Læsetid: 2 min.

Dansk Baltikum-fremstød i Paris

29. april 1998

Danmark profilerer sin rolle som Østersø-magt med kampagne i Paris for de baltiske lande

PARIS - Danmark har gennem næsten fire måneder profileret sig stærkt i sin nye rolle som "østersømagt", men på en usædvanlig måde - nemlig ved at være vært for en oplysningskampagne i den franske hovedstad for de tre tidligeresovjetrepublikker Estland, Letland og Litauen.
Danmark har formandskabet i Østersørådet i første halvdel af 1998, og det er i den forbindelse, at den danske ambassade i Paris har organiseret en præsentation af Østersøområdet i form af en serie arrangementer i Danmarkshuset på Champs-Elysees, specielt med henblik på de tre baltiske lande, fra årets begyndelse til sidst i april.
Der har været politiske, kulturelle ogkommercielle arrangementer i form af konferencer, debataftener, foredrag, udstillinger og koncerter.

Porten til Østersøen
Selv om fremstødet er blevet afviklet under navnet 'Danmark - porten til Østersøen', har det navnlig haft karakter af en kampagne for de tre baltiske lande under medvirken af en række politikere, diplomater og kunstnere fra de tre lande - foruden danske, tyske, polske og franske deltagere i debatter.
Den danske side af fremstødet samler sig navnlig om de handels- og investeringsmæssige muligheder i det baltiske område. En konference organiseret af Investeringsfremme-sekretariatet på ambassaden for et indbudtfransk publikum afvikles under titlen 'Danmark som brohoved til de baltiskelande'.

'Ny pol for vækst'
I den franske presse er fremstødet bl. a. blevet omtalt i en artikel i Le Figaro under overskriften 'En ny pol for vækst: Nordeuropa retter blikket mod de baltiske lande'.
Artiklen beretter udførligt om Østersørådet og regionensøkonomiske og politiske situation og refererer en af debataftenerne. Bladet bemærker, at der er opstået 'fadderskaber' mellem de rige og fattige lande i regionen - således Finland i forhold til Estland og Sverige i forhold til Polen.
Det danske værtskab for oplysningskampagnen om de tre baltiske lande kan opfattes på samme måde og har høstet megen anerkendelse.
Ambassadens kultur- og presseråd, Uffe Andreasen, der har ledet tilrettelæggelsen af fremstødet, påpeger, at der er behov for oplysning omØstersøområdet, idet denne region af Europa er ret ukendt for franskmændene.
Som han udtrykker det: "Taler man om Middelhavsområdet, er kendskabet særdeles stort, men vender man blikket nordpå, begynder øjnene at blive fjerne".
Men interessen for arrangementerne har været overmåde positiv, konstaterer han, og der har praktisk talt været fuldt hus til alle møderne i Danmarkshuset.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her