Læsetid: 3 min.

Politiske hensyn afgør ministerkabale

19. marts 1998

Politiske hensyn trænger det saglige i baggrunden, når Nyrup opstiller sin ministerliste

Politiske hensyn er vigtigere end saglig fordeling af arbejdsopgaver, når Poul Nyrup Rasmussen opstiller sit hold af ministre. Det siger en række eksperter, Information har talt med.
"Min forventning til, at Nyrup sammensætter sit hold ud fra rationelle forvaltningsmæssige overvejelser er meget lav. De politiske hensyn til at få kabalen til at gå op, vil vinde," siger Tim Knudsen, lektor i statskundskab på Københavns Universitet.
Der kunne ellers være gode grunde til at gå listen med ministerier efter i sømmene. En sammenligning med ministerlisten i tre nabolande, Tyskland, Norge og Sverige, viser, at den danske fordeling af opgaver mellem de enkelte ministerier adskiller sig markant fra fordelingen i de tre andre lande.
Det springer særligt i øjnene, at Socialministeret i både Norge og Tyskland på den ene side er delt op i et Børne- og Familieministerium, der skal tage sig af velfærdsservicen, mens bistandsdelen på den anden side er flyttet til Arbejdsministeriet i de to lande. Det giver en sammenhæng mellem dagpenge og bistandshjælp.

En god ide?
Men Ove Kai Petersen, professor i statskundskab på Københavns Universitet, afviser over for Information at følge inspirationen fra nabolandene.
"Der er ikke meget relevans i at slå Socialministeriet sammen med Arbejdsministeriet," siger Ove Kai Petersen.
Heller ikke Jørgen Grønnegaard Christensen, professor i forvaltning ved Aarhus Universitet mener, der er den store ide i at følge opskriften fra nabolandene.
"Der er ikke megen ide i at opsplitte Socialministeriet. Man glemmer ofte, at der er en masse politik i det, når statsministeren udformer sit hold. De store gevinster ved at trække grænserne mellem ministerierne på en anden måde er ikke så sikre endda. Det er ikke bare et spørgsmål om at sætte sig til tegnebrættet og slå nye streger i organisationsmodellen," siger Århus-professoren.
Torben Beck Jørgensen, professor i statskundskab, Københavns Universitet peger på, at der både er gode begrundelser for at dele Socialministeriet op i to og for at lade den nuværende enhed fortsætte.
"Begge argumenter er rimeligt gode og så er der åbnet for det politiske spil. der er saglige argumenter, der trækker i begge retninger, og så er det relevant at træffe en politisk beslutning," siger Torben Beck Jørgensen.
Jørgen Grønnegaard Christensen og Torben Beck Jørgensen afviser også påståede fordele ved at flytte arbejdsmarkedsuddannelserne fra Arbejdsministeriet til Undervisningsministeriet.
Ove Kai Petersen peger dog på behovet for en større sammenlægning af ministerier til såkaldte superministerier. Det skulle styrke muligheden form at udarbejde sammenhængende politikker for et område og på den måde stille Danmark bedre i den globale konkurrence.
Ove Kai Petersen peger her på behovet for en sammenlægning af Fødevare- og Erhvervsministeriet og på en sammenlægning af Undervisnings- og Forskningsministeriet.

Rekord i ministerier
Intet andet europæisk land har så mange ministerier. Det konstaterer lektor Finn Østrup, Handelshøjskolen i København efter en sammenligning foretaget for Information.
"Statsministeren kunne med fordel reducere antallet af ministerier med fem.
Så ville der blive færre stridigheder mellem ministerierne," siger Finn Østrup, der opfordrer statsministeren til at skære i antallet af ministerier, nu hvor chancen byder sig i forbindelse med dannelsen af den nye SR-regering.
Finn Østrup peger på, at tre ministerier udarbejder prognoser for økonomiens
udvikling. Det er Erhvervsministeriet, Finansministeriet og Økonomiministeriet.
Flere forskere peger over for Information på paradokset med det lille Forksningsministerium, der har ansvaret for en del forskningen på universiteterne, mens en anden del hører under Undervisningsministeriet.
Til gengæld har Forskningsministeriet ikke ansvaret for forskningen på Statens Byggeforsknings Institut og heller ikke for forskningen på Danmarks Teknologiske Institut, to store forskningsområder, der hører under henholdsvis Boligministeriet og Erhvervsministeriet.
Der er med ord tale om en uklar opdeling, der fremmer indbyggede stridigheder mellem de forskellige ministre.
Det forventes, at Poul Nyrup Rasmussen vil fremlægge regeringsgrundlaget og muligvis også sin ministerliste fredag. Her er folketingsgruppen i begge regeringspartier indkaldt til møde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her