Læsetid: 3 min.

Stædig forligsmand udskyder konflikt

20. marts 1998

Men det kan ikke udskydes meget længere, hvis man skal nå at lave ordentlige aftaler
for de resterende områder. Ulmende utilfredshed med forhandlerne

Forligsmand Asbjørn Jensen udskød umiddelbart en storkonflikt ved at bede industriens parter om at møde i Forligsinstitutionen igen lørdag klokken 10.
Men det haster efterhånden med at nå en afklaring, hvis de resterende områder skal have tid til at forhandle overenskomsten i hus. Hvis ikke alle områder er forhandlet færdige den 30. marts, vil en konflikt alligevel bryde løs.
Også selv om det skulle lykkes for industrien at nå til enighed. Under alle omstændigheder betyder en stadig fastlåsning af situationen, at de andre områder tvinges til at forhaste forhandlingerne.
"Det er klart, fordi overenskomstforhandlingerne skal være færdige. Forligsmanden har ikke flere udsættelsesmuligheder, så på et tidspunkt kan tiden blive et selvstændigt problem," siger Knud Erik Linius, overenskomstchef og underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening. DA, Han mener dog, at det stadigvæk kan nåes.

Sejpineri
"Det kommer dog an på, om vi skal igennem et sædvanligt sejpineri på de forskellige områder, hvor den første uge går med skyggeboksning. Men hvis det er garvede forhandlere, der har en fornemmelse af, hvor det bør ende, så kan det gå meget hurtigt," siger han.
Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Københavns Universitet mener ikke at tiden er noget problem endnu, men finder det er positivt, at der stadig forhandles.
"Det er jo klart, at jo tættere vi kommer den 1. april jo tættere kommer vi på et forlig eller en konflikt. Men så længe der forhandles, er der håb," siger Due, der ikke finder det mærkeligt, at forligsmanden stædigt holder parterne fast ved forhandlingsbordet på trods af, at der ikke sker de store fremskridt. "Det er Forligsinstitutionens opgave at forhindre konflikter. Og derfor er det hans pligt at blive ved med at forsøge."

Utilfredshed i baglandet
Udsættelsen har betyder, at flere af de områder, der også skal have fornyet deres overenskomst i år - blandt andet byggeriet og transporten - skal vente på, at Dansk Industri, DI, indgår den vigtige første aftale.
Dén strategi har ført til stigende irritation hos en række arbejdsgivere i DA.
"Forløbet i år får konsekvenser for DA, hvis ikke de bliver færdige nu. Så er jeg bange for, at vi må sige, at der ikke er noget at bruge DA til," sagde Glarmesterlaugets oldermand Poul Husmer til Aktuelt torsdag.
Men også på den anden side er der utilfreds med, at forhandlingerne er gået i hårdknude. En strejke blandt SAS-funktionærerne i Kastrup bredte sig torsdag til også at omfatte blandt andet ekspeditionsarbejderne, der sørger for passagerernes bagage, rengøringspersonalet og edb-medarbejderne.
De omkring 500 ansatte strejker i protest mod, at deres forhandlinger er endt i Forligsinstitutionen. De mener, at ledelsen i SAS har brudt et løfte om, at forhandlingerne alene skulle foregå lokalt på arbejdspladsen.
Ligeledes nedlagde omkring 100 olie- og benzinchauffører ansat i Shell, Statoil og Hydro Texaco torsdag morgen arbejdet i protest over de langsommelige overenskomstforhandlinger.
"Medlemmerne vil forsøge at presse organisationerne til at komme i gang med realitetsforhandlinger. De har ikke fået noget at vide om, hvad der sker på deres overenskomst-område og er usikre på situationen," siger Børge Marcussen, brancheformand for benzin- og oliechaufførerne i København.

Parterne står stejlt
Efter sidste nats forhandlinger er det dog svært at se, hvordan der skulle ske et gennembrud på industriens område_: Situationen er nærmest, som da vi startede, og det står stadig åbent, om vi får en storkonflikt. Men forhandlingerne ligger ganske tungt," sagde forligsmand Asbjørn Jensen, efter nattens forhandlinger.
Heller ikke ifølge industriens parter er der meget håb om at hale en overenskomst i land: "Vi ved, hvad modparten vil have, og det vil vi ikke give. Men nu går vi hjem for at se, om vi kan finde en vej alligevel, for vi har en forpligtelse til at finde frem til et forlig," sagde administrerende direktør i Dansk Industri, Hans Skov Christensen, efter nattens forhandlinger.
Han understregede, at DI stadig holder fast ved, at der i en ny overenskomst på området skal tages hensyn til virksomhedernes konkurrenceevne. Og her er netop kernen i parternes problem, idet kartellet CO-industri mener, at løn og arbejdsvilkår for industriens 200.000 ansatte bør prioriteres højere.
"Arbejdsgiverne har ikke flyttet sig under forhandlingerne, mens vi lige siden forhandlingernes start har foreslået en løsning, der både tager højde for den gunstige situation i dansk erhvervsliv, samt virksomhedernes konkurrencekraft," sagde formand for CO-industri, Max Bæhring, i en kommentar.
Forligsmand Asbjørn Jensen har endnu 10 dage til at få en aftale hjem. Hvis ikke der er lavet en samlet aftale inden 1. april vil konflikten være en realitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her