Læsetid: 3 min.

Statsrets-ekspert angrebet i Højesteret

14. marts 1998

Højestret blev i går skueplads for en indædt strid mellem statsrestekspert Henrik Zahle og juraprofessor Ole Krarup. Krarup førte ordet - Zahle var ikke til stede

GRUNDLOVSSAGEN
Ole Krarup er vred. Han er vred på sin kollega på Københavns Universitet, statsretsekspert Henrik Zahle. Han er vred, fordi Zahle, "i 11. time" inden Højesteret i sidste uge slog dørene op for Grundlovssagen, forfattede et skrift, som støtter regeringens standpunkt. Skriftet indgår nu i det materiale, som de 11 højesteretsdommere nærlæser, inden de om få uger skal nå frem til deres dom i den historiske sag.
Ole Krarup er en mand med mange titler. Han er for eksempel både dr. jur. og professor, men advokat er han ikke, og ikke-advokater kan normalt ikke procedere i Højesteret. Alligevel fik Krarup i januar Højesterets tilladelse til at tale under rettens behandling af Grundlovssagen. Den tilladelse udnyttede han til fulde og i fin stil under gårsdagens retsmøde i Højesteret, og det fik ikke mindst en ikke-tilstedeværende at føle: Henrik Zahle.

Fundamental fejl
"Zahles fremstilling beror på en fundamental misforståelse," sagde Krarup om centrale dele af argumentationen i Zahles skrift, der torsdag i sidste uge udkom som bog under titlen EU og den danske grundlov.
Ole Krarups vrede skyldes ikke kun, at Zahle forfatter et skrift, der "synes synkroniseret" med regeringens standpunkt: At Danmarks EU-medlemskab er foreneligt med Grundloven.
Også Zahles timing mere end irriteret Krarup. For at forstå dette, skal tiden spoles et par uger tilbage.
Klokken er 12.45, da en printer begynder at spytte en række A4-ark ud. Papirerne er manuskriptet til Henrik Zahles skrift. Det er tirsdag den 24. februar - om ni dage begynder Højesteret behandlingen af Grundlovssagen, som kan få dramatiske konsekvenser for Danmarks EU-medlemskab.
Kort efter bliver højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen ringet op. Opkaldet er fra Zahle, som tilbyder at sende Højesteret et fortryk af sin bog.
Og Lene Pagter Kristensen er ikke kun en af de 11 højesteretsdommere i Grundlovssagen, hun er også den såkaldt første-voterende.
Efter samtalen bliver manuskriptet sendt til Højesteret. Og Kammeradvokaten, som nu har tre retsmøder til sit forsvar for Danmarks statsminister, kan i EU og den danske grundlov finde mange nyttige citater. Det ved Krarup selvsagt, og derfor skød han allerede i går huller i Zahles - og Kammeradvokatens argumentation.

'Misforståelse'
Grundlovssagen er i sagens natur en abstrakt sag: Højesteret skal prøve, om den danske tiltrædelse af Maastricht-traktaten er i strid eller i overensstemmelse med Grundloven. Regeringen har fra sagen blev anlagt i 1993 modsat sig en sådan - hidtil uset - prøvelse.
Denne abstrakte sag er irrelevant, siger Kammeradvokaten og påpeger, at danske domstole har mulighed for at prøve den anderledes konkrete sag, om et EU-direktiv eventuelt strider mod traktaten og de danske forudsætninger for at tiltræde den.
"Dette argument gentages næsten ord til andet i Zahles manuskript," sagde Krarup i går og tilføjede: " - eller bog, som det jo nu er blevet til."
Men Zahles vurdering beror på en "fundamental misforståelse", sagde Krarup og påviste, at EF-Domstolen i enhver henseende står over danske domstole.

Aktivistisk EF-ret
EF-Domstolen har en central rolle i Grundlovssagen. Ifølge sagsøgerne har den været så "aktivistisk" i sin praksis, at den i høj grad har æren for, at EF og siden EU løbende har udvidet med nye politikområder.
Denne argumentation er blevet vendt mod sagsøgerne selv - blandt andet af Zahle:
"Med EU-kritikernes afstandtagen fra den judicielle aktivisme ved EF-Domstolen kan de sige med Peder Syv: 'Ondt skal med ondt fordrives'; eller som det i denne forbindelse hedder hos Saxo: 'Bedst at møde hug med hug...'. Eller for at udtrykke det mere direkte: Sagsøgerne forlanger af de danske domstole den aktivisme, som de har kritiseret EF-Domstolen for at udvise," skriver Zahle i EU og den danske grundlov.
Og en forklaring har Zahle også:
"Dette er måske ikke så paradoksalt, som det ved første øjekast ser ud. Sagen handler om mere end judiciel aktivisme. Den handler om politik," slutter han fyndigt.
Men Grundlovssagen drejer sig om jura, fastslog Ole Krarup i går i Højesteret:
"Og ja: Udfaldet af sagen kan få konsekvenser - det siger sig selv," tilføjede han.
Mandag, tirsdag og onsdag i næste uge vil Kammeradvokaten føre sit bevis for, at Danmarks grundlov er forenelig med Danmarks EU-medlemskab.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu