Læsetid: 2 min.

Pia K. har total kontrol med sin gruppe

14. marts 1998

Partiformanden udpegede selv blandt sin inderkreds 12 af de 13 folketingsmedlemmer

Pia Kjærsgaard og hendes inderkreds bestemte allerede for et år siden, hvem Dansk Folkepartis nyvalgte folketingsgruppe skulle bestå af.
Partiets pressechef Søren Espersen oplyser over for Information, at partiets hovedbestyrelse 11. februar sidste år opstillede spidskandidaterne på listeopstillinger i landets 17 amts- og storkredse.
Partilisteopstillingen sikrer næsten automatisk valg af spidskandidaten. Af Dansk Folkepartis nyvalgte gruppe på 13 er de 12 da også kredsenes spidskandidater. Den 13., Aase D. Madsen, opstillet i Hellerup, blev valgt fra en 2. plads på amtslisten i slipstrømmen på spidskandidaten, der var Pia Kjærsgaard selv.
- Er alle de 13 valgte personer, I kender i forvejen fra Fremskridtspartiet?
"Ja, det er folk, som med det samme gik over til Pia. Vi har gjort det sådan for at undgå det kaos, der prægede Fremskridtspartiets gruppe, da den blev nyvalgt i 1973. Man må kunne lære af historien," siger Søren Espersen.

Syv til sig selv
Dansk Folkepartis hovedbestyrelse har 11 medlemmer: de fire folketingsudbrydere fra Fremskridtspartiet og seks partirepræsentanter. De 11 i hovedbestyrelsen tildelte sig selv syv spidsopstillinger, hvoraf de seks nu har givet valg.
Hovedbestyrelsen tildelte også spidsopstilling til partiets sekretariatschef Peter Skaarup og hans mor Birthe, der nu begge er valgt til Folketinget.
To andre spidsplacerede fra partiets sekretariat, Søren Espersen selv og civiløkonom Carl Christian Ebbesen var placeret i amter, der ikke gav valg. Om hovedbestyrelsens opstillingsmetode forklarer pressechef Espersen til Information:
"Vi gav først de fire folketingsmedlemmer de fire stemmemæssigt største amter. De havde jo taget risikoen ved at gå ud af Fremskridtspartiet og stifte et nyt parti."
Denne metode bar frugt, idet de store amter sikrede genvalg til alle fire udbrydere: Udover Pia Kjærsgaard i Københavns Amt blev det Kr. Thulesen Dahl i Fyns Amt, Ole Donner i Nordjyllands Amt og Poul Nødgaard i Århus Amt.
- Hvordan fordelte I de øvrige spidsplaceringer i amter og storkredse?
"Det ved jeg sørme ikke... Man taler om det. Vi er ikke flere, end det kan lade sig gøre. Husk, at for et år siden var vores håb lige at komme over spærregrænsen."
Ifølge Dansk Folkepartis vedtægter en den hovedbestyrelsesudpegede partiliste en overgangsregel. Vedtægterne bestemmer, at partiet ved kommende valg skal amtsbestyrelserne foretage "en fælles opstilling - sideordnet med nominering - for hele amtet".
- Tror du, de nyvalgte kandidater er interesseret i det?
"Ellers skal vedtægterne laves om," siger Søren Espersen.
Han oplyser, at Dansk Folkeparti på et halvt år er gået l.600 medlemmer frem og nu har 3.200.
"Vi tog halvdelen af Fremskridtspartiets medlemmer," siger Espersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her