Læsetid: 5 min.

Schröders alt eller intet

2. marts 1998

Taktik, spekulation, usikkerhed og frem for alt spænding prægede til det sidste delstatsvalget i Niedersachsen

Hannover
Klokkerne dundrer ti morgen fra Gartenkirchens middelaldertårn. Solen skinner vinterligt ned på den niedersachsiske kommunalforvaltnings pre-nazistiske kontorbygning i Arnswaldtstraße 19, der denne dag er forvandlet til valglokale i anledning af delstatsvalget.
Gerhard Schröder, Niedersachsens treoghalvtreds årige ministerpræsident, bor fire blokke henne ad gaden, i nr. 23, helt oppe under taget i en lille treværelses sammen med sin nye kone, Doris Schröder-Köpf. Doris er den fjerde i rækken, en treogtredive årig ungt-, men let billigt-, udseende kvinde med affarvede striper og lige rigeligt dækcreme.
De opmarcherede kamerahold står utålmodigt ventende i vinden, stampende fødder og hænder i lommen, ret udenfor opgangen med dørklokken uden navn. Et par beboere hænger ud af vinduerne for at tage billeder af pressen, der venter på at tage billeder af Schröder, der lige skal have friseret de nyligt afblegede øjenbryn, før han møder verden. Og vi venter.
Pludselig kommer han, smilende, med Doris ved sin side, og jo, han har sovet godt, svarer han de første spørgende, der allerede er feget til side af de to bodyguards og presse-myldrets masen. Følget bevæger sig langsomt hen ad gaden, fotograferne baglæns, halvt snublende, halvt skubbende.
Valglokalet er fuldstændig proppet, fotografer på borde og stole, selvom den valgforordnede søger at henstille, først venligt, derefter bestemt, om folk ikke nok vil lade være med at træde på de på bordene fremlagte stemmesedler.
Og Schröder går ind bag den lille halvvæg, der udgør stemmeboksen, sætter krydset, stiger frem, tre skridt frem, vifter sedlen over boksen til ære for billedmagerne, slipper, har stemt.
Schröder bevæger sig mod udgangen, herover. Nikker og smiler til Deres Udsendte idet han passerer.
- Schröder, Bliver De kansler?
"Ved De", svarer han over skuldren til Dagbladet Information. "Det stemmer vi om den syvogtyvende september og imorgen, mandag, i Bonn. Det beskæftiger jeg mig ikke med lige nu". Endnu et smil og audiensen er forbi. Parret skrider langsomt ud på gaden og hen ad fortorvet, alt mens kirkeklokkerne atter begynder at klinge. Næsten romantisk, bortset fra de 150 fotografer og skrivere og kamerafolk. Følget stopper foran opgangen til nr. 23, Schröder vender sig om, vinkende, "Tschüß, vi ses i aften", smiler han og lukker døren bag dem. Kirkeklokkerne stopper, pressen pakker, og alt er igen stille og fredeligt og vinterkoldt som før.

2000 mediefolk
Valgkampen i Niedersachsen har været kraftigt præget af landspolitiske temaer som lov og orden, flygtninge og så selvfølgelig forbundsdagsvalget i september - næsten ingen lokale emner har været oppe at vende.
Årsagen er primært, at Gerhard Schröder i rum tid gjorde sin opstilling som kansler-kandidat for SPD afhængig af, at han ikke tabte mere end maksimalt to procent ved det niedersachsiske delstatsvalg.
Valgkampen blev således forvandlet fra en typisk tysk delstats-forteelse - der nok kan vække nogen opmærksomhed i pressen, men alligevel ikke mere end godt er - til en lands-, ja, næsten verdenspolitisk begivenhed, i det mindste hvis verden er lig Vesten. Antallet af mediefolk var helt oppe på mere end 2.000 akkrediterede journalister, fotografer og kamerafolk, hvilket man da også med slet skjult stolthed fremhævede igen og igen i de lokale medier.

Usikkerhed til det sidste
Valgets landspolitiske følger har på grund af Schröders selvbestaltede alt-eller-intet regel og den deraf følgende usikkerhed om SPD's kans-ler-kandidatur helt til det sidste været præget af spekulation og almen usikkerhed om udfaldet. Således offentliggjorde den populære boulevard-avis Bild am Sonntag på valgdagen tre forskellige scenarier for følgerne af valgresultatet: 42 procent (til SPD): Schröders dage i tysk forbundspolitik ville være ovre. 44 procent: Kansler-kandidat striden i SPD ville fortsætte, trods mandagens afgørelse i SPD-toppen. 46 procent: Schröder ville være kåret til SPD's kansler-kandidat og Kohls stol alvorligt truet.

Taktiske stemmer
Valget har derudover i den grad været gennemsyret af næsten uigennemskuelige taktiske overvejelser. Den værste var nok tildelt de niedersachsiske socialdemokratiske Lafontaine-fans.
Hvis de stemte på SPD, ville de komme til at styrke Schröder. Stemte de ikke på SPD, men for eksempel på det kristeligt-demokratiske CDU eller det liberale FDP, styrkede de Kohl, da en CDU-FDP regering i Niedersachsen ikke blot ville sende et kraftigt landspolitisk signal, men også fratage SPD og De Grønne flertallet i Forbundsrådet, Tysklands Andetkammer, hvor de rød-grønne har kunnet blokere regeringen Kohls lovforslag.
Hvis Lafontaines fans derimod stemte grønt, undgik de måske at styrke Schröder direkte, men muliggjorde herved en rød-grøn delstatsregering i Niedersachsen, hvilket inddirekte betød, at Schröder blev styrket.

Spændingen stiger
Fjorten tredive, Niedersachsens landdag. Leineslottets tilbyggede forhal summer af hastigt forbifarende mediefolk. Fem karseklippede tyrenakker i mørke jakkesæt og intercom inspicerer landagens potentielle attentatmuligheder. Barpiger bærer glasbakker ind i landdagssalen. TV-hold vises rundt. Caféen åbner.
Sytten tredive. Udenfor landdagen har presse, politi og et antal byens borgere taget opstilling ventende på de forordnede. I den konservative lejr er alt stadig stille. "Hvornår kommer Wulff?". "Kommer Wullf?". Ingen svarer, ingen ved, og da slet ikke de konservative.
Kvart i seks. Folk venter i forhallen. En kortege af mørkeblå biler ankommer, men ingen kendte stiger ud. Pludselig haster Niedersachsens indenrigsminister, Gerhard Glogowski (SPD), op ad stentrappen og ind gennem mylderet, til højre, ind i ZDF's fjernsynsstudie.
Venten. Mænd med slips og kvinder i pels. Glogowski haster ud af ZDF's studie og over i ARD's.

Smil og tyrenakker
Klokken er atten og stemmeboksene lukkede. De første udgangsprognoser toner frem på de opstillede skærme. SPD står til 46 procent. CDU til 32,1, De Grønne 11,8 og FDP 5,1. Hvis det holder, bliver Schröder SPD's kansler-kandidat. FDP er lige over spærregrænsen på fem procent. Folk taler i munden på hinanden. En CDU'er skuffet, men understreger, at det blot er en foreløbig prognose.
Pludselig farer de fem tyrenakker forbi i retning af indgangen, og alle styrter efter. Jeg lister ind til CDU, hvor alt fortsat er stille. Hos SPD er stemningen derimod begyndende, ja, nærmest allerede høj, alt med Brandt og Schmidt og Schröder hængende side om side for enden af væggen, alle tre smilende, ikke mindst den sidste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her