Læsetid: 2 min.

Schröders grønne dilemma

27. marts 1998

De tyske socialdemokrater opfordrer De Grønne til at holde op med at "tale nonsens"

Berlin - Lige så euforiske og optimistiske, de tyske socialdemokrater (SPD) følte sig efter Gerhard Schröders kanonvalg i delstaten Niedersachsen den 1. marts, lige så tilbageholdende, ja, næsten uvenlige i tonen over for den fremtidige grønne koalitionspartner er de blevet efter de seneste ugers tiltagende indre uro hos Bündnis 90/De Grønne.
Gerhard Schröder har i den forløbne uge udtalt sig stadigt mere kritisk overfor De Grønne og bejlet forsigtigt til det lille liberale De Frie Demokrater (FDP), som siden 1982 har siddet i regering med Helmut Kohls kristligt demokratiske unionspartier, men tidligere har dannet regering med SPD.
FDP har dog indtil videre forholdt sig afvisende overfor Schröder.
Den interne splittelse hos De grønne brød (igen) ud i lys lue efter partikongressen i Magdeburg for to og en halv uge siden og medførte et kraftigt fingeraftryk i valgoplægget til partiets venstrefløj.
Mest af alt irriterer det den erhvervs- og bil-venlige Schröder, at De Grønnes foreslår at forhøje benzinprisen til fem D-mark pr liter i løbet af ti år, hvorfor han gentagne gange har opfordret dem til at "tænke sig om en ekstra gang".
"Tidligere kunne De Grønne stille vanvittige forslag, uden at det fik følger. Men jo mere sandsynligt magtskiftet i Bonn bliver, desto mere må de rette sig ind efter virkeligheden", udtalte Schröder til ugeavisen Die Woche og opfordrede dem til holde op med at "tale nonsens". Forslaget om på lang sigt at opløse NATO til fordel for en større satsning på OSCE, "tog vejret fra ham".

SPD-vælgere skræmmes
SPD's problem er, at De Grønnes lettere bastante økologiske og pacifistiske krav skræmmer borgerlige SPD-vælgere til at stemme på Kohl af frygt for, at en rød-grøn regering ikke vil være regeringsdygtig.
Således tvivler hele 53 procent af de tyske vælgere på, at en rød-grøn regering bliver en stabil regering.
Kommunalvalget i søndags i Schleswig-Holstein gjorde ikke situationen bedre for De Grønne. Partiet tabte her godt en tredjedel af stemmerne i forhold til sidste valg, enkelte kredse var tilbagegangen på hele 40 procent.
SPD's eneste mulighed er derfor at holde alle muligheder åbne og lægge afstand til sin potentielt fremtidige koalitionspartner, for ikke at blive trukket med i De Grønnes truende tilbagegang.
Næstformand Wolfgang Thierse mente således onsdag, at De Grønne "ikke var i stand til at regere" på grund af deres krav.
Under torsdagens debat i Forbundsdagen om NATO-udvidelsen kritiserede udenrigspolitikerne Karsten Voigt og Günter Verheugen De Grønnes position kraftigt, og understregede, at De Grønnes ønske om at opløse NATO ikke ville ske under en SPD-ledet regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her