Læsetid: 2 min.

Skattehjælp til landbruget virker ikke

4. marts 1998

Det vil ikke på lang sigt hjælpe landbruget at afskaffe jordskatten, siger professor i jordbrugsøkonomi

V og K vil fjerne jordskatterne for produktionsjord. Fjernelsen skal ses som et plaster på såret for landmændene efter vandmiljøplanen, siger de konservative.
"Nulskat på produktionsjord er konservativ politik", sagde Pia Christmas-Møller, konservativ finanspolitisk ordfører i går på et pressemøde. På samme møde fredede de konservative de forskellige tilskud, som landmændene i dag får. Også partiet Venstre ønsker at fjerne skatten på landbrugsjord.
De årlige skatter på produktionsjord indbringer omkring en halv milliard.

Dybt problematisk
"Det er dybt problematisk og viser, at K og V har alt for lidt kontakt med de skattepolitiske udfordringer, vi møder hver dag", siger skatteminister Carsten Koch (S).
Alle de traditionelle skattekilder er nemlig under pres i den internationaliserede verden - undtagen skat på jord og på ejendom. Og lejeværdien af fast ejendom vil V og K også afskaffe.
"Vi er presset på selskabsskatten. Selv de grønne afgifter udløser grænsehandel. Og der er et vist pres på indkomstskatten også, på grund af internationaliseringen. Det samme gælder kapitalindkomst-skatten. Ja, faktisk er alle skattekilder udsat for et vist internationaliserings-pres", siger han..
"Og derfor er det meget problematisk at starte med at lempe de mindst internationalt pressede skattekilder, som ejendomsskatterne jo er".
Ikke fordi Danmark alene skal drives på ejendomsskatter. "Men hvorfor starte dér", spørger en forundret Koch.
"Det er hylende urealistisk, og jeg har en lumsk forestilling om, at V og K i givet fald vil indse, at lempelser af jordskatter og lejeværdi vil give en alt for stor lempelse til dem der ejer jord og ejendom i dag. Og så vil de indføre en ny form for beskatning indenfor samme personkreds for at finansiere gildet", siger skatteministeren.

En dårlig idé
Skatteministeren bakkes op af økonomiprofessor Søren Kjeldsen-Kragh fra Jordbrugsøkonomisk Institut på Landbohøjskolen.
"Det er en dårlig idé at fjerne skatten på produktionsjord. Det vil betyde prisstigninger på jord, og den er dyr nok i forvejen. Samtidig vil en fjernelse hjælpe dem, der allerede ejer jorden. De får dels en halv milliard ekstra om året, og dels får de en højere pris for jorden, når de sælger. De får altså i både pose og sæk. Men nye ejere skal betale en højere pris for jorden, og får dermed højere rentebetalinger, i stedet for skatten. Så det løser ingen problemer i landbruget på længere sigt. Tværtimod", siger Søren Kjeldsen-Kragh.
Også han advarer mod internationaliseringen.
"Det er et dårligt sted at lette skatten, fordi lettelsen vil blive kapitaliseret. Men også fordi du mister et skatteprovenu, som det er svært at hive ind ved at øge andre skatter. De fleste skattekilder, bortset fra den faste ejendom og jorden, er under pres. Det er helt sikkert et forkert sted at give skattelettelser", siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her