Læsetid: 4 min.

Regeringen vil skære i forsvaret

20. marts 1998

Den nye regering vil både lave skatte- og arbejdsmarkeds-reformer, skære i forsvaret og give efterlønsgaranti

Forsvaret får et gok i det nye SR-regeringsgrundlag, som fremlægges i dag fredag.
"Med den internationale situation, og med forsvarskommissionens arbejde, så lægges der i sagens natur op til besparelser på forsvaret som en mulighed. Alt andet ville være underligt", siger Jacob Buksti, skatteordfører i Socialdemokratiet.
Men forsvaret er kun en mindre del af det meget omfattende og vidtrækkende regeringsgrundlag, der ventes at blive præsenteret i dag.

Klart kursskifte
Poul Nyrup Rasmussen og Marianne Jelved vil fremlægge et regeringsgrundlag med klare skift i dansk social- og arbejdsmarkedspolitik.
De radikale kan glæde sig over, at regeringen nu forpligter sig til at skære i forsvarsudgifterne.
Der er tale om en veritabel krigserklæring til det borgerlige Danmark.
Helen Beim (S), der i den seneste samling af Folketinget var medlem af udenrigsudvalget, fortæller, at regeringen kobler nedskæringerne af forsvarsbudgettet med en fastholdelse af pengene til u-landshjælp og den såkaldte miljø- og katastrofehjælp.
"Vi kommer til at udmønte målsætningerne fra FN's Brundtland-rapport om at se forsvarsudgifterne, miljøbistand, anden bistand og handelspolitikken i en sammenhæng. Det glæder mig meget," siger Helen Beim til Information.
Den kommende SR-regering vil arbejde for at sikre denne såkaldte "Brundtland-cirkel" i både forsvars- udenrigs- og sikkerhedspolitikken.
Samtidig lægger regeringen op til en omlægning af kriterierne for tildeling af den danske Øst-støtte, der i dag næsten udelukkende har et miljøperspektiv.
"Det er rigtig godt og nødvendigt med en omprioritering af Øst-støtten," siger Helle Degn, socialdemokratisk formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Økologisk bet
Hvor de radikale kan glæde sig over, at socialdemokraterne med regeringsgrundlaget forpligter sig til en nedskæring af udgifterne til forsvaret, så har de radikale tabt slaget om de økologiske krav til landbruget. De radikale kræver, at halvtreds procent af landbruget omstilles til økologisk produktion inden ti år.
Partiets miljøpolitiske ordfører Elsebeth Gerner Nielsen erkender over for Information, at det ikke er lykkedes at skrive kravet ind i regeringsgrundlaget.
Til gengæld passer det socialdemokraterne godt at have fået lagt en dæmper på de miljøglade radikale.
"Som jeg har fået forelagt miljødelen, så er det en fortsættelse af det nuværende arbejde. Og det har jeg ingen indvendinger imod. Det radikale forslag koster halvanden milliarder kroner her og nu, og så uansvarlige er der ingen, der er. Det arbejde, der er, fortsætter", siger Ole Vagn Christensen, der er socialdemokratisk folketingsmand fra Thisted.
Regeringen lægger op til store reformer af både arbejdsmarkeds- og skattepolitikken under den samlede overskrift, at de sidste 20 procent skal ind på arbejdsmarkedet.

Unge skal i job
Regeringen har skrevet EU-målet fra jobtopmødet i Luxemburg i efteråret ind i grundlaget.
Danmark skal være det første land i Europa, der fører EU-beslutningerne ud i livet. Aktiveringen af arbejdsløse skal fremrykkes mest for unge under 30 år. Her skal aktiveringen ske efter et halvt års arbejdsløshed, mens den for voksne skal ske efter et års arbejdsløshed. I dag sker aktiveringen efter to års arbejdsløshed.
To af Poul Nyrup Rasmussens egne mærkesager fra valgkampen står også på den kommende SR-regerings dagsorden: Det gælder først og fremmest den efterlønsgaranti, som statsministeren fremførte under valgkampen.
Dernæst vil regeringen gøre det mere attraktivt for børnefamilier at komme i arbejde:
"Jeg er glad for familieprofilen. Vi gennemfører det sociale skatteloft med højere grænser for fripladser på daginstitutionerne og højere grænser for boligsikringen," siger Hanne Andersen, socialdemokratisk MF'er.
Jørn Pedersen, ligeledes socialdemokrat glæder sig også til de nye reformer.
"Vi har aftalt at der skal gøres mere for børnefamilierne. Og vi har aftalt, hvilke grupper, der skal tilgodeses. Og der er ikke problemer med at få vores efterlønsgaranti igennem. Der er også en førtidspensionsreform på programmet", siger han. Og finder det passende at tage hul på dét, nu "hvor vi har god lang arbejdstid at gøre det i. Det vil ikke være lavet færdigt inden sommerferien. Men det er en bred vifte af ting, der skal til, både på arbejdsmarkedet, på skatten, inden for flexjobs - for at gøre noget for de svageste", siger Jørn Pedersen.
Netop samspillet mellem mange offentlige instanser og arbejdsmarkedets parter, er en hjørnesten i den kommende SR-handlingsplan for de svageste.
Ole Vagn Christensen (S) fra Thisted ser meget lyst på de kommende reformer.
"Jeg er særligt glad for det, jeg har fået forklaret, nemlig at kommuner, amter, staten og lønmodtager- og arbejdsgiver organisationer og folkelige bevægelser skal samarbejde", siger han.
"Hvis parterne skal løfte flere opgaver, end de gør i dag, så er det fornuftigt at se det i sammenhæng med en kommende skattereform og en arbejdsmarkedsreform, så man kan skabe grundlaget for samspillet om at løse problemerne for de sidste tyve procent", siger han.
"Arbejdsmarkedsreformen er en større ting med både fleksibilitet og uddannelse. Men vi får det først i sin endelige form fredag", siger skatteordfører Jacob Buksti.
Den socialdemokratiske folketingsgruppe fik i går refereret indholdet af regeringsgrundlaget fra partiets ledelse. Og ifølge gruppeformand Pia Gjellerup er arbejdet med regeringsgrundlaget 80 procent færdigt, og gruppen har ingen indvendinger mod de temaer, der arbejdes med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her