Læsetid: 2 min.

Smugkiggeri påvirker virkeligheden

2. marts 1998

Et iraelsk forskerhold har eftervist en af kvanteteoriens forudsigelser: Observation påvirker virkeligheden

KVANTESPRING
En af de mest bizarre forudsigelser fra kvanteteorien, som længe har fascineret både filosoffer og fysikere, siger, at blot ved at se på noget påvirker den observerende den virkelighed, der observeres. I et forsøg, som blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature den 26. februar har forskere fra det israelske Weizmann Institute of Science under kontrollerede forhold demonstreret, hvordan en stråle elektroner bliver påvirket af at blive observeret.
Lederen af forsøget, Mordecai Heiblum siger, at eksperimentet viser, at jo større grad af observation, desto større er den observerendes inflydelse på det, der bliver set på.
Principperne bag kvantemekanikken siger, at partikler, inklusive elektroner, kan opføre sig som bølger. På bølgeform kan elektroner passere gennem flere åbninger i en barriere samtidig og mødes igen på den anden side. Men dette 'møde', som kaldes interferens, kan udelukkende finde sted, hvis der ikke er nogen, der ser på. Hvis der er en observatør til stede, er billedet et andet. Heiblum forklarer:
"Hvis en partikel bliver set gå gennem en åbning, er det klart, at den ikke gik gennem den anden. Derfor er elektroner tvunget til at opføre sig som partikler, og ikke som bølger, når de observeres. Selve det at observere påvirker et eksperiments udfald".
I deres eksperiment byggede forskerne en mikroskopisk barriere med to åbninger, og sendte elektroner mod den. 'Observatøren' var i dette tilfælde en elektronisk detektor, som kan registrere passerende elektroner. Bortset fra at observere påvirkede detektoren ikke elektronerne.
Forskerne opdagede, at den blotte tilstedeværelse af denne observatør nær ved en af åbningerne forårsagede ændringer i interferens-mønstret fra de elektroniske bølger. Ovenikøbet påvirkede graden af observation også udfaldet af eksperimentet.
Ud over at udfordre rammerne for den menneskelige forståelse har eksperimentet muligvis også en praktisk værdi. Forskerholdet mener nemlig, at resultaterne kan bruges til at øge sikkerheden ved overførsel af informationer.
"Tilstedeværelsen af en uønsket observatør kunne ødelægge interferencen," mener Heiblum. "Det vil give modtageren mulighed for at vide, om budskabet er blevet opsnappet af andre." Resultaterne ventes også at kunne få betydning for udviklingen af fremtidens supercomputere. Måske kan de så hjælpe os dødelige med at forstå kvantemekanikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her