Læsetid: 3 min.

Danske miljøkrav vinder gehør i OECD

21. april 1998

OECD-aftale om fri global investering havde kurs mod at give gigantfirmaer ret til at føre miljøpolitik. Nu er forhandlingerne på rette vej, mener Helveg

Investeringsaftalen MAI, der skal sikre frie investeringer globalt, var på vej til at give transnationale selskaber ret til erstatning i tilfælde af, at et lands hævede miljøstandarder påførte virksomheden tab. Det ser nu ud til at blive forhindret, viser et hemmeligt OECD-dokument, som Information er kommet i besiddelse af.
Forhandlingslederen i OECD imødegår i dokumentet den kritik, der er blevet rejst, siden det i januar 1997 kom frem, at de 29 rige OECD-lande var på vej med en aftale for hele kloden. Forhandlingerne var og er hemmelige - u-lande og lande uden for OECD var og er ikke inviteret. De får mulighed for at slutte sig til, når aftalen er på plads.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen slår over for Information fast, at det "er meget væsentligt for den danske regering, at det nye forslag kommer med i forhandlingerne".
Danmark og andre nationalstater skal fortsat have mulighed for selv at lave regler for miljø-, sundhed- og arbejdsmarkedsområdet. Helveg ville dog ikke svare på, om regeringen dermed vil afvise en aftale, der ikke indeholder den beskyttelse, men af regeringsgrundlaget fremgår det, at netop den beskyttelse er vigtig for S og R.

Frihed til selskaber
De rige landes regeringer håbede at få MAI endelig godkendt af OECD-landene i denne måned. Men forhandlingerne om den Multilaterale Aftale om Investeringer er trukket ud, og en aftale kan næppe ventes underskrevet før til næste år, siger udenrigsministeren.
MAI skal åbne de internationale markeder for investeringer ved at sikre, at investorer ikke diskrimineres gennem national lovgivning. Ind- såvel som udenlandske investorer skal have lige muligheder, ligesom der heller ikke må diskrimineres mellem firmaerne indbyrdes.
Men aftalen er både i Danmark og i udlandet blevet angrebet for at give de transnationale totalt frie hænder til investeringer, mens lande, der skriver under på MAI, skal åbne alle økonomiske sektorer for fremmede investeringer- det gælder for jord, medier og naturressourcer. De skal behandle udenlandske firmaer lige så godt som hjemlige. De skal fjerne restriktioner for kapitalens bevægelighed. De skal give fuld garanti for kompensation i tilfælde af ekspropriation.
I den form ville aftalen i realiteten åbne for, at et selskab kunne kræve erstatning, hvis f.eks. Danmark hævede standarderne for miljø eller arbejdsmiljø med en stramning af loven. Ræsonnementet var, at der i et sådant tilfælde reelt var tale om ekspropriation af selskabets rettigheder på et givet område. I dokumentet præciserer OECD-forhandlingslederen, at en sådan national stramning ikke kan give erstatning som ved ekspropriation af jord, ligesom han foreslår en række andre garantier.
Dokumentet og aftalen er og langt fra på plads i sin endelige form, men OECD har taget et skridt i den rigtige retning, mener SF's Jørn Jespersen, der i går havde Helveg i samråd om sagen.

Mere hensyn til u-lande
"Det så slemt ud i lang tid, nu går det bedre, men der mangler stadig en del. OECD-landene bør tage mere hensyn til u-landene. De skal med i forhandlingerne. Samtidig skal u-landene have mulighed for at få særaftaler, der eksempelvis kan beskytte en industrisektor under opbygning eller vand- og el-forsyningen," siger Jørn Jespersen til Information.
Kritikerne, bl.a. Verdensnaturfonden og Mellemfolkeligt Samvirke, siger, at det først og fremmest bliver kæmpefirmaerne, der får gavn af aftalen: De 500 største firmaer i verden, med en omsætning dobbelt så stor som USA's nationalprodukt. Disse firmaer skaber beskæftigelse, men lige for tiden skaber de mest arbejdsløshed. For de er effektive, og med investeringerne følger nedskæringer, rationaliseringer og fyringer. Ifølge det amerikanske NGO Program on Corporation, law and democracy i New York, så øgede de største firmaer deres profit med 62 pct. i 1994, og samme år skar de deres arbejdsstyrke ned med 260.000 job.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her