Læsetid: 1 min.

Elværker skal styres med kvoter

11. april 1998

Billig strøm fra kulfyrede værker på det frie marked kan undergrave virkningen af den vedvarende energi

Elværkernes udslip af CO2 skal styres mere effektivt i fremtiden, evt. ved hjælp af kvoter og afgifter, skriver miljø- og energiminister Svend Auken i ny energiredegørelse.
Dansk elproduktion er billig og effektiv og der er rigelig kapacitet. Der opføres nye kraftvarmeværker og vindmøller og halmværker for at skære CO2-udslippet og den lokale luftforurening ned. Men de traditionelle elværker virker stadigvæk, og den nye lov om gradvis liberalisering af el-handelen er trådt i kraft. Derfor ser Energistyrelsen i øjnene, at Danmark er ved at blive et eksportland.
"Men det kan ikke forventes, at andre lande er indstillet på at overtage den CO2-forpligtelse, som knytter sig til dansk eleksport. Regeringen vil derfor indføre en ny miljøregulering af elsektorens CO2-udledning," skriver Auken til Folketingets energiudvalg.
Formanden for det jysk-fynske elsamarbejde, Egon Søgaard, advarer i ELSAM's nyhedsbulletin imod "ensidige miljøstramninger" der påfører den danske elsektor en forringet konkurrenceevne. Eksporten er nødvendig, når hjemmemarkedet åbnes for "hård udenlandsk konkurrence," mener han.

Østersø-samarbejde
Også på Sjællands-siden lægger man vægt på, at miljøkravene bliver udformet i et internationalt samarbejde, siger planlægningschef Helge Ørsted Pedersen, Elkraft.
Han er ærgerlig over, at Auken ikke "kvitterer" for de planer, Elkraft og ELSAM har indleveret. De beviser, at elselskaberne kan reducere deres CO2-udslip drastisk, siger han til Information. Men det duer ikke at lave kvoter og reguleringer, hvis man ikke gør det internationalt, tilføjer han.
Toneangivende elselskaber rundt om Østersøen har startet et samarbejde og offentliggjorde for nylig et studie, der viser, at man godt kan skære CO2-udslippene ned med 30 procent år 2030 uden ny A-kraft, hvis man satser på kraftvarme, vedvarende energi og naturgas og samarbejder indbyrdes. Især er det vigtigt, at vandkraften bliver udnyttet i fællesskab, fordi den kan fungere som et lager, der f.eks. bruges når vinden ikke blæser, siger Elkraft-chefen.
Men det kræver, at miljøreglerne, tarifferne og kravene til de systemansvarlige bliver lavet i et internationalt samarbejde, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her