Læsetid: 3 min.

Vigtigt møde i Kinas parlament

5. marts 1998

Den Nationale Folkekongres skal godkende Kinas ny regering og vedtage den mest omfattende reform af bureaukratiet i 20 år

Når 2.979 delegerede fra hele Kina i dag indtager deres pladser i Folkets Store Hal i Beijing for at tage hul på den årlige samling i Den Nationale Folkekongres, vil de denne gang blive mødt af et nyt, elektronisk afstemningssystem.
Ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua vil det herefter ikke være muligt at spore, hvad den enkelte har stemt.
"Systemet vil fjerne bekymringen hos de delegerede, der tidligere har frygtet, at deres valg kunne overvåges eller opspores," siger teknikeren Tao Mingguo til Xinhua. Den Nationale Folkekongres skulle dermed være rustet til de to afgørende punkter på mødet: At godkende Kinas nye regering og vedtage reformer inden for administrationen.
Sidstnævnte betegnes som de mest omfattende reformer i 20 år, og de vil bl.a. beskære antallet af ministerier og desuden fyre fire millioner embedsmænd i administrative stillinger i løbet af de kommende tre år.

Zhus plan
Bag planen står manden, som Folkekongressen i løbet af de kommende dage forventes at udnævne til Kinas ny ministerpræsident: Zhu Rongji. Han afløser Li Peng, der har siddet på posten i to perioder, og som derfor ifølge forfatningen skal træde tilbage nu.
Zhu Rongji har indtil nu været ansvarlig for de økonomiske reformer, og han har især høstet international anerkendelse for den 'bløde landing', der bragte Kinas økonomi på ret kurs efter to-cifret inflation og overophedning i 1993. Siden har Kina haft høj økonomisk vækst og lav inflation, og det er formentlig den præstation, der nu belønnes med posten som ministerpræsident.
Som regeringschef ønsker Zhu Rongji en mere strømlinet og velfungerende administration, der er bedre rustet til at gennemføre næste fase af reformerne inden for statsindustrien og finanssektoren. Til det formål står han i spidsen for planerne om at nedlægge eller sammenlægge ministerier, så de nuværende 41 ministerier bliver reduceret til 29. Desuden vil reformerne skære dybt i antallet af administrative stillinger.
Reformerne, der er de mest omfattende, siden Deng Xiaoping overtog magten i slutningen af 1970'erne og indledte reformprocessen, ventes at blive mødt med en del modstand i Folkekongressen. Store interesser står på spil, både for de ministerier og embedsmænd, der risikerer at blive ramt, men også på lokalt niveau, hvor der også skal skæres i administrationen.
På mødet skal Folkekongressen desuden tage stilling til forslag om at skyde ny kapital ind i statsbankerne og øge de offentlige udgifter til bl.a. infrastruktur.
Altsammen i et forsøg på at vaccinere Kina mod at blive smittet af den krise, der raser i store dele af resten af Østasien. Kina har hidtil undgået at blive ramt, men konkurrencen på eksportmarkederne ventes at blive hårdere efter de store devalueringer i regionen. Derfor forsøget på at puste liv i den indenlandske efterspørgsel.

Gummistempel
Folkekongressen er traditionelt blevet betragtet som et gummistempel for Kinas egentlige magthaver, Kommunistpartiet. Det er da også partiet, der på forhånd har godkendt reformplanerne og sammensætningen af den nye regering, og kongressen ventes heller ikke denne gang at modsætte sig eller ligefrem afvise nogen af planerne.

Frygt for selvstændighed
At det nu vil være muligt med hemmelige afstemninger i Den Nationale Folkekongres, fortæller noget om, at det, der skulle forestille at være Kinas parlament, indtil nu ikke har været det i vestlig forstand - men måske er det nye afstemningssystem alligevel tegn på at noget har ændret sig.
Under den afgående formand for Folkekongressen Qiao Shi har kongressen i de senere år udviklet sig mere i retning af et parlament, der selvstændigt kan tage stilling til partiets planer. Kongressen har bl.a. arbejdet for udviklingen af et moderne retssystem, der kunne leve op til de markedsøkonomiske reformer, og den har i flere tilfælde vist modstand mod nogle af partiets planer. For eksempel stemte næsten en tredjedel af de delegerede i 1992 imod det omstridte dæmningsprojekt på Yangzi-floden.
Men mange frygter, at Folkekongressens selvstændighed nu kan blive ofret. Qiao Shi bliver i de kommende dage formentlig afløst af Li Peng, der som ministerpræsident har stået som repræsentant for partiets konservative fløj.
Li Peng er særdeles upopulær for sin rolle under myndighedernes nedkæmpelse af studenterdemonstrationerne i 1989, og flere kinesiske systemkritikere har i protesteret imod hans udnævnelse.
Alligevel ventes udnævnelsen blot at være en formsag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her