som Beena Sarwar fortæller: "Han havde myrdet resten af de politiske modstandere. Tilbage var kun kvinderne." Beena Sarwar mener derfor ikke, at de kvindediskriminerende love kan tilskrives islam, der, som hun påpeger, indeholder en fundamental barmhjertighedskodeks, men i stedet skyldes den politiske situation.
Med sit arbejde for WAR vil hun "ændre opfattelsen af at kvinden er den skyldige i forbrydelser, begået imod hende.
"Vores arbejde handler om at få den pakistanske regering til at anderkende og opretholde de grundlæggende menneskerettigheder, der blev nedskrevet i Beijing, Kina i 1995."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her