Læsetid: 2 min.

Australske havne ramt af kaos

28. april 1998

Shippingbranchens og regeringens forsøg på at rense ud blandt havnearbejdere fortsætter trods forfatningsdomstols afgørelse

MELBOURNE - 1400 fyrede australske havnearbejdere og deres fagforening jublede måske forgæves, da Australiens forfatningsdomstol i sidste uge i en historisk afgørelse gav dem medhold i, at shippingfirmaet Patrick Stevedores og Australiens liberal-nationale regering var allieret i en ulovlig sammensværgelse, da 1400 havnearbejdere natten til den 7. april blev fyret, fordi alle er medlemmer af havnearbejderfagforeningen - Maritime Union of Australia (MUA).
Fyringen er et led i regeringens forsøg på at reformere havnesektoren.
Patrick Stevedores appellerede afgørelsen til Højesteret, der nu hele tre gange har udsat tidspunktet for, hvornår shippingfirmæt skal efterleve forfatningsdomstolens krav om genansættelse af de 1400 havnearbejdere.
Så sent som mandag aften forhandlede Højesteret og Patrick Stevedores' advokater om appellens saglighed.
Shippingfirmaet argumenterer med, at den australske forfatningsdomstol slet ikke havde legitimitet til at dømme i Australiens værste arbejdskonflikt i efterkrigstiden, fordi fire af Patrick Stevedores operatører allerede i sidste uge var insolvente.
Desuden mener advokaterne, at tirsdagens afgørelse ikke kan begrundes med, at sammensværgelsen kolliderer med den australske arbejdsret - hvilket var var forfatningsdomstolens hovedargument.

Havne vil være lammet
Højesteret vurderer i øjeblikket, om appellen skal godtages eller forkastes. Godtages appellen vil det kaste Australien ud i endnu en arbejdskonflikt.
Den vil helt sikkert være mere omfattende og ødelæggende for landets import og eksport end de sidste tre ugers arbejdskonflikt, fordi de 1400 havnearbejdere så skal træde vande i flere uger, før Højesteret afviser eller godtager Patrick Stevedores argumenter.
Og det betyder, at de stadig ikke kan møde op på deres arbejde, selv om forfatningsdomstolen enstemmigt krævede dem genansat.
De sidste tre uger har havnearbejdere og fagforeningen med støtte af oppositionen og en international boykot af australsk lastede containerskibe ligget i både fysisk og verbal skyttegravskrig mod shippingfirmaet og regeringen.
Eksperter betegner konflikten som afgørende for de næste 10-15 års udviklingen på det australske arbejdsmarked.
Vrede havnearbejdere lammer på tredie uge Australiens større havne, mens lige så vrede landmænd truer med at tvinge menneskeblokaderne af havnearbejdere væk fra havnene, så deres landbrugsprodukter kan lastes og sendes ud til internationale kunder.
Anarkistiske scener landet over er blevet vist i fjernsynet, når politiet forsøger at skille traktorbevæbnede landmænd og menneskeblokader af siddende havnearbejdere.

Havnereform
MUA presser regeringen for at få genansat sine 1400 fyrede medlemmer, der på trods af forfatningsdomstolens historiske sejr i tirsdags stadig venter på at komme ind på deres arbejdspladser.
MUA's leder, John Coombs, kalder udelukkelsen af havnearbejderne for "anarkistisk" og støttes af Labour-oppositionen, der beskylder premierminister John Howard for at stikke af fra problemerne.
John Howard er meget belejligt på et lynarrangeret officielt besøg i Thailand. I en pressemeddelelse tidligere mandag fastslog premierministeren, at "reformeringen af Australiens havnefront fortsætter uanset Højesterets afgørelse".
Fyringen af de 1400 havnearbejdere den 7. marts blev til på direkte opfordring af
John Howard, der vil effektivisere den australske havnebranche og befri den fra, hvad han kalder "MUA's ødelæggende monopol".
Arbejdskonflikten har efter tre uger lammet Patrick Stevedores havneoperatører, der i weekenden forhandlede med MUA om en eventuel genansættelse.
Men mandag trak Patrick Stevedores sig definitivt ud af syv større havne over hele Australien, hvilket betyder, at mindst halvdelen af de 1400 havnearbejdere under alle omstændigheder skal vente et stykke tid før de er tilbage på jobbet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her