Læsetid: 3 min.

PET-agent truet til tavshed

6. marts 1998

PET-agenten Anders Nørgaard ville allerede i 1992 fortælle om sine ulovelige spionageaktiviter, men et telefonopkald fra PET fik ham på andre tanker

Allerede i sommeren 1992 forsøgte Anders Nørgaard at offentliggøre historien om sin ulovlige overvågning af venstrefløjen i PET's (Politiets Efterretningstjeneste) hemmelige tjeneste. Men et ubehageligt opkald fra PET fik ham på andre tanker.
"Jeg blev bange for min egen sikkerhed og følte mig truet fra PET's side. Man ved jo et eller andet sted, at PET har lange arme," siger den tidligere spion til Information.
Anders Nørgaards historie kom ud i offentligheden, da TV2 søndag og tirsdag i Fak2eren dokumenterede, hvordan han i i starten 80'erne ulovligt infiltrerede Socialistisk Arbejderparti, SAP, som hemmelig agent for PET.

Ville lette hjertet
Da Anders Nørgaard ville fortælle sin historie til Ekstra Bladet, blev han sat i forbindelse med journalisten Jakob Andersen, der fik al tænkelig dokumentation forelagt.
Anders Nørgaard vidste, at dét, han havde foretaget for PET var ulovligt, og han var træt af at gå rundt med sin viden. Det havde han gjort i knap ti år.
"Jeg gik til Ekstra Bladet for at lette mit hjerte efter at have tænkt over det i nogle dage," siger Anders Nørgaard til Information.
På grund af historiens afslørende indhold aftalte Nørgaard med Jakob Andersen, at han skulle kunne godkende alle artikler, før de blev trykt.

Telefon fra PET
Efter at have mødtes to gange med journalisten modtager Anders Nørgaard imidlertid et telefonopkald fra PET med en besked, der ikke er til at tage fejl af: Han skulle ikke bryde sig om at fortælle offentligt, hvad han lavede for PET i 1982-1983.
"PET vidste ikke i detaljer, at jeg var ved at fortælle historien. Men de vidste, at der var ugler i mosen," siger Nørgaard.
Han vil ikke ind på hvem, han talte med, og hvad, der blev sagt i den anden ende af røret, men han oplyser, at det fremgik med med al ønskelig klarhed, at historien ikke skulle videre.
"Jeg talte i telefon med PET og fik en fornemmelse af, at artiklen ikke skulle skrives. Der kan ligge meget i den måde, ordene bliver lagt på. Man behøver ikke at stille sig truende an, og man behøver ikke komme med meget firkantede, voldelige trusler. Man kan godt true på en anden måde end på førlighed og ære. Jeg blev bange for min egen sikkerhed," siger Anders Nørgaard.
Den tidligere PET-spion fatter øjeblikkeligt beskeden og henvender sig endnu en gang til Jakob Andersen på Ekstra Bladet, som ellers er klar til at skrive historierne. Jakob Andersen husker det sådan:

Turde ikke
"Anders Nørgaard kommer ind på mit kontor om aftenen. Han er tydeligt nervøs og bange, og siger, at vi skal lade være med at publicere det, fordi at han er blevet advaret af PET. 'Du må ikke publicere det!' Sådan husker jeg, at han siger det."
Jeg forsøger at overtale ham til det modsatte og prøver at få ham til at forstå, at han ikke er juridisk forpligtet til ikke at offentliggøre det, men han vil ikke høre," siger Jakob Andersen. Den udlægning af forløbet er Anders Nørgaard fuldstændig enig i.
"Jeg sagde til ham, at det ikke kunne blive til noget alligevel. Jeg turde simpelthen ikke. Sådan var det."
Siden dengang har Anders Nørgaard haft lyst at komme ud med sin historie, men har ikke turdet.

Ikke den sidste spion
"Det har været belastende at gå rundt med, men ellers har jeg ikke tænkt så meget over det i hverdagen," siger han.
Historien om PET's ulovlige overvågning af venstrefløjen har derfor ligget død hen, indtil journalisterne fra Fak2eren ringede på Anders Nørgaards dør og spurgte om, han ville være med. I virkeligheden ville han helst være fri.
Ifølge Informations oplysninger er det gamle kilder i SAP, som har henvendt sig til Fak2eren og sat journalisterne på sporet af Anders Nørgaard. Det ønsker journalist Søren Steen Jespersen hverken at be- eller afkræfte.
Dermed er den gamle viden kommet til offentlighedens kendskab og er blevet et hedt emne i valgkampen.
Anders Nørgaard mener ikke, at PET-sagen slutter med ham.
"Jeg vil ikke sige, at det er en tikkende bombe, men jeg tror, der er flere agenter, der kommer ud af skabet her i den nærmeste fremtid."
Selv har han dog ikke kendskab til flere agenter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu