Læsetid: 3 min.

Socialdemokrater ude efter Ole Vigs job

17. marts 1998

Undervisningsministeriet er omdrejningspunkt i SR-forhandlinger om både ministerliste og regeringsgrundlag

"I regeringsgrundlaget skal vi have en klart formuleret uddannelsespolitik, så vi ikke oplever den situation, vi er i i dag, hvor kun det ene parti har indflydelse på uddannelserne", siger den socialdemokratiske uddannelsesordfører, Anne Marie Meldgaard. Hun melder klart ud, at Ole Vig Jensens undervisningsministerium burde tilhøre en socialdemokrat.
"Jeg mener, at S burde have posten. Det er ikke fordi, jeg selv vil have den. Så vigtigt er det ikke for mig at blive minister. Men det handler om at få en på posten med de bedste politiske visioner", siger Meldgaard.
Hun får ikke posten foræret af de radikale.

Radikalt arvesølv
"De radikale har altid haft undervisningsministerposten i SR-regeringer. Både det radikale bagland og jeg selv lægger meget vægt på at vi har posten. Det er selve arvesølvet", siger den radikale landsformand, Johannes Lebech, efter at den radikale hovedbestyrelse var samlet i Nyborg i weekenden for at drøfte regeringsgrundlaget for en ny SR-regering.
Samtidig er socialdemokraten Anne Marie Meldgaard altså utilfreds med undervisningens placering i den nuværende regering.
"Både socialdemokraterne og de radikale har sagt at de gerne vil have undervisningsministeriet. Jeg forstår udmærket det radikale bagland, men det må vise sig i de kommende forhandlinger, hvem der får posten. Det med ministerposter og resortområder, det er jo noget som ledelsen i de to partier finder frem til. Det er det man har en ledelse til. Vi andre må forholde os til resultatet bagefter", siger Meldgaard.
Hun vil dog som et minimum have garantier for uddannelsen i et kommende regeringsgrundlag.
Meldgaard har et bud på en formulering om uddannelsessystemet til regeringsgrundlaget, hun ville kunne acceptere: "Vi skal have et sammenhængende gennemsigtigt uddannelsessystem uden knopskydninger og blindgyder", lyder hendes bud.
Dermed sigter hun særligt til Ole Vig Jensens hof-projekt, de frie ungdomsuddannelser.
"De burde integreres i uddannelsessystemet, så de blev kompetencegivende. Der kan sagtens være plads til de frie ungdomsuddannelser i det eksisterende uddannelsessystem", siger Meldgaard.
Undervisningsminister Ole Vig Jensen mistede ved valget sit mandat i Holbæk-kredsen: "Men jeg er parat til at tage en tørn til, hvis jeg får buddet", siger han.

Intet tidspres
Netop på uddannelsespolitikken er der traditionelt ganske stor forskel på socialdemokraterne og de radikale. Men det er ikke det eneste udestående problem, når et kommende regeringsgrundlag skal skrives. Først når programmet er færdigt, begynder sammensætningen af ministerlisten. Det kan sagtens vare til ind i weekenden.
"Jeg føler ikke, der er noget tidspres på os, så vi kan tage det stille og roligt - og ordentligt frem for alt. Det kan godt være vi løber ind i weekenden, det afhænger af de drøftelser, vi nu har i gang. Vi skal ikke lade os stresse", sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen i går til Ritzaus Bureau.
Blandt de punkter, der næsten helt sikkert kommer til at optræde i programmet, er en handlingsplan, rettet mod aktivering af udstødte fra arbejdsmarkedet. Et radikalt ønske bliver blandt andet en førtidspensionsreform, og et andet ønske optræder i et radikalt skatteudspil fra valgkampen. Her foreslår de radikale, at bundskatten sænkes og bruttoskatten hæves tilsvarende. På dén måde vil partiet gøre springet fra arbejdsløshed over i arbejde mere økonomisk attraktivt. Samtidig satser de radikale på at få socialdemokraterne med på et udspil, der skal gøre økonomien i sundhedssektoren mere gennemsigtig.
Ministerlisterne er et helt andet problem. De ministre, der mistede deres folketingsmandater, nemlig Bjørn Westh, Jytte Hilden og Ole Vig Jensen, står med svage kort på hånden når det ny kabinet skal sættes sammen. I socialdemokratiske kredse er der et udtalt ønske om at få miljøminister Svend Auken forfremmet til udenrigsminister. Og i radikale kredse er der et stort ønske om en ministerpost til den tidligere landsformand, Margrethe Vestager.
"Det er noget jeg overhovedet ikke kan forholde mig til", siger Vestager. "Enten bliver man spurgt, eller også bliver man ikke spurgt. Hvad man skal gøre for at blive spurgt, henstår i det dunkle. Men man skulle da være et skarn, hvis man ikke vile overveje et ministertilbud", siger Vestager.
Et andet varmt bud på ministerpost i eller efter weekenden er socialdemokraterne Pia Gjellerup, Ole Stavad, og Lene Jensen.
De to sidste er dog begge næstformænd i det store regeringsparti. Så der bliver ikke plads til dem begge.

Leder på Bagsiden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu