Læsetid: 3 min.

Dystre digte om Amsterdam

3. april 1998

Det er lykkedes Information at få fingrene i nogle af de 500 indsendte forslag i den slogankonkurrence, som Folkebevægelsen mod EF-unionen har udskrevet op til folkeafstemningen den 28. maj. Digtene er af blandet kvalitet

Herhjemme
Da Holger og konen i 1992 sagde nej til unionen, fungerede sloganet uden tvivl så godt, at det sørgede for at tippe balancen til fordel for et nej til Maastricht-traktaten.
Siden gik SF-formanden på nationalt kompromis på det politiske og det private plan. Han sagde ja til unionen (og senere nej til konen). Den 18. maj 1993 blev det et ja til 'Maastricht plus Edinburgh-forbehold', selv om der nu var to nej-bevægelser, den nye Junibevægelsen og den gamle Folkebevægelsen mod EF-unionen, som har eksisteret siden 1972.
Nu er det afstemningstid igen, og Holger K. Nielsen siger atter nej. Men tilsyneladende har Folkebevægelsen mod EF-unionen ikke tillid til, at han denne gang bidrager med noget originalt, som kan sikre modstanderne et nej til Amsterdam-traktaten den 28. maj.
Derfor har bevægelsen, der har samlet EU-modstandere fra det yderste højre til det yderste venstre under sine brede vinger, udskrevet en slogankonkurrence, som sluttede torsdag. Den person, der kan komme med det bedste digt, slogan eller parole på højst ti ord, vinder 1.998 danske kroner.
Selv om bedømmelsen først foregår midt i april og vinderen offentliggøres den 1. maj, er det lykkedes Information at komme i besiddelse af en telefax med en liste over 28 tilfældige forslag ud af de cirka 500 indsendte.
Og der er - pænt sagt - tale om blandet kvalitet.
Nogle forslag har et stænk af humor, for eksempel:
Stem dog nej min ven, ellers spørger de ikke igen.
Eller følgende, som vist nok skal råbes til melodien 'Hvem var det der vandt i dag...':
Babelstårn og union, helt umulig konstruktion.
Et andet forslag til samme melodi, svinger også meget godt:
Nej til neuropat-tendenser, samarbejde over grænser.
Til gengæld står meningen ikke ligefrem lysende klar.

I papirkurven
Ifølge Henrik Dürr, som er informationsmedarbejder for bevægelsen, vil man inden bedømmelsen kassere alle de forslag, som er over ti ord. Følgende ellers udmærkede 12-ords forslag lander derfor i papirkurven:
Derfor et nej for Europas fremme, de andre må nemlig ikke stemme.
Følgende kasseres også på grund af længden:
Skal EU være sort, grøn eller rød, nej vel, hellere død.
Godt det samme. Forslaget havde næppe vundet konkurrencen. Vinderchancer er der heller ikke tale om med følgende forslag:
Vær sej, stem nej.
Eller:
Vi ej, stem nej.
Helt galt går det med rimene i dette forslag:
Nej til EU-unionen, nej til centralistisk kloning.
Henrik Dürr oplyser, at man allerede igang med en grovsortering af de indsendte forslag, således at dommerkomitéen, når den mødes i Sønderborg, har 20-25 forslag at tage stilling til.

Klam og Amsterdam
At traktaten denne gang blev underskrevet i Amsterdam har været en gave til digter-spirer i forhold til den sidste traktat fra Maastricht. For eksempel rimer Amsterdam på klam:
Fidusen er klam, nej til Amsterdam.
Eller:
Du er klam, hvis du stemmer ja til Amsterdam.
Disse to slogans synes at være skrevet af unge mennesker. Man kan nemlig se på digtene, hvor gamle forfatterne er.
"Det viser sig helt klart på sproget - ordvalget - om der er tale om unge eller ældre personer," siger Henrik Dürr. For eksempel er 'klam' et ungt ord, mens 'ej' eller 'folkestyre' er ord for personer over 30 år.
"Man må nok også sige, at de fleste af forslagene kommer fra personer over 30," siger Henrik Dürr.
Han er ganske imponeret over, hvor mange forslag der egentlig er kommet ind.
"Det havde vi faktisk ikke regnet med," siger Dürr, som ikke ser noget geografisk mønster i, hvor forslagene er sendt fra.
"De kommer fra hele landet, der er ingen specielle træk," siger han og afviser samtidig at der skulle være et by/land-mønster.

Ret til guldkorn
Blandt konkurrencebetingelserne er, at Folkebevægelsen mod EF-unionen har ret til at benytte forslagene i kampagnen op til afstemningen.
Det er op til et bedømmelsesudvalg på tre af bevægelsens medlemmer - Lis Jensen, Kresten Bjerre og Peter Abrahamsen - at finde vinderen. Det sker midt i måneden i Sønderborg, og de kan så samtidig vurdere, om der skulle findes et guldkorn eller to imellem de 500 forslag. Guldkorn, som kan tåle at blive banket op på transparenter m.v.
Den telefax, som Information har fået fat i, peger bestemt ikke i den retning.
Skal man udelukkende bedømme ud fra sloganenes kvalitet, bliver det et ja til Amsterdam den 28. maj. Med mindre ja-sidens vers er lige så ringe.
Selv om det ikke rimer, kunne nej-siden måske overveje at køre på følgende faktum, som en af konkurrencedeltagerne venligst har gjort opmærksom på:
Sidst vi stemte nej vandt vi EM i fodbold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her