Læsetid: 4 min.

Velfærd gør ikke passiv

24. marts 1998

Det viser ny bog om de mange frivilliges ulønnede, sociale arbejde - men der skal holdes øje med quango'erne

NY BOG
De frivillige ulønnede hjælperes antal og arbejdsmængde vokser kolossalt samtidig med at pengene strømmer ind til deres områder. Man regner med at omkring 300.000 danskere jævnligt yder en frivillig indsats i den sociale sektor som i dag har 350 landsdækkende og tusindvis af lokale organisationer til hjælp. Tips og Lottos omsætning er steget til albanske højder, og der udbetales nu mere end en mia. kroner årligt i foreningstilskud. Tilskuddene kommer også fra mange andre offentlige kilder, ministerier, efter finansloven, amter, kommuner, EU.
Hvad er det de frivillige hjælpere har i gang? Det har Egon Clausen skrevet en fremragende og inspirerende bog om. I foråret 1997 fik han en bevilling fra Socialministeriet og rejste derefter landet rundt med punktnedslag hos frivillige i den sociale sektor.
I bogen beskriver han hvad han oplevede, citerer ret grundigt de frivillige og diskuterer mange væsentlige problemstillinger. Han ved, at snakken om at velfærdsstaten gør folk passive ikke passer, tværtimod. Og man mærker hans begejstring over, at han kan vise at masser af mennesker med liv og sjæl tager del i andres liv. De er ildsjæle, som bogens titel lyder.

Handlingens folk
Ildsjæle er handlingens folk, som føler ansvar og sætter i gang. De holder af autonomi og frihed og kan ikke lide, når "alting er overbefamlet og sølet til med hykleri og dobbeltmoral, som en af dem siger. De er folkelige og gjort af et stof, som er nødvendigt for et godt samfund.
Egon Clausen kommer tæt på medmenneskeligheden i det frivillige arbejde og kan i sin dybdeboring ikke undvære de gode gamle følelsesladede ord som eksperterne aldrig tager i deres mund. Den sociale sektor kan ikke komme uden om kærlighed, barmhjertighed, taknemmelighed, skam, lidelse, og der kommer ikke noget godt ud af at nægte de ord adgang til dagligdagen. Det er rystende oplysende, at det er opsigtsvækkende 'nyt' simpelthen at bruge dem.

Kærlighed
Psykiateren Preben Brandt som har forladt sin overlægestilling til fordel for projektet Udenfor, er en af dem, der kommer til orde i bogen. Han fortæller, at han holder af dem, der er udenfor og forklarer, at udtrykket 'at holde af' nok er for let, kærlighed er bedre. Men der er noget uregerligt over kær-lighed, for den går begge veje og giver en anden form for ansvarlighed. Det andet menneske bliver en del af ens tilværelse, så man ikke kan træde ud af forholdet som man kan når man er professionel. Han slutter: "De store bureaukratier kan gøre frygtelige ting på grund af deres følelsesforbud, men vi kan ikke leve uden bureaukratierne. Kan vi?"
Mennesker har sociale følelser og hjælper hinanden, og det har vi altid gjort. Alle frivillige siger, at de gør det, fordi de selv får noget ud af det. Clausen forklarer, at vi allesammen har taknemmelighedsbånd som rækker tilbage til tidernes morgen i en uendelig kæde af gensidighed, hvor den ene efter den anden gør gengæld for noget godt, der tidligere er ydet os. Næstekærligheden spiller en stor rolle, og bogen omtaler respektfuldt Kirkens Korshær og trækker omend ikke ukritisk Indre Mission frem af glemslen og sætter latterliggørelsen af både den og Afholdsbevægelsen på plads.

Modstandsbevægelse
Mange af de frivillige ser sig selv som del af en modstandsbevægelse, der bekæmper umenneskeliggørelsen i samfundet. Det er ikke kun de andre, men os, dvs. os alle der lider under at nær-hed, varme og kærlighed ikke regnes som praktiske samfundsmæssige værdier. Og alle lider under, at det i stedet gælder om at skrabe ære, position, magt og kapital til sig selv.
Forfatteren håber på de frivillige som begyndelsen på en stærk "tredje sektor" eller et kraftfuldt "civilsamfund", hvor de udøver barmhjertighed, skaber tillid og knytter taknemmelighedsbånd. Da kunne vi få et velfungerende samfund, hvor få har arbejde, men alle har masser at lave.
En vigtig udeladelse må frem. Egon Clausen har glemt ondskaben, selv om han priser de nødvendige gamle ord. Han har til fulde ret i, at vi nærer varme sociale følelser, som altid har ydet et uundværligt tilskud til vores overlevelse, sådan som vi nu er. Men de mørke sider, den direkte ondskab er ubestrideligt også os. Jeg tror gerne, at det onde bedst kommer i baggrunden, når de sociale følelser får udfoldelsesmuligheder, men det onde vil altid være en del af os, og tager vi det ikke alvorligt i fremtidsperspektivet bliver optimismen for let væltet af realiteterne.

1984 i ny udgave
Forfatteren er meget optaget af det store spørgsmål: hvordan klarer vi problemet quango, Quasi Autonomous Non Governmental Organization.
I virkeligheden er langt de fleste frivillige ikke nær så autonome, som de gerne vil være og helst tror, at de er. Pengestrømmen til det frivillige arbejde er et uløst problem. Mange af projekterne er startet, betalt og kontrolleret af det offentlige. Hvordan undgår de frivillige at komme til at ligne kommunefar, når han spenderer pengene til at gennemføre deres gode og oprindeligt oprørske ideer? Har den, der betaler ikke snor i tunge og endda i tanke? Medfører quango en ny og måske strengere kontrol af borgerne? Er fremtidsperspektivet en let revideret udgave af Orwells 1984? Egon Clausen stiller spørgsmål på linje hermed, men giver ingen svar og håber at quango'erne kan styres.
Bogen står til ros og mange læsere. Veldisponeret og fængende fører den ind i et spændende samfundsområde i vækst og bevægelse og kommer tæt på dets meget forskellige lyslevende mennesker. Forfatteren oplyser, analyserer og diskuterer veloplagt, samtidig med at tvivlen og lysten til at stille spørgsmål er i god behold, og smitter læseren.
Egon Clausen viser i denne bog om ildsjæle, at han selv er en af dem. Svaret er taknemmelighed.

*Egon Clausen: Ildsjæle. Et forsvar for de frivillige hjælpere & en kritik af Statens greb om folkeligheden. 198 s., 238 kr. Gyldendal. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her