Læsetid: 4 min.

Valggyset hos Socialdemokraterne

12. marts 1998

Poul Nyrup Rasmussens socialdemokrater på vippen til sejr. De radikale vender sig helt fra Uffe

Høj jazzmusik, røde faner, prognoser på TV-skærme og topsocialdemokrater med nerverne uden på tøjet i den tidligere landstingssal på Christiansborg.
Minut for minut skifter billedet, prognose for prognose sender skiftevis Poul Nyrup Rasmussen ud og ind af døren til statsministeriet.
Tæt løb mellem de to blokke. så tæt, at sundhedsminister Birthe Weiss kniber sig i armen, "det her er ikke en branche for tryghedsnarkomaner", siger hun til Information efter smagen af både sejr og nederlag.
Danmarks Radios prognose på 0,3 procent af de optalte stemmer gav SR-regeringen et forspriong på 89 mod de borgerliges 86. Lidt senere går indenrigsminister Thorkild Simonsen rundt med det første kredsresultat i hånden, Sønderjyllands Augustensborg, der fortæller om et stabilt valgresultat. 62 mandater som nu til det store regeringsparti.
"Alt tyder på at vi får 62 eller måske 61 mandater. Men vi har et problem, hvis de radikale og Enhedslisten ikke beholder deres mandattal," siger Thorkild Simonsen til Information.
Og partiets næstformand Ole Stavad kan ikke finde en grimasse, der kan passe.
"Resultatet kender vi måske først, når aviserne er trykt og de nordatlantiske stemmer optalt. Det her er en gyser, en virkelig valggyser," siger næstformanden, der tygger mere end han ryger på sin cigar.
Også LO-formanden Hans Jensen har indfundet sig under de røde faner Socialdemokratiets valglokale. Efter optællingen af 12,5 perocent af stemmerne ser det ud, som Hans Jensen allerhelst vil have det.
Efter valget sidder Poul Nyrup Rasmussen solidt fast i statsministeriet med en opbakning på 90 mandater, og det uden de svære i Nordatlanten.
Men LO-formanden krydser stadigt fingre. For en SR-regering vil "løse overenskomstsituationen op, for så får arbejdsgiverne ikke den borgerlige regering og den nul-løsning, de håber på."
Og så tror Hans Jensen mere på, at arbejdsløsheden falder under en Poul Nyrup Rasmussen regering end under en Uffe Ellemann-Jensen regering.
Midt under Informations samtale med LO-formanden bryder klapsalverne løs i hele salen. I Tårbæk, midt i det ellers så konservative Nordsjælland er den borgelige konkurrent nærmest blevet halveret.
Midt i gyset kan salen glæde sig over Per Stig Møllers mulige choknederlag
Torben Lund, den politiske ordfører, hæfter sig mere ved meningsmålingernes tyranni under valgkampen.
"Vi kan jo ikke regne med meningsmålingerne. Sådan plejer det jo at vælre," siger partiets politiske ordfører, der uanset resultatet er på vej fra Folketinget til en plads i Europa-Parlamentet.
De radikale ser ikke DR-prognoserne, men TV2-prognoserne, der langt mere tydeligt peger på en vinder i valgkampen. Og det er Uffe Ellemann-Jensen.

Lundgaard vælger side
I deres noget mindre lokale er stemningen mere end isafkølet. Og kulturminister Ebbe Lundgaard tager overraskende nok et afgørende skridt til ind i socialdemokraternes favn.
"Selv om de radikale går tilbage bliver vi regeringen. Det har CD afgjort for os ved at sige, at de vil i regering med V og K. Nu er der kun et sted, vi kan få indflydelse for den radikale politik, og det er i en SR-regering. Det eneste vi kan bruge, hvis Uffe Ellemann-Jensen vinder, er CD's garanti for en ordentlig flygtningepolitik," siger Ebbe Lundgaard og siger, at "alle de andre politikpunkter kan vi ikke bruge til noget".
Dermed tyder alt på at den radikale opposition, højreoppositionen, som Ebbe Lundgaard har været talsmand for, har fået kolde fødder i takt med, at VK-politikken blev afdækket i valgkampen.
Det er blandt takket være Enhedslistens ihærdige arbejde under valgkampen.
Det lykkedes for Enhedslisten at konkretisere statsminister Poul Nyrup Rasmussens noget uklare hovedtemna for sin valgkamp, forskellen mellem "de to veje", den socialdemokratiske og den borgerlige.
I valgkampens slutspurt afdækkede Enhedslisten et VK-forslag, der vil betyde, at huslejen for lejere vil stige med fyrre procent i løbet af seks år.
"Vi satte VK-forslaget om huslejestigninger op over for deres forslag om at afskaffe lejeværdien for ejere. Sammenlagt giver de to forslag en fantastisk omfordeling fra lejere, den svageste gruppe i befolkningen, til ejerne," siger Keld Albrechtsen, Enhedslisten.
Selv om Poul Nyrup Rasmussen udskrev valgkampen med seks af de såkaldte bløde temaer, som for eksempel mere hensyn til børnefamilier og mere hensyn til dyrevelfærd, så endte Socialdemokraterne med at føre valgkamp på de opnåede resultater efter fem år i regeringsmagt.
"Vi har vundet på vores troværdighed, fordi vi har ført valgkamp på de resultater vi har skabt i samarbejde med andre partier og andre parter i samfundet. Den troværdighed er særligt slået igennem sidst i valgkampen, hvor det blev klart, at Venstre og Konservative nærmest ville købe vælgerne med sine forslag," siger Frank Jensen, der mener den hårdt optegnede afslutning på valgkampen har gavnet socialdemokratiet.
I den hårdt optegnede afslutning på valgkampen, er det delvist lykkedes for Socialdemokratiet med hård bistand fra Enhedslisten og i en sen fase også SF, at forbinde Uffe Ellemann-Jensen med en asocial omfordeling af milliarder i samfundet.

(1.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her