Læsetid: 3 min.

De radikale forbereder nederlag

6. marts 1998

De radikale er klar til en periode i opposition. De håber dog stadig på en ny SR-regering,
der skal arbejde for de udstødte

Den radikale enfant terrible, kulturminister Ebbe Lundgaard, siger nu til Information, at "det ikke vil være en uinteressant situation", hvis de radikale skulle tabe valget og dermed forlade ministertaburetterne til fordel for en tid på oppositionsbænkene.
"Vi går selvfølglig til valg på SR-samarbejdet. Enhver tanke om at vi skulle gå sammen med VK kan lægges på hylden. Men taber vi valget, vil vi være Frie Radikaler, og vi vil vide at udstille tomheden i regeringen. En tid i opposition er jo ikke noget, jeg kan tillade mig at glæde mig til. Men det vil ikke være en uinteressant situation", siger kulturminister Ebbe Lundgaard.
"Uanset, hvor vi er efter valget - opposition eller regering - så vil vi blande os. Med overbudspolitikken er der ikke ret mange steder, hvor vi vil være enige med en VK-regering, men vi vil søge indflydelse. Den eneste binding til socialdemokraterne, hvis vi taber magten, er målene i Danmark 2005", siger kulturminister Ebbe Lundgaard.
Og letter dermed en smule for det radikale bagtæppe. I modsætning til socialdemokraterne har de radikale masser af muligheder for indflydelse under en VK-regering.
Alle radikale understreger, at slaget om regeringsmagten ikke er tabt endnu. Men der er en strategi parat også til oppositionen.

Stadig håb
Den radikale gruppeformand, Jørgen Estrup, medgiver, at de radikale har en oppositionsstrategi. Men dén vil han ikke snakke om.
"Der skal ikke mange mange partiers skred under spærregrænsen til, før det hele vipper. Det ville kunne ændre det hele", siger Jørgen Estrup.
Den radikale leder, Marianne Jelved, syntes at valgkampen går strålende. "Jeg bliver mødt med masser af lydhørhed og får mange opmuntrende reaktioner. Jeg syntes der er godt blus på vores valgkamp", siger økonomiministeren.
Den radikale leder understreger dog, at der ikke er nogen forskel på den radikale politik - uanset om den bliver ført i regering eller i opposition. I de sidste dage af valgkampen slår Jelved hårdt på de radikale visioner om at hjælpe de udstødte 20 procent af samfundet, der er på passive overførsler fra staten.
"Og det går klart ind. Folk kender vores prioritering, og det vækker til eftertanke. Jeg tror helt klar, at de radikale og socialdemokraterne vil have de bedste muligheder for, og den bedste vilje til, at løfte opgaven", siger økonomiministeren.
Både kulturminister Ebbe Lundgaard og gruppeformand Jørgen Estrup beskriver kravet om en strategi for at hjælpe de allersvageste som det vigtigste punkt i et regeringsgrundlag sammen med socialdemokraterne.

To-tre procent
Håbet er tilsyneladende - trods meningsmålingerne - stadig lysegrønt.
"I de sidste dage skal Socialdemokraterne sælge en vare, der henter to-tre procent af Dansk Folkepartis stemmer hjem.
Og selv skal vi hente to-tre mandater fra de borgerlige, i den gruppe der godt kan se at miljøet, flygtningene og de renere fødevarer er vigtige, og at man skal være økonomisk ansvarlig.
Der er borgerlige, der ikke vil give de rigeste flere penge.
Der findes mange, der tænker sådan, og vi har fået foræret den saglige platform. Den skal vi bruge", siger Lundgaard.
Begge partier skal gå frem hvis strategien skal lykkes for regeringen. Og det kræver plads at røre sig på i de sidste dage.
"SR skal give hinanden frirum. Men ligesom de har skudt vores forslag om at afskaffe værnepligten ned, går de på en knivsæg på flygtningepolitikken. Det nuværende regeringsudspil ligger på vores smertegrænse", siger Lundgaard. Men også kulturministeren er bevidst om, at det bliver svært at holde fast i magten, hvis de kristelige kommer i fFlketinget.
"Med de kristeliges opportunisme kan jeg godt bære smerten, hvis ikke de bliver valgt", siger Lundgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her