Læsetid: 2 min.

En digters verden

3. april 1998

Tom Ellings 'Nattegn' er et præcist og indbydende portræt af digteren Peter Laugesen

KORTFILM
"Jeg ved ikke helt, hvor det kommer fra," siger Peter Laugesen om sin egen digtning i billedkunstneren, fotografen og instruktøren Tom Ellings portrætfilm Nattegn. Øjeblikket efter kommer digteren alligevel selv med et svar, da han under en liveoptræden reciterer fra digtsamlingen Nattur: "Det er angsten i det indre/ der kaster alfabetets skygger på papiret."
Således er Nattegn bygget op omkring korte udsagn fra Peter Laugesen om digtningens svære kunst, klippet sammen med digterens og hans musikalske backinggruppe Mind Sprays lyriske optrædener - det hele akkompagneret af flimrende natte- og storbybilleder.

Beat-inspireret
Nattegn, der præsenterer Laugesen og Mind Spray som en slags børn af beatkulturen, får passende premiere på et tidspunkt, hvor beatbølgen i Danmark er på sit højeste. Ingen tvivl om, at Laugesen og Co. har hentet inspiration til deres 'koncerter' fra bl.a. beatkulturens store skikkelser, hvis oplæsninger også bedst opleves akkompagneret af musik.
Mind Spray, der består af trompetisten Lars Vissing og DJ Wunderbaum, lægger et rytmisk skrattende lydtæppe under Laugesens oplæsninger, og som helhed formår
trioen at nå længere ud over scenen, end en regulær oplæsning ville.
Man fornemmer rytmen i Laugesens både associative og fortællende digte, og Nattegn er på den måde en inspireret indgang til digterens univers.
De små miniinterviews med en nøgtern Laugesen i hovedrollen medvirker til at øge indblikket i, hvordan han tænker og arbejder. Bl.a. slår han fast, at jo mere man skriver, jo flere 'brugbare' digte, kommer der ud af det.
At Laugesen er produktiv, vidner et vue ned over hans bibliografi om. Siden debuten i 1967 er det blevet til 42 digtsamlinger, og i filmen får vi lov at høre bidrag fra nogle af de seneste fra slutningen af 80'erne og 90'erne. Et godt digt er også et enkelt digt, mener Laugesen, hvilket illustreres med nogle af de eksperimenter med japanske haiku-digte, som Laugesen har dyrket de senere år: "En rullende snebold på vej/gennem tropesolen i regnvejr."
Alt i alt er Nattegn en indbydende, kort og præcis skildring af en digters verden - en verden, som for uindviede godt kan forekomme meget lukket og uimødekommende.

*Nattegn, der er skrevet og instrueret af Tom Elling, kan opleves fra den 1. til den 5. april, hver dag kl. 17.00, i Filmhuset, København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her