Læsetid: 2 min.

Rødstrømpe-afvisning undrer

27. marts 1998

Drude Dahlerups afviste doktorafhandling om Rødstrømperne er muligvis offer for nye disputatsregler

Et medlem af ledelsen på Samfundsvidenskabeligt fakultet ved Aarhus Universitet mener, at fakultetets afvisning af Drude Dahlerups værk Rødstrømpebevægelsen 1970 til 1980 som disputats kunne have fået en lykkeligere udgang.
"På grund af de nye regler om doktorafhandlinger, som ministeriet indførte sidste år, er trafik mellem bedømmelsesudvalg og forfatter blevet forhindret," siger Per Henriksen, sekretariatsleder på fakultetet:
"Før var det sådan, at man under hånden gjorde forfatteren opmærksom på at 'det her holdt nok ikke'. Og så kunne forfatteren vælge at trække den tilbage eller omarbejde den. Nu er det sådan, at lige så snart bedømmelsesudvalget er nedsat, kan man ikke trække afhandlingen tilbage. Det er vi på universiteterne imod, for det er et rigidt system," siger han til Information.

Spand koldt vand
"For forfatteren er det jo en spand koldt vand at få i hovedet, når bedømmelsesudvalget ikke vil godkende afhandlingen til forsvar. Der er tale om mange års hårdt arbejde. Det kan jo også være indstillingen der er noget i vejen med," siger Per Henriksen.

Professor i Stockholm
Drude Dahlerup selv klagede først over afgørelsen til dekanatet, men har trukket klagen tilbage. Hun har besluttet at koncentrere sig om det professorat i kønsforskning, som hun fra efteråret er blevet tilbudt på Stockholms universitet.
Lektor Kirsten Gomard, leder af Center for Kvinde- og Kønsforskning, siger torsdag til Jyllandsposten, at netop indstillingen til professoratet i Stockhom er et vidnesbyrd om at afvisningen af afhandlingener fejlagtig:
"Dahlerups afhandling er ikke makværk fra et videnskabeligt synspunkt. Så var hun aldrig blevet indstillet enstemmigt til et professorat i Sverige."
Elisabeth Møller-Jensen, magister i nordisk litteratur, og medlem af censorformandskabet på litteraturvidenskabstudiet, har læst afhandlingen.
"Jeg finder det utrolig ejendommeligt, at Drude Dahlerups afhandling er blevet afvist. Selv om jeg aldrig har bedømt en doktorafhandling, har jeg læst bunker af dem. Ud fra en ren kvalitativ bedømmelse kan jeg næsten kun se afvisningen som politisk bestemt," siger Elisabeth Møller-Jensen, formand for Kvindfo, til Information.

Universitetsjargon
Drude Dahlerup selv ønsker ikke at udtale sig om afvisningen af afhandlingen, fordi bedømmelsesudvalget er underlagt tavshedspligt og ikke kan udtale sig.
Det er derfor heller ikke er muligt at spørge om den generelle holdning i udvalget; for eksempel om sproget i disputatsen har betydning for bedømmelsen.
Drude Dahlerup havde bevidst tilstræbt at skrive disputatsen, så den også kunne læses uden for det snævre faglige miljø.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her