Læsetid: 2 min.

S afviser at støtte gift-protest

21. marts 1998

SiD mener, at man skal kunne nægte arbejde med sprøjtegift uden at blive trukket i dagpenge - Socialdemokratiet siger nej

Specialarbejderforbundet ønsker, at skovarbejdere skal kunne nægte at tage anvist arbejde, hvis det indebærer, at de skal bruge giftige sprøjtemidler. Men Socialdemokratiet er imod.
Sagen er aktuel, efter at den arbejdsløse skovarbejder Achton Bech sidste år nægtede at arbejde med sprøjtning. Det var en del af det arbejde, han havde fået anvist i Det Danske Hedeselskab, og derfor kunne Hedeselskabet ikke bruge ham. Hans a-kasse og senere Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen bestemte, at Achton Bech skulle pålægges en uges karantæne, fordi han "var blevet selvforskyldt ledig". Achton Bech henviste i tirsdagens Information til, at han er imod sprøjtegifte:
"Jeg kan ikke se, at der er den store forskel på at nægte produktion af våben og nægte brug af sprøjtemidler," sagde Achton Bech med henvisning til en bestemmelse i bekendtgørelsen om "rådighed og selvforskyldt ledighed" fra 1996. Der står, at et medlem af en a-kasse uden at risikere karantæne kan sige sit job op, hvis medlemmet skal "medvirke til udvikling og produktion af krigsmateriel".
"Det ville være fint, hvis man kunne lave en bestemmelse, der svarer til den om krigsmateriel, så medlemmerne ikke kunne straffes for at nægte at bruge sprøjtegift," siger formanden for SiD's Gartneri-, land- og skovbrugsgruppe, Steen Andersen.

S: Hvad bliver det næste
Socialdemokratiets arbejdsmiljøordfører Poul Erik Dyrlund er modstander af tanken:
"Så længe sprøjtegiftene anvendes inden for gældende lovgivning, kan det ikke fritage en for pligten til at tage anvist arbejde," siger Poul Erik Dyrlund, der understreger, at Socialdemokratiet går ind for en begrænsning af brug af sprøjtegifte "så mange steder som overhovedet muligt".
"Men derfra og så til at sige, at man af samvittighedsgrunde kan nægte at tage arbejde med sprøjtning... Hvad er så det næste? Næste gang nægter en skovarbejder vel at fælde træer af samvittighedsgrunde, fordi det er af slå liv ihjel," siger Dyrlund.
Enhedslistens Jette Gottlieb betegner Achton Bech som "tapper". Hun mener, at der på linje med bestemmelsen om, at a-kassemedlemmer kan nægte at medvirke ved krigsmaterielproduktion, kan indføjes en bestemmelse, der henviser til regeringens målsætning om pesticidfri skovdrift, hvor der blandt andet står: "Skov- og Naturstyrelsens skovdrift omlægges i økologisk retning. Det fælles mål er pesticid- og kunstgødningsfrit statsligt skovvæsen."
"A-kassemedlemmer bør simpelt hen have lov til at afvise jobfunktioner, der er i strid med vedtagne målsætninger på miljøområdet," siger Jette Gottlieb.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu