Læsetid: 2 min.

Shröder spiller på euro-angst

3. marts 1998

SPD's kanslerkandidat opfordrer til rundbordssamtaler om Euro'en og takker Kohl for sit stærke valg. Valgkampen til den tyske Forbundsdag er startet

BERLIN
Det var en stolt Gerhard Schröder, der mandag med næsten statsmandsagtig værdighed modtog den formelle nominering som socialdemokratisk kansler-kandidat til forbundsdagsvalget den 27. september.
Schröder blev udnævnt som følge af et overbevisende valgresultat søndag i delstaten Niedersachsen - SPD's bedste siden 1947. Et valgresultat, som de fleste tyske analytikere ser som et tegn på, at vælgerne ønsker fornyelse i Bonn.
Ikke nogen helt ringe start på Schröders kansler-valgkamp, der allerede gik i gang efter de første fem minutters takketale. Således trak Schröder sin valgkamps første umiddelbare trumf: Tyskernes angst for at miste deres elskede D-mark.
Schröder bekendtgjorde, at han vil indkalde "landets bedste hjerner til rundbordssamtaler for at analysere risikoen ved Euro'en".
"Jeg har altid gjort det klart, at vi kun bør risikere at miste D-marken, hvis Euro'ens lovede stabilitet kan holdes".
En af de personer, han allerede har været i kontakt med og bedt om at deltage i rundbords-samtalerne, er den tyske Forbundsbanks tidligere direktør, Karl Otto Pöhl.
Schröders kritik af Euro'en har hidtil været holdt tilbage efter aftale med SPD's partitop og ikke mindst Oskar Lafontaine.
Imidlertid bør dette efter tyske forhold relativt kraftige angreb på Euro'en dog primært ses som indenrigspolitisk valgtaktik rettet mod Helmut Kohl, der ser Euro'en som sit smertensbarn og som "et spørgsmål om krig eller fred i Europa".
Derudover understregede Schröder i sin tale endnu engang konceptet om "den nye midte" - et sted mellem SPD's Lafontaine og CDU's Kohl - der ifølge Schröder har virket "integrerende i stedet for spaltende" på det niedersachsiske valglandskab. Schröder fremhævede desuden Kohls personlige bidrag i CDU's niedersachsiske valgkamp - Kohl har hele ti gange optrådt ved offentlige valgmøder med spidskandidaten Christian Wulff - og det så Schröder som medvirkende til SPD's klare valgsejr.

Kohl kampklar
CDU's nederlag i Niedersachsen genkaldte mandag den evigt tilbagevendende spekulation om Kohls eget kandidatur. CDU's Heiner Geißler opfordrede Kohl til at studere resultatet i Niedersachsen en ekstra gang og tænke nøje over det - hvilket strengt taget er det samme som at sige, at Kohl bør overveje at gå af og lade CDU/CSU's partiformand Wolfgang Schäuble overtage roret. En opfordring, der straks blev tilbagevist af CDU's generalsekretær, Peter Hintze, der "definitivt" udelukkede enhver tale om kansler-kandidaturet i CDU/CSU.
Spørgsmålet blev desuden vraget af en tydeligt valgkamp-lysten Helmut Kohl under en pressekonference i Bonn. Kohl afviste her samtidig alle rygter om muligheden af en stor-koalition mellem CDU/CSU's og SPD efter forbundsdagsvalget. "Jeg står ikke til rådighed for en stor-koaltion", hvorved spørgsmålene om Kohls position som kansler-kandidat automatisk dukkede op igen.
Titusindekroners-spørgsmålet er, om "Schröder-effekten" holder forbundsdags-valgkampen ud, om SPD kan fastholde Schröders image som "fornyeren". Ved de sidste fire forbundsdagsvalg har Kohl godt et halvt år før valgdagen ligget betydeligt bagud i meningsmålingerne, for så langsomt, men sikkert at vinde det tabte ind på afstemningsdagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her