Læsetid: 2 min.

Cheminova stopper giftudsalg

18. april 1998

Danida-rapport bekræfter, at sprøjtegift fra Cheminova bruges uforsvarligt i Guatemala og Nicaragua

Brugen af sprøjtegift i Guatemala og Nicaragua giver alvorlige sundheds- og miljøproblemer. Det gælder også methylparathion fra danske Cheminova. Akutte pesticid-forgiftninger og langvarige sundhedsproblemer er et alvorligt problem i begge lande, konkluderer en rapport til Danida og Miljøministeriet, som blev offentliggjort i går.
For et år siden satte tv-udsendelsen Made in Denmark fokus på Cheminovas eksport af det ekstremt giftige stof methylparathion. Sprøjtemidlet er ikke tilladt i Danmark, men sælges i Mellemamerika.
Cheminova trak sig ud af markedet i Nicaragua. Men "i Guatemala sker sprøjtning som hovedregel under betryggende forhold," sagde Cheminova så sent som i oktober sidste år.

Tre løfter
"Min holdning har fra første færd været, at det skal undersøges til bunds," siger miljø- og energiminister Svend Auken, som i juni sidste år, efter et møde med Cheminovas ledelse, tog initiativ til undersøgelsen.
"Nu er det blevet undersøgt, og det viser sig, at det ser meget alvorligt ud i Nicaragua. Den vurdering, at det skulle være væsentligt bedre i Guatemala, kan ikke bekræftes af undersøgelsen. Det ser lige så slemt ud i Guatemala som i Nicaragua."
"Man må derfor spørge Cheminova om ikke de burde holde helt op med at sælge methylparathion i den gamle form til de lande, der ikke kan håndtere det."
Som sagt så gjort.
Hos Cheminova siger afdelingsleder Lars-Erik Kruse Pedersen, at tilbagetrækningen af det gamle middel fra alle landene i Mellemamerika allerede er begyndt og ventes afsluttet med udgangen af dette år. I stedet vil Cheminova kun satse på at sælge sit nye methylparathion-middel, hvor giften er lukket inde i mikrokapsler, siger han.
Cheminova lover også, at fabrikken for eftertiden vil offentliggøre, hvor meget gift de sælger i forskellige lande. Løftet omfatter de giftstoffer, der er omfattet af PIC-konventionen. Det er en international aftale, som kræver at modtagerlandet er informeret og giver sit samtykke. Methylparathion kom med på PIC-listen i september 97.
Hidtil har Cheminova nægtet at give oplysninger om salg i forskellige lande "af konkurrencehensyn". Nu siger Lars-Erik Kruse Pedersen, at Cheminova for fremtiden ikke vil samarbejde med distributører, der ikke kan acceptere fuld åbenhed om salgstallene. Information ville gerne give tallene videre straks, men så vidt kunne Cheminova dog ikke strække sig "De kommer om et par dage," lover Kruse Pedersen.
Cheminova lover for det tredje at rapportere løbende om den overvågning, de selv og deres salgsagenter foretager. Det drejer sig bl.a. om vurdering af salgskanaler og undervisning af de mennesker, der bruger sprøjtemidlerne. "Vi vil gerne højne standarden," siger Lars-Erik Kruse Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her