Læsetid: 2 min.

Uddannelse, regeringens ligtorn

4. marts 1998

Socialdemokraterne og de radikale slås om grundtemaer i uddannelsespolitikken

Er der noget, der har trykket regeringssamarbejdet mellem de radikale og socialdemokraterne, er det uddannelsespolitikken.
Den radikale Ole Vig Jensen har været undervisningsminister i hele regeringens levetid. Men tålmodigheden er slidt tynd hos regeringsfællerne i Socialdemokratiet.
"Jeg kan da sagtes leve med en radikal undervisningsminister efter valget, men jeg vil helt klart have mere indflydelse end hidtil," siger socialdemokratiets uddannelseskoordinator Anne Marie Meldgaard.
Hun erklærede Ole Vig Jensen krig tidligere i valgkampen, da hun bebudede, at hun vil stile mod at få posten som undervisningsminister, hvis R og S fortsætter i regering efter valget.
For nylig er de to partier stødt sammen om Den Fri Ungdomsuddannelse.
Og senest har Ole Vig Jensens udspil om en stramning af reglerne i gymnasiet vakt vrede i socialdemokratiet.
Det socialdemokratiske medlem af Folketingets uddannelsesudvalg, Kim Nøhr Skibsted udtaler således i en pressemeddelelse tirsdag, at han 'vender sig kraftigt imod' Ole Vig Jensens udspil.
Hos de radikale har både uddannelsesordfører Elsebeth Gerner Nielsen og kulturminister Ebbe Lundgaard været ude med riven over Socialdemokratiets uddannelsespolitik. Undervisningsminister Ole Vig Jensen er dog mere afdæmpet.
"Jeg ved ikke, hvor stor uenigheden mellem partierne reelt er. Jeg har stort set kun set Anne Marie Meldgaard markere sig på det område.
Men der er områder, hvor vi ser forskelligt på uddannelse. Vi ser nok mere på den enkeltes muligheder, og satser på at skabe fleksibilitet i uddannelsessystemet i stedet for at fokusere på det generelle," siger Ole Vig Jensen.

To grundideologier
Socialdemokraterne vil have alle elever ind i det etablerede kompetencegivende uddannelsessystem. De skal uddanne sig til de jobs, arbejdsmarkedet har brug for. Og til medlemsskab af fagforeningerne. Og er det ikke attraktivt eller godt nok for de unge, må kvaliteten i uddannelserne blive bedre. Men alle skal være i samme båd.
De radikale vil give alle et friere valg. Med rødder i en dansk højskoletradition ser de uddannelse som et valg, der i lig så høj grad skal udvikle personligheden som kvalificere til en bestemt jobfunktion. Kan det etablerede uddannelsessystem ikke tilbyde noget, der passer, skal den enkelte have mulighed for selv at stykke sin uddannelse sammen.
Og det er ved at blive for meget for Anne Marie Meldgaard.
"Jeg er næsten fristet til at sige, at hele folkeoplysningssystemet kunne gå tilbage til Kulturministeriet. Sådan at vi, når vi taler om uddannelse, kan tale om reel uddannelse i det ordinære kompetencegivende uddannelsessystem. De andre systemer skal placeres, hvor de hører hjemme - blandt kultur og oplysning."
Anne Marie Meldgaard indrømmer, at uenigheden i regeringen kan gøre det svært for vælgerne at vide, hvilken uddannelsespolitik en RV-regering vil føre efter valget.
"Det er da klart, min og mine kollegers opgave bliver selvfølgelig, når det kommende regeringsgrundlag skal laves, at sørge for at få så meget indflydelse som muligt på uddannelsespolitikken."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu