Læsetid: 3 min.

Curt i særklasse

14. april 1998

Årets skak-DM totalt blottet for spænding

SKAK
Med fem af Danmarks syv stormestre til start ved påskens skak-DM i Tåstrup kunne man nok have forventet en vis spænding om udfaldet, men glansen gik hurtigt af Sankt Gertrud.
I år var Curt Hansen, viste det sig snart, ganske enkelt i en klasse for sig selv. Mesteren fra i fjor, Lars Bo Hansen, stillede ikke til start, og i hans fravær var modstanden mod Curt helt utilstrækkelig.
En spiller som Peter Heine Nielsen har måske nok kapacitet til at kunne have truet Curt, men han er noget af en doven hund, der spiller for mange remiser til at kunne følge med, når der virkelig rykkes. Bent Larsen er kun en skygge af sit fordums jeg - the grand old man vandt ikke et eneste parti i de ni runder - og Danmarks nyeste stormester Sune Berg Hansen røg ud af kapløbet, da han i fjerde runde som hvid mod Curt Hansen spillede som "en indbagt smølf i gorgonzolasauce" (Sunes egen farverige karakteristik) og tabte efter at have stået næstbedst gennem det meste af partiet, der blev Curt Hansens fjerde gevinst på stribe.
Herefter var der ingen tvivl om, hvor skabet skulle stå. Curt remiserede ganske vist i 5. og 6. runde mod Allan Holst og Lars Schandorff, men genoptog gevinstserien med sejre over Carsten Høi, der var helt ude af trit i denne turnering, og Nikolaj Borge, der ellers var startet rimeligt med tre points i de første fire runder. I sidste runde spillede Curt Hansen remis mod Peter Heine Nielsen. Naturligvis, fristes man til at tilføje.
Kapløbet om andenpladsen blev til gengæld spændende. Men det føles rimeligt, at den tilfaldt Sune Berg Hansen frem for Heine Nielsen og Schandorff, der med syv remiser begge gik ubesejret gennem turneringen. Deres indbyrdes tog kun 11 træk!
Facit for DM 1998: 1. Curt Hansen, 7,5 points 2. Sune Berg Hansen, 6 p. 3.-4. Lars Schandorff og Peter Heine Nielsen, begge 5,5 p. 5. Nikolaj Borge, 5 p. 6. Erling Mortensen, 4 p. 7. Bjarke Kristensen, 3,5 p. 8.-9. Allan Holst og Bent Larsen, begge 3 p. 10. Carsten Høi, 2 p.
Førhen var dansk skaklivs sture, sture nummer, når Bent Larsen og Curt Hansen mødtes over de 64 felter, men den tid er desværre forbi. Her er deres indbyrdes opgør fra 3. runde med Curt Hansen som hvid: 1. e4, c5 2. Sf3, d6 3. d4, cxd4 4. Sxd4, Sf6 5. Sc3, Sbd7 - en Larsen-specialitet, der nok er mere speciel end stærk - 6. Le3, a6 7. g4!, Sc5 8. f3, h6(?) Med dette træk afskærer Larsen i realiteten sig selv fra at rokere kort.
9. Dd2, e5 10. Sb3, Le6 11. 0-0-0, Dc7 12. Kb1, Le7 13. h4, 0-0-0 14. Sd5, Lxd5 15. exd5, Kb8 16. Le2, Sfd7 17. c4, Sf8 - indledningen til et bizart springerudfald - 18. Sa5, Sg6 19. b4, Sa4 20. Tc1, Sxh4?
Vinder en bonde, men taber partiet med det vums.
21. Ld1!, Sb6 22. Df2 ...
Med dobbeltangrebet på sorts to hængende springere på b6 og h4 har Curt Hansen stillet Larsen over for valget mellem pest og kolera. Larsen valgte en tredje løsning: Han opgav videre spil, da det mindste onde - at give "to tynde for en tyk" - gør tilstrækkelig ondt til at være håbløst mod en spiller af Curt Hansens klasse. Et parti, det næsten gør ondt at gennemspille - ak, hvor forandret. Bent Larsen og hans mange fans må trøste sig med, at han i påsken blev udnævnt til æresmedlem i Dansk Skak Union.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her