20. marts 1998

Den konservative leder giver fortabt, emn opfordrer også Hans Engell til at gå. Pia Christmas-Møller overtager roret

Dr. phil. og forhenværende miljøminister, Per Stig Møller, går af som politisk ordfører for de konservative. En lang opslidende personkamp i den konservative gruppe kostede i går aftes valgets taber hans politiske tillidshverv.
"Valgnederlaget blev for stort, og dels kan Det konservative Folkeparti ikke være tjent med den evige omtale af splittelse i gruppen," sagde en alvorlig og knuget Per Stig Møller i aftes.
Han opfordrede samtidig Hans Engell, den konservative gruppeformand, til også at trække sig: "Det vil vise, at der ikke er tale om fløjkrig. Partiet må have et helt nyt hold på banen. Den konservative idé er for vigtig til evig rivalisering", siger Per Stig.
Samtidig er han parat til at pege på Pia Christmas-Møller som sin efterfølger:
"Hun er efter min opfattelse et naturligt valg. Men det er gruppens valg," siger Per Stig Møller. Pia Christmas-Møller kalder det dybt uretfærdigt, at Per Stig Møller ikke har fået en ordentlig chance. Men hun er ikke afvisende over for tanken om at blive ny politisk leder: "Hvis gruppen kan bruge mig, så står jeg til rådighed," siger hun og håber derfor, at Hans Engell vil følge Per Stig Møllers opfordring til at gå.
"Per Stig Møller har ofret sig for at give partiet en chance for at finde sine egne ben. Men skal partiet have en fair chance, så bør Hans Engell også gå af," siger hun.
Den nyvalgte himmelstormer, reklamemanden Jens Heimburger, mener imidlertid ikke, at Hans Engell skal følge opfordringen: "Vi har brug for hans enorme politiske erfaring," siger han.
Det var de mange avisskriverier om fløjkrigen i den konservative gruppe, der dels gjorde udslaget for Per Stig Møllers beslutning, og dels gav de konservative det store valgnederlag: "Det har været 13 meget, meget hårde måneder, og jeg er meget hårdt personligt belastet. Jeg må konstatere, at jeg ikke har været god nok til at sælge billetter. Tværtimod har der været alt for stort salg ved udgangen," sagde Per Stig Møller i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her