Læsetid: 4 min.

Unge radikale: Ministerposter er ikke nok

16. marts 1998

Radikal Ungdom savner politiske svar på globaliseringstruslen - Det radikale bagland bakker op om regeringssamarbejdet

Det Radikale Venstres hovedbestyrelsesmøde bakkede søndag helt og fuldt op om at partiet fortsætter regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Men partiet skal sørge for at gøre opmærksom på sin politiske betydning og resultater i samarbejdet, lød budskabet.
Ikke mindst fra Radikal Ungdom, hvis formand Christian Brix Møller var noget nedtrykt efter mødet: "Det ser bestemt ikke ud til, at "den ny start", som Poul Nyrup taler om, kan hentes fra Det radikale Venstre. Det er meget kendetegnende, at baglandet nu taler om antallet af ministre og at partiet skal profilere sig, i stedet for at bruge tiden på at tale om politiske visioner. Men der kommer ingen visioner fra baglandet. Det formulerer ingen indholdsmæssige krav til regeringsgrundlaget. "
- Hvad efterlyser du?
"At man som den første regering i Europa svarede på den udfordring som globaliseringens negative konsekvenser vitterligt er. Det er ikke gået op for partiet at småjusteringer i bunden af skatteskalaen og inden for uddannelsesområdet ikke er tilstrækkeligt."
"Man snakker om lokale fællesskaber i stedet for at se i øjnene, at det ikke er 200.000 mennesker, der savner beskæftigelse. Det er snarere 650.000. Og det skuffer mig, at partiet ikke ser, at selve samfundets sammenhængskraft er i fare; at der er brug for meget større ord og større radikale visioner."
Hvis der endelig skal ske noget nyt på ministerfronten, skal Elisabeth Gerner Nielsen eller Margrethe Vestager være undervisningsminister, mener formanden for Radikal Ungdom.
Margrethe Vestager, forhenværende formand for partiet og ofte nævnt som ministeremne, opsummerer de radikale krav til det kommende regeringsgrundlag således:
"Den sociale indignation, som Marianne Jelved har udvist i valgkampen, skal være omdrejningspunktet i kommende reformer på alle områder: Skat, uddannelse, arbejdsmarked og sociallovgivning."
Nu sidder der radikale politikere i spidsen for udenrigs-, økonomi-, undervisnings-, og kulturministeriet. Men er det de mest velegnede ministerposter til at forbedre vilkårene for de tyve procent dårligst stillede af den danske befolkning? Ligger de store opgaver ikke snarere i social- og arbejdsmarkedsministeriet, spurgte Information økonomiminister Marianne Jelved:
"Sådan et omfattende problem løses ikke i et enkelt ministerium. Det kræver en vifte af initiativer: En skattereform, hvor skatten bliver sænket på de laveste indkomster, nye reformer på arbejdsmarkedet, der kan skabe et rummeligt arbejdsmarked med fleksible regler, der giver plads til andre end "standardvaren", og bestemt også om social- og uddannelsesområdet."
- Mener du, det er betydningsløst, i hvilke ministerier, der sidder en radikal i spidsen?
"Nej, det er det ikke. Men jeg svarer slet ikke på spørgsmål, der handler om ministerposter i denne tid," siger Jelved.

Gode input
Information har spurgt Morten Helveg Petersen, der fortrængte Bjørn Elmquist fra det radikale folketingsmandat i Københavns amt:
- I Ritzau-telegrammet fra jeres hovedbestyrelsesmøde søndag står, at partiets næstformand Lone Loklindt sagde 'Selvfølgelig skal vi være klar til fornyelse'. Men hun sagde ikke noget om hvordan. Du blev valgt på kravet om fornyelse? Hvordan skal det udmøntes nu?
"Det er vi i fuld gang med. Det er det, der er det gode spørgsmål. Det er det, vi skal finde ud af.
- Hvad finder I ud af?
"Der var masser af gode input på hovedbestyrelsesmødet."
- Hvad er dit eget bud?
"Vi skal være mere synlige."
- Hvordan?
"Der er for eksempel aktiveringsmidlerne. Der er meget store forskelligheder fra kommune til kommune, hvordan man griber det an, hvor meget man gør. Diskussionen står åben. Det er det, vi nu skal have en debat om i folketingsgruppen, stille og roligt."
- Har du ikke mere konkret til regeringsprogrammet?
"Jo, men det holder jeg for mig selv."
- Og det er alt, hvad jeg kan få dig til at sige?
"I første omgang, ja."
Information har også talt fornyelse med en anden af den unge generation af radikale folketingskandidater, den 32-årige Elisabeth Geday, der ikke opnåede valg i Roskilde-kredsen, men er medlem af partiets hovedbestyrelse. Geday siger:
"Fornyelse? Har det noget at gøre med at være et nyt ansigt eller at være radikal helt ned i sjælen? Det kan være lidt småkomisk, men det jeg står for, er de gamle radikale dyder. Når regeringsgrundlaget skal forhandles, er vi i den heldige situation, at forsvarsforliget skal fornyes. Det bestående invasionsforsvar skal laves om til et forsvar, der kan bruges på de internationale brændpunkter. Og vi skal have afskaffet værnepligten."
- Hvorfor?
"Kun en fjerdedel af en årgang bliver indkaldt som værnepligtige. Det er ikke et folkets forsvar. Så kan vi lige så godt gå planken ud og lave et professionelt forsvar."
- Den solidariske arbejdsmarkedspolitik?
"Vi skal have krav om, at det offentlige fører en en aktiv integrationspolitik ved at ansætte flygtninge og indvandre, som poltitiet gør det i dag. Det samme krav skal vi stille til de private arbejdsgivere, der leverer varer og ydelser til det offentlige."
- Kan I leve med Thorkild Simonsens lovforslag?
"De dele af det, der er på kanten af internationale konventioner, skal vi have pillet ud, f.eks. at flygtninge skal opholde sig tre år i en bestemt kommune."
- Er der gehør hos de radikale for at kræve det?
"Det var der i hvert fald, da jeg krævede det fra talerstolen i dag," siger Elisabeth Geday.

Kritik af minister
Fra talerstolen lød der også voldsom kritik af kulturminister Ebbe Lundgaard, der stod for skud for at have skabt flimmer i valgkampen om de radikales forhold til V og K og for tidligere udtalelser om, at de radikale burde træde ud af regeringen, hvis partiet gik tilbage. Det synspunkt står han alene med.
"Det er der blevet slået en pæl igennem. Alle er på trods af frustration over tilbagegangen enige om, at man skulle blive i regeringen. Det er derigennem, vi kan få indflydelse," siger Lone Loklindt, partiets næstformand til Ritzaus Bureau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her