Læsetid: 2 min.

Paris går til venstre

24. marts 1998

Studerende protesterer mod højrefløjens alliance med Le Pen i Lyon og fire andre regioner

PARIS - Paris-regionen og Marseille-Nice-regionen - henholdsdvis den største og den trediestørste franske region - blev i går erobret af venstrealliancen, da formandsvalgene efter regionalvalgene fortsatte i en højspændt atmosfære. Paris-regionen har været under højrestyre uafbrudt i 26 år.
Den politiske situation er fortsat præget af opstandelsen efter de alliancer, som det moderate højre den 20. marts indgik med det højreekstremistiske parti Front National for at sikre sig formandsposterne i Lyon-regionen, Frankrigs næststørste, og fire andre regioner.
I Lyon har der været demonstrationer med krav om, at den nyvalgte formand, den tidligere gruppeformand for partiet UDF i Nationalforsamlingen og tidligere forsvarsminister Charles Millon, skal træde tilbage.
Millon er også blevet skarpt kritiseret af sin partifælle, Lyons borgmester, tidligere premierminister Raymond Barre, for at have ladet sig vælge med støtte af Jean-Marie Le Pens racistiske parti.

Studenter-protest
I Paris demonstrerede omkring 1.000 gynmasielever foran hovedkvarteret for regionen for for at protestere mod eventuelle forsøg på at bevare højre-formandskabet med Front Nationals stemmer ved en alliance af samme slags som i Lyon. Gymnasierne er et af de områder, der er direkte berørt af regionalstyret.
Ved formandsvalgene den 20. marts sikrede venstrepartierne sig kun tre af de 22 regioner - mod før to - trods klar fremgang ved valget den 15. marts og relativt flertal i over halvdelen af regionerne. En stribe formandskaber blev vundet af højre, heraf fem med Front National-støtte, og i en række andre regioner blev formandsvalgene udskudt til mandag.
I Marseille-Nice regionen var partilederen Jean-Marie Le Pen formandskandidat i konkurrence med socialisten Michel Vauzelle. Ved tredie afstemning mandag vandt Vauzelle med 49 stemmer (den fuldtallige venstregruppe), mens Le Pen fik 37 stemmer.
UDF's topleder på landsplan, Francois Léotard led et forsmædeligt nederlag, idet han kun fik 19 stemmer, mens en udbryder fra hans egen højreguppe fik ni.
I Paris-regionen gav højre under ledelse af tidligere premierminister Edouard Balladur afkald på at støtte sig på Front National, og formandsposten tilfaldt socialisten Jean-Paul Huchon på grundlag af venstrealliancens relative flertal.

Nej til Le Pen
I regionen Midi-Pyrénées (Toulouse) blev det moderate højres kandidat valgt med støtte af Front Nationals stemmer, men trådte omgående tilbage for at demonstrere sin afstandtagen fra det yderste højre. Det samme var sket den 20. marts i regionen Franche-Comté, og disse to tilfælde af "republikansk samfundssind" er blevet hilst med anerkendelse af både socialister og kommunister såvel som af det moderate højre.
I mellemtiden vandt venstrepartierne en klar sejr ved departementsrådsvalgene, hvis anden runde blev afviklet søndag. Venstrepartierne erobrede 10 departementer og fik dermed kontrollen med 31 departementer, mens højre bevarer flertallet i 61 departementer (de resterende tre er uafgjort).
Venstrepartiernes fremgang er uden fortilfælde, og da valget kun drejer sig om halvdelen af mandaterne, svarer resultatet statistisk til, at venstrepartierne går frem fra 21 til 41 af de 95 departementer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her