Læsetid: 3 min.

Uffe vil i dialog med EU-tvivlere

31. marts 1998

Venstres tidligere formand har lavet en pamplet der skal få de borgerlige
EU-skeptikere på plads

Ny bog
Hører De til den gruppe af danskere, der elsker at hade supereuropæeren Uffe Ellemann-Jensen, vil De måske få Dem en slem forskrækkelse, hvis De tager Dem tid til at læse hans nye pamflet om Den Europæiske Union.
Bag et rædselsfuldt "indpakningspapir" fra Borgens forslag med fire gange 12 gule stjerner på blå søjler, et billede af Uffe himself og en ganske uopfindsom pamflet-titel (EU - derfor!) kan De møde en mildere udgave af den forhenværende statsministerkandidat.
Det er et opråb til "tvivlerne" - og især til den voksende gruppe af borgerlige unionsskeptikere og Nej-sigere. Hele to gange citerer han et brev fra en gammel Venstremand, der er blevet tvivler.
"Jeg lover, at jeg ikke vil skælde dig ud eller 'tale ned' til dig," skriver den nyslåede bedstefar, der skynder sig at tilføje, at han da også har evnen til at tvivle og frygte, når han "ser på udviklingen i verden omkring os."
Det sidste kan man godt komme lidt i tvivl om nogle steder i bogen, når Uffe Ellemann-Jensen på femten fine sider fortæller om de vigtigste af de mere end tohundrede planer og projekter for Europas enhed, som er udtænkt i tiden mellem middelalderen og Den Anden Verdenskrig.
Så fornemmer man den Ellemanske følelse af at have historien på sin side.
Og dog - han åbner for en dialog med skeptikerne:
F.eks. når han taler om Amsterdam-traktaten "som de færreste kan føle nogen voldsom begejstring for." Traktaten er ikke lige, hvad Uffe Ellemann havde ønsket sig, for den rummer iflg. ham for lidt om optagelse af de nye demokratier i Østeuropa, for lidt om forenkling af EU-systemet og for lidt, der styrker Europa i forhold til USA og de nye kometer i Asien.

Soberhed og vrøvl
Uffe Ellemann har såre ret, når han afviser, at EU er et rent socialdemokratisk projekt. Eller et rent konservativt projekt...eller et liberalt projekt. Det er et mere samarbejde på trods af alle forskelle og partiskel - for at sikre freden i Europa, siger Uffe som om han til forveksling kunne være Nyrup.
Der er sobre argumenter mange steder i pamfletten, men visse steder løber han ud på et Venstre vildspor. For eksempel er det noget nonchalant at skrive, at det er "demokratisk proces ...der siden starten i først af halvtredserne har udviklet Det Europæiske Fællesskab." Selvom det er demokratiske regeringer, der laver kompromisser på lukkede Rådsmøder, så skal man have vist have spist en stor portion stråforkorter for gøre det vesteuropæiske rådsdemokrati til noget, der bare minder om et liberalt repræsentativt demokrati.
Selvom han ihærdigt forsøger at udtrykke sig som en mild bedstefar, så kan Uffe Ellemann ikke dy sig for at skose sine modstandere. SF's unionsmodstandere får en på hattepulden - og det gør Poul Schlüter også for sine ord om, at "unionen er stendød!". "Det var en bemærkning, som kom til at give os store vanskeligheder i den kommende tid - ja, de kommende år," skriver Ellemann og kalder bemærkningen for noget vrøvl.
Han vrøvler dog også selv i pamfletten, når han skriver, at det ikke kan være anderledes, end at Danmark træder ud af samarbejdet ved et nej til Amsterdam-traktaten. Edinburgh-afgørelsen viste i sin tid efter det første danske nej i 1992, at det kan gå anderledes. Hvis der er politiske vilje.
Uffe Ellemann tror dog ikke på en genforhandling: i tilfælde af et nej vil han arbejde for en løsere dansk tilknytning til EU - af hensyn til en højere europæisk anstændighed.

Uffe elsker Danmark - og Europa
Pamfletten rummer små citater fra H.C. Andersen, Piet Hein og Grundtvig, måske for at formilde alle tvivlere i synet på Europa. Uffe Ellemanns kærlighedserklæring til fædrelandet kunne næsten være skrevet af Drude Dahlerup: "Jeg tror på Danmark. Jeg vil blive ved med at være dansk. Jeg ønsker, at mine børnebørn og deres efterkommere skal være danske," skriver den selvproklamerede "sjettegenerationsdansker".
National stolthed og historiebevidsthed hører for ham nært sammen med et stærkt europæisk engagement. Og pampletten slutter med en morale, der måske kan overbevise nogle tvivlere - og skræmme andre bort:
"Så forkælede må vi ikke blive af vores egen priviligierede skæbne, at vi hænger os i småtingene - og glemmer det store perspektiv. Så historieløse må vi ikke blive. Det er her, jeg ser en trussel mod den danske identitet."

*"EU - derfor! Fakta og argumenter", pamflet af Uffe Ellemann-Jensen, 95 sider, 98 kr., Borgens Forlag 1998.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her