Læsetid: 2 min.

Tintin i Holbæk

30. marts 1998

Efter verdens nært forestående undergang forsøger en gruppe på tre at finde et sted, der fortsat lever og ånder

BØRNETEATER
Hvordan kunne det gå så galt? spørger de rejsende hinanden, mens de i en nær fremtid flyver hen over en næsten øde og totalt ødelagt verden. De ser sammenstyrtede byer, lange ørkenstræk, hulemennesker.
De rejsende gør med en varmtluftballon et forsøg på at lægge ødelæggelserne bag sig og finde en dal, en ø, et land, som fortsat lever og ånder.
Ballonen er den centrale rekvisit eller scenografi i Holbæk Egnsteaters nye turneforestilling for større børn (9 år og opefter), Ballonfærden. Om bord på ballonen er videnskabsmanden Carl Johan Vikstrøm (fremstillet af Knud Andersen), hans praktiske datter Vinni (Tinja Sterndorff) samt - viser det sig - en blind passager, en flygtet morder, Viktor (Sune Svanekier).
Datteren er parat til at myrde den blinde passager - om ikke andet så fordi han med sin vægt ødelægger papas ballon-beregninger.
Vinni bløder dog noget op, da hun finder ud af, at straffefangen - kun - er skyldig i mordet på den mand, der tilsyneladende har hovedansvaret for verdens næsten-undergang.
Ballonen flytter sig ikke en meter, men det gør til gengæld historien og forestillingen - og så er dét et mindre problem.
Udgangspunktet for katastrofen synes at have været en computervirus, som har fået al edb i hele verden til at bryde sammen. Et udgangspunkt, der vil noget - sådan starter en science fiction, et moderne eventyr eller en tegneserie. Og det er bestemt Tintin og andre fiktive opdagelsesrejsende, man kommer til at tænke på i Holbæk. Professoren er tilmed iført plusfours og alpehue.

Metropolis og stenalder
Fra ballonen ser man Metropolis og stenaldermennesker og vore tre helte er ved at blive ædt op af en sværm græshopper. I ballonen er der kærlighed, kys, mordtrusler og geværskud. Luftskibet er flere gange ved at styrte.
Underholdningsværdien er der ikke noget ved. Instruktøren har skåret alle udenværker og kørt på med handlingen. Stykket er skrevet af Asger Gomez Frøkov, der har valgt den korte kontante replik og i dialogen lagt nogle lynhurtige umarkerede sceneskift.
Baggrunden er alvorlig nok. Videnskabmanden understreger, at mennesket har et valg, altid har et valg - at verden falder fra hinanden og mennesket går i stykker, hvis det begraver håbet og vælger passiviteten:
"Se dig omkring - et forarmet folk uden visioner!"

*Ballonfærden. Af Asger Gomez Frøkov. Instr.: Ole Simonsen. Scen.: Hans Sode. Holbæk Egnsteater. Vises stationært samt på turne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu