Læsetid: 3 min.

Uffe giver stafetten fra sig

18. marts 1998

Anders Fogh Rasmussen er storfavorit som ny Venstre-leder. Og han behøver ikke ændre politik først, siger den afgående partiformand

Uffe Ellemann-Jensen kronede Anders Fogh Rasmussen som Venstres nye leder, da den tidligere udenrigsminister i går tog konsekvensen af det fatale Folketingsvalg og gik af som partiformand.
"Det er indlysende at det bliver Anders Fogh Rasmussen, der skal efterfølge mig", sagde Ellemann-Jensen i går. Ellemann er ikke bekymret for, at Fogh Rasmussens tanker om minimalstaten vil ligge ham til last.
"Hvis du læser hans bog, vil du se, at han ikke er fortaler for minimalstaten. Han gennemgår den bare. Minimalstaten er ikke udtryk for Anders Fogh Rasmussens politik. Jeg tror ikke, Anders Fogh Rasmussen vil trække Venstre i en anden retning, end jeg har. Vi har stået for Venstres politik sammen", sagde Uffe Ellemann-Jensen til Information i går.

Arvefølgestrid
Venstre skal vælge ny formand på et ekstraordinært landsmøde den 18. april i Herning. Men allerede nu er de unge kandidater begyndt at positionere sig til arvefølgestriden efter Uffe.
"Men jeg vil ikke blande mig i arvefølgestriden, så I journalister opdager det", sagde den afgående formand i går.
Lars Løkke Rasmussen er én af de fremadstormende unge Venstreløver.
"Det ligger helt klart i kortene. Jeg tror nu, at vi skal finde en vifte af folk frem, der kan være det hold, der fører Venstre ind i det næste årtusinde. Vi skal have yngre folk frem", siger Lars Løkke Rasmussen.
"Det er klart, at det er et enormt tab for partiet, og et tab for os, at Uffe går. Det kan ikke lige opvejes på få dage, alle Anders Fogh Rasmussens fortræffeligheder ufortalt. Men et kommende hold kommer jo ikke til at bestå af en eller to personer. Jeg vil gerne være med til at gøre min del".
Uffe Ellemann-Jensen har været Venstreleder i næsten 14 år. Heraf har han været udenrigsminister i knapt ti år. Under ham har Venstre vundet en række valg, og samtidig har partiet haft en stor medlemsfremgang. Til overflod har Venstre fundet et nyt publikum i København og omegn, hvor der kunne være langt mellem Venstrefolkene for ti år siden.
Når Uffe Ellemann-Jensen vælger at gå af nu, er det fordi han ønsker at give sin efterfølger god tid til at cementere sin position før næste valg.
"Det er vigtigt, at den nye leder kommer til på et tidspunkt, hvor ingen kan anfægte hans position som oppositionsleder", sagde Uffe Ellemann-Jensen med adresse til Per Stig Møllers decimerede konservative. Den afgående Venstrehøvding nægtede at udtale sig om, hvorvidt Per Stig Møller burde drage samme konsekvens af Folketingsvalget.
Uffe Ellemann-Jensen tror ikke, at han ville være i stand til at vinde et nyt Folketingsvalg.
"Er der nogen, der kan forestille sig, at jeg skulle kunne gentage den samme valgkamp om fire år? Og jeg tror, at den nuværende regering kan sidde i fire år. Kan man forestille sig, at jeg, der vil være over 60 år ved næste valg, kan være leder for ungdommens parti? Vi kan lige så godt se sandheden i øjnene", sagde Ellemann-Jensen i går.
Venstres førstemand efterlod sig i dagens anledning et slags testamente.
"Venstre er blevet ungdommens parti. Vi er slået igennem i byerne. Og hvor vi tidligere har været lidt defensive på miljøpolitikken, så har det set anerledes ud denne gang. Det har kostet lidt kernevælgere, men det har styrket os andre steder. Samtidig var vi denne gang dét parti, der talte de udstødtes sag ved at kræve skatten sænket på den først tjente krone, mens de partier, der plejer at tale de svages sag mødte os med massiv modstand. Vi er midt i en proces, der gør os til fremtidens parti", sagde Ellemann-Jensen.
Indtil videre vil han rykke ned bagerst i Folketingssalen, og holde op med at blande sig i indenrigspolitik. Derimod vil han bruge mere energi på posten som leder af ELDR, det europæiske liberale parti. Men han afviser ikke, at han muligvis finder sig et helt andet job på et senere tidspunkt. Dog ikke i Europa-Parlamentet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her