Læsetid: 5 min.

Vilde kaniner

7. marts 1998

"Valget drejer sig om, at alle, der tilhører middelklassen, forlanger, at resten bliver gennet derind eller smidt ud"

Herhjemme
Vi holdt i den endeløse motorvejskø. P3 spillede igen SYIC's kuldslåede ambient-hit "Tomme Selskaber". Godt gået af "See You In Court", der er et fritidsband bestående af ansatte i Den Danske Bank. Ved siden af mig sad min ven valgforskeren (han er arbejdsløs og har derfor valgt at være anonym, men hans nationalitet er Bagsiden bekendt) og lagde mandater sammen på lommeregneren, mens han mumlede for sig selv. Intet var afgjort her kort før valget, men det havde været en bevægende valgkamp.
Først Mimi's store hit med tægebiddet, der nogle dage skabte panik i CD-lejren, da meningsmålingerne tydede på absolut flertal for det lille multipolitiske parti. Hvordan skulle man bygge bro mellem borgerlige partier og Socialdemokratiet, når man selv sad på hele magten? Det skiftede heldigvis for partiet igen, da andre politikere tog ideen op. Inge Dahl Sørensen (V) fik en del lokal sympati, da hun flækkede sit venstre øjenbryn med en håndmixer af udenlandsk oprindelse, ligesom Tom Behnke (Z) profiterede af det dobbelte benbrud han pådrog sig under udspring med faldskærm. Derimod er politiske iagttagere enige om, at en ung vestjysk kandidats (C) antydninger af at have været i nærkontakt af 3. grad med sit eget køn under i øvrigt lovlig omgang med en elkædesav af mærket Partner vil blive straffet på valgdagen.
Da Uffe så krogede sig selv i nakken under en fisketur i Jylland og måtte sys med 17 sting så det i timevis ud til, at pilen nu pegede entydigt på borgerligheden som regeringsbærer efter valget. Som Uffe lige nåede at sige til de 278 fremmødte journalister i skadestuens venteværelse, inden han sprang køen over:
"Hvis hvert sting, der skal bruges for at lukke såret i mit hoved, repræsenterer et vundet mandat for Venstre ved det kommende valg, så udholder jeg gerne smerten, for det vil nemlig gøre meget mere ondt på mange flere danskere at få en ny periode med en socialdemokratisk ledet regering."
Alle anså præsidentvalget for afgjort: Nyrups eneste chance lå i at komme helt genialt tosset afsted inden for de næste døgn. Der var enighed om, at det ikke var nok at klaske Birthe Weiss eftertrykkeligt i røven foran rullende kameraer. Det eneste gangbare ville være at statsministeren blev involveret i et færdselsuheld, der forsinkede hans ankomst til den afsluttende partilederrunde i tv med 5-10 minutter. Og som en erfaren iagttager udtrykte det: "Der skal være meget blod, hvis Nyrup skal vende det her."

Gøg og Gokke-effekten
Jeg spurgte min ven valgforskeren, hvordan han så på det pressen har døbt "Gøg og Gokke-effekten", altså at politikerne forsøger at vinde sympati ved at udstille egne utilstrækkeligheder og svagheder:
"Det er i hvert fald ironisk, at den regering der som sin fornemste opgave efter valget har at finde ud af, hvordan de udstødte kan ophæves til middelklasse samtidig med at den nuværende middelklasse fortsat kan øge sit forbrug med 90 milliarder kroner om året, netop slår på deres egne personlige skævheder som det grundlag, der kvalificerer dem til arbejdet med at tvinge alle ind i middelklassens skabelon af effektivitet."
Han trak vejret, og jeg skruede op for musikken, det
tunge dødsmetal-hit "Driving Diana", så fortsatte han:
"For det er det valget drejer sig om: alle de, der tilhører middelklassen forlanger, at alle de, der ikke gør det, bliver gennet derind eller smidt ud af landet eller annihileret. Danmark er på vej til at blive prototypen på et postindustrielt vesteuropæisk demokratur, hvor middelklassens faste arbejde, faste huse, faste biler, faste børn og faste overbevisning om at være kronen på Skaberværket frembringer det ultimative åndelige armod, den idémæssige monokultur, historiens død. Den politiske historie indtil nu handler om, at underklassen kæmper for at komme ud af fattigdom og sult - dette valg handler om, hvordan middelklassen kan sætte sit krav igennem over for alle om at vinde (dvs. selv blive middelklasse) eller forsvinde."

Meget kan ændre sig
Så brød en speakerstemme gennem musiktapetet i radioen:
"CD's leder Mimi Jacobsen siger, at det er på tide at ligestille børn og biler. Den søskenderabat, der gives i kommunernes børnepasningsordninger, hvor man betaler fuld pris for den dyreste plads og halv pris for de efterfølgende, kræver hun udbredt til at omfatte vægtafgiften på privatbiler: "Den anden bil i en familie skal slippe med halv afgift", siger hun, "det er en nødvendighed for middelklassefamilien at have mindst to biler.""
I det samme begyndte trafikken atter at rulle. En kakofoni af bilhorn og blinkende lygter applauderede Mimis forslag, vi storsmilede til hinanden på tværs af opmarchbaner og kørselsretninger. Og min ven valgforskeren smed lommeregneren ud af vinduet, al tvivl om valgets udfald var borte.
Men så kom speakeren igen ind i musikken.
"Jyllands-Posten meddeler, at Uffes kampagnebus er blevet standset af politiet i Randers for at køre 120 km/t i bymæssig bebyggelse. Uffe siger, at hastighedsoverskridelsen skete med hans fulde accept, fordi det var i nationens interesse, at han nåede frem til et vælgermøde på Løgstør Tekniske Skole."
Atter brød alle vi bilister på motorvejen ud i jubel. Vi kan være uenige om meget her i det absolutte demokratis moderland, men vi respekterer alle en mand, der har travlt og har nosser til at bryde færdselsloven. Og en meningsmåling viste, at det nu var under to procent af de konservative, der ikke ville stemme på Venstre.
Et øjeblik efter viste det sig at have skabt grobund for en helt ny alliance i dansk politik:
"Per Stig og Poul Nyrup er begge indlagt med akut madforgiftning, efter at de delte en pakke skiveskåret salami. Klokken 16 vil TV-Avisen bringe direkte billeder fra det indre af Nyrups mavesæk, når lægerne fører et sondekamera ned for at se effekten af det brækmiddel, som man har givet statsministeren."
Socialdemokratiet og de konservative lå nu til et klart flertal. Men valgforskeren sagde:
"Vent nu og se. Meget kan endnu ændre sig."
I det samme måtte jeg blokere alle fire hjul, fordi Pia Kjærsgaard kom flyvende tværs over motorvejen overskrævs på en slamsuger i en helt utilstedelig lav højde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her