Læsetid: 3 min.

Antallet af voldtægter er faldet markant

23. april 1998

På ti år er antallet af politianmeldte voldtægter faldet fra 600 til 400 - kriminolog takker kvindebevægelsen

Antallet af politianmeldte voldtægter er faldet betydeligt.
På ti år er antallet af registrerede voldtægter faldet fra 600 til 400. Det sidste tal er fra 1996.
Kriminologen, dr. jur. Flemming Balvig, professor ved Københavns Universitet, lykønsker kvindebevægelsen med et godt resultat af en mangeårig indsats. Han anser faldet for at være reelt, selvom enhver ved, at der bag voldtægtsstatistik befinder sig betydelige, men ukendte mørketal.
Flemming Balvig mener ikke, at faldet i registrerede voldtægter kan bruges som argument imod det forslag om etablering af voldscentre indenfor sygehusvæsenet med henblik på kvinder, der har været udsat for samlivs- eller seksuel vold, som CD lægger frem fredag. Tværtimod.
"400 voldtægter er præcis 400 for mange," siger Flemming Balvig til Information: "Faldet skulle nødig få den konsekvens, at vi interesserer os mindre for området. Det bør tværtimod opmuntre til at intensivere og støtte den indsats, der allerede foregår. Faldet viser jo, at der kan gøres noget. At vi er på rette vej," siger han.
Balvig støtter således CD's forslag om særlige centre for kvinder, der er blevet banket eller voldtaget, bl.a. med henvisning til, at kvinders risiko for at blive voldsofre er betydelig. Den er eksempelvis 50 procent højere end mænds i den almindelige vågne tid på døgnet. Sagt på en anden måde er kvinders risiko for at blive udsat for vold på ugens fire første dage en trediedel større end mænds, der til gengæld er mere udsat i weekenden.
Den vold, der udøves mod kvinder er, ifølge kriminologen, også alvorligere. Både grovere og mere psykisk belastende, idet den udøves i intimssfæren og på arbejdspladsen og altså er svær at gardere sig imod.

Mere ligestilling
- Kan faldet i antallet af voldtægter ikke skyldes, at kvinder finder politiets og retsvæsenets måde at håndtere sagerne på så ubehagelig, at de hellere slikker sår alene?
"Der er givet mange, der lader være med at anmelde voldtægt af de grunde og også som følge af den skam, mange kvinder stadigvæk føler. Men det er ikke sandsynligt, at mørketallet skulle være steget på de ti år. Forholdene i dag er jo ikke vanvittig dårligere end for ti år siden. Og desuden kan vi se, at antallet af både voldtægtsforsøg og antallet af fuldbyrdede forhold falder. Det tyder på en reel tendens."
- Jamen kunne det ikke tænkes, at kvinder er blevet mere bevidste om forholdene omkring det offentliges modtagelse af voldtægtsofre - forhold, der gennem årene er blevet stærkt kritiseret fra kvindeside?
"Jeg tror, den øgede bevidsthed ansporer til i højere grad at anmelde volden. Det er i hvert fald, hvad man ser i den øvrige verden, bl.a. Sverige og USA."

Selvstændiggørelsen
- Hvad tror du, faldet i antallet af voldtægter hænger sammen med?
"Selvstændiggørelsen af kvinder. At kvinder i dag hurtigere og mere bastant siger fra overfor den slags forhold, og at der trods alt blandt mænd er blevet dannet normer, der siger, at den slags handlinger er uacceptable. Så jeg ser faldet som et produkt af kvindefrigørelsen," siger kriminologen.
Flemming Balvig har netop bearbejdet en undersøgelse fra Rigspolitichefen om antallet af voldtægter i 1990, 1991 og '92, hvori han konkluderer, at udviklingen indenfor dette område endnu engang synes at demonstrere, at det "indenfor ganske brede rammer ikke er det afgørende, hvad der sker ved domstolene og i straffesystemet. Det afgørende - det virksomme - er det, der sker uden for domhusene og fængslerne."
"Ved yderligere at styrke kvinders ligestilling i det danske samfund og ved konkret at bakke stærkere op omkring krisecentre, kvinderådgivninger osv., kan vi formentlig se frem til en yderligere reduktion i en af de forbrydelser, der både i sine direkte og indirekte virkninger stadig udgør et alvorligt samfundsproblem," skriver Flemming Balvig i Rigspolitichefens netop offentliggjorte undersøgelse om voldtægtsudviklingen i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her