Læsetid: 3 min.

Canada trådte varsomt på Cuba

29. april 1998

Til USA's store fortrydelse undlod Canadas premierminister at lægge pres på Castro under statsbesøg på Cuba

BOSTON - Under et opsigtvækkende statsbesøg på Cuba i begyndelsen af denne uge har Canadas premierminister Jean Chretién til USA's store fortrydelse undladt at lægge direkte pres på Fidel Castro i spørgsmål som demokrati og menneskerettigheder på øen.
Den canadiske leders rejse til Cuba bliver vidt og bredt tolket som lidt af en næse til USA, der afviser at ophæve en forældet blokade mod kommunistiske Cuba, selv om den caraibiske ø forlængst er ophørt med at være en trussel mod USA's sikkerhedsinteresser i Afrika og Latinamerika.
Under et møde i Havanas Revolutionspalads mandag anmodede den Chretién Cubas kommunistiske leder om at løslade fire politiske afvigere, som blev arresteret sidste sommer for at have kritiseret nogle partidokumenter. De anholdte er endnu ikke blevet stillet for en domstol.
Men premierministeren nægtede at møde Cubas mest prominente dissident Elizardo Sanchez.
Det cubanske styre løsladte 300 internerede kort efter pave Johannes Paul II's hyrderejse til Cuba i januar; heraf var 100 politiske fanger. Ifølge Amnesty International og Human Rights Watch skal der stadig være mellem 300 og 750 samvittighedsfanger på Cuba.
"Castro var ikke glad, da vi bragte politiske fanger op, men han lovede at ville se nærmere på sagen," sagde en talsmand for den canadiske premierminister til Reuters.
I modsætning til paven, som talte om frihed, demokrati og religiøs tolerance i alle sine tv-transmitterede taler, valgte Chretién kun at nævne ordet demokrati én gang og i en generel vending, da hans ankomsttale i Havanas José Marti lufthavn blev transmitteret på cubansk fjernsyn søndag aften.
Inden afrejsen opfordrede dagbladet Toronto Globe and Mail Chretién til at lægge pres på Castro ud fra den betragtning, at Canada er Cubas største handelspartner.
"Cubas økonomi befinder sig i en elendig tilstand, så måske Castro kan se det kloge i at åbne Cuba yderligere mod omverden og løslade flere politiske fanger til gengæld for styrkede økonomiske relationer," skriver bladet.
"Vi håber ikke, at Chretién er taget til Cuba for at spille ud med det anti-amerikanske kort. Det ville have den uheldige følge at styrke Castros styre indadtil."

Castro: Det er folkemord
Efter pavebesøget i januar har Cuba scoret en stribe successer på den internationale front. Udenrigsministre fra en række lande i Latinamerika, med hvem Havana ikke har haft diplomatisk kontakt i årevis, har været på besøg.
I sidste uge stemte et flertal i FN's menneskerettighedskommission imod en resolution stillet af USA, som fordømte menneskerettighedernes vilkår på Cuba.
Kort før besluttede præsident Bill Clinton at slække et flere år gammelt rejseforbud og lade den katolske kirke sende fødevarer og medicin direkte til Cuba. Eksilcubanere vil også få lov til at overføre maksimum 1.200 dollar om året til slægtninge på øen, men USA agter ikke foreløbig at hæve den 36 år gamle handelsblokade.
Kongressen skal dog snart behandle et tværpolitisk lovforslag om at hæve et generelt forbud mod at sælge fødevarer og medicin til Cuba. Det amerikanske handelskammer støtter idéen.
Castro har ofte hævdet, at den amerikanske blokade mod Cuba har til hensigt at udsulte befolkningen og lade folk dø af sygdomme: "Det er folkemord. Nationen er blevet forvandlet til en ghetto og udsat for en version af Holocaust. Derfor bør USA stilles for en international krigsforbryderdomstol," sagde han til paven i januar og gentog det over for Chretién i søndags.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu