Læsetid: 1 min.

CD: Hjælp til voldsramte kvinder

21. april 1998

Danmark er bagefter det øvrige Norden med hensyn til at gøre noget for voldtægtsofre

Danmark har som det eneste land i Norden ignoreret, at vold også kan have seksuelt fortegn. Det vil der nu blive gjort noget ved.
Tidligere sundhedsminister, formand for Folketingets social- og sundhedsudvalg, Yvonne Herløv Andersen (CD) vil fredag fremlægge et beslutningsforslag om etablering af centre i henholdsvis København, Århus, Aalborg og Odense, der kan modtage, undersøge og behandle kvinder, der har været udsat for bl.a. seksuel vold.
Meget tyder på, at regeringen vil støtte forslaget, og at der vil blive etableret et pilotprojekt, sandsynligvis på Frederiksberg Hospital.
"Tanken er et åbent modtagecenter, der både kan tage sig af kvinderne, og udvikle kompetencen i sundhedsvæsenet, så også centralsygehusene kan tage sig af kvinderne," siger læge Karin Helweg-Larsen. Hun er seniorforsker ved, Norvold, et nyt nordisk forskningsnetværk om vold og voldens sundhedsmæssige konsekvenser
Alle andre nordiske lande har sådanne centre. Hidtil har kvinder, der herhjemme har været udsat for vold eller voldtægt været henvist til politistationen.
Karin Helweg-Larsen: "Hvis du skal igennem en retsmedicinsk undersøgelse, hvor politiet er til stede - hvis du ingen tilbud om behandling får, intet tilbud om psykologhjælp, ingen rådgivning osv. ja, så er det klart, at mange kvinder mister lysten til at gå til politiet. Argumentet mod etablering af krisecentre har bl.a. været, at der ikke har været kvinder nok. Men det er indlysende, at kvinderne vil skyde op af jorden, hvis der etableres ordentlige, mere menneskelige forhold."
I 1987 foreslog en justitsministeriel betænkning etablering af voldscentre i Danmark. Ikke et eneste center har imidlertid set dagens lys.
"Man vil givetvis forklare det med manglende økonomiske ressourcer, men det er en overfladisk forklaring. Hvis man havde haft viljen, havde man jo nok også fundet pengene," siger tidligere chefpsykolog på Rigshospitalet, professor Alice Theilgaard til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her