Læsetid: 2 min.

EU-dom kan forkorte ventelister

30. april 1998

EF-dom gør det lettere at få behandling i andre EU-lande

BRUXELLES - To domme fra EF-Domstolen i Luxembourg kan føre til, at der lægges et ekstra pres på den danske stat for at få gjort noget ved de mange og lange ventelister på sygehusene.
EF-Domstolen fastslog tirsdag i to domme, at den nationale sygesikring også skal være med til at dække udgifter til behandling, når en EF-borger får sin behandling foretaget udenfor landets grænser. I de to sager handler det om en luxembourger, som har købt briller i Belgien og en anden luxembourger, der har fået behandlet sine tænder i Tyskland.
Den luxembourgske sygesikring nægtede at betale for de to ting, fordi de var foregået udenfor landets grænser. Men EF-Domstolen fastslår i sin dom, at en borger i et EF-land har ret til at få økonomisk kompensation fra sin nationale sygesikring, også selv om behandlingen er foregået i udlandet.
Dommen peger dog på, at den nationale sygesikring kun er tvunget til at betale et beløb som svarer til det, som ville være udbetalt, hvis behandlingen var foregået indenfor landets grænser.
Når danskere i dag får lavet deres tænder i Sverige, kan de ikke få kompensation fra sygesikringen.
Det vil de formentlig kunne få efter EF-dommen.
Til gengæld er det mindre klart, om dommen også baner vejen for, at danskere kan tage til udlandet for at få ordnet hofteoperationer og andre af den type behandlinger, hvor der er lange ventelister i Danmark.

Ret til begrænsninger
I princippet kan dette lade sig gøre efter EF-dommen. Men domstolen i Luxembourg slår samtidig fast, at ethvert EU-land har ret til at sætte begrænsninger for borgernes sygebehandling i udlandet, hvis der er udsigt til, at det nationale sygesikrings- og sundhedssystem vil blive undergravet. EF-Domstolen siger direkte, at det er tilladt, at EU-lande har restriktioner på borgernes behandlinger i andre EU-lande, hvis sådanne kan underminere det nationale system.
Domstolen slår fast, at i de to konkrete sager fra Luxembourg, hvor det gælder køb af briller og behandling af tænder, er der dog ikke tale om sager, som kan undergrave det nationale sygesikringssystem.
Det bygger EF-Domstolen på, at Luxembourg selv har indrømmet, at netop tandlægebesøg og brillekøb ikke er så omfattende, at det kan betragtes som undergravende.
I Danmark studeres de to domme nu i Sundhedsministeriet. Sundhedsminister Carsten Koch vil drøfte sagen med sine EU-kolleger på et møde i Luxembourg i morgen og har nedsat en særlig embedsmandsgruppe, der skal analysere dommene og redegøre for, hvilke konsekvenser de får for den danske sygesikring.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu