Læsetid: 3 min.

Eufori i Clinton-lejr

3. april 1998

En lettet præsident Clinton modtog nyheden om, at Paula Jones' sex-chikane-sag er blevet afvist

BOSTON - Euforien i den demokratiske lejr ville ingen ende tage, republikanske ledere var i vildrede og særanklager Kenneth Starr så rystet, at han straks måtte love det amerikanske folk "at fuldføre mine undersøgelser af præsidenten så hurtigt som muligt."
Dét var gårsdagens politiske reaktioner i Washington, efter at en forbundsdommer i Little Rock havde besluttet onsdag, at Paula Jones' sexchikane-sag mod Bill Clinton ikke fortjener at blive hørt af en nævningedomstol.
Samtidig udtrykte mange almindelige amerikanere lettelse over, at medieopmærksomheden viet præsidentens privatliv måske vil aftage og helt forsvinde, omend ingen føler sig overbevist. Dertil har diverse anklager mod Bill Clinton været alt for vedholdende.

Cigar og guitar
Tv-programmer og aviser gav nyheden samme sensationelle omtale som afsløringen af præsidentens påståede forhold til den tidligere praktikant i Det Hvide Hus, Monica Lewinsky. Fox-tv scorede lidt af et scoop med billeder af Clinton med en utændt cigar i flaben og en guitar hængende over skulderen på et hotelværelse i Senegal.
Tv-pinger og kommentatorer diskede op med visdomsord, hvis værdi næppe holdt natten ud. Avisforsider blev ryddet, og Senegal led samme tort som Cuba under pavebesøget i januar, da Monica-gate først kom for dagen. En amerikansk præsidents sexliv overskygger nu om dage alle andre nyheder.
Pressen og meningsdannerne var lige så optimistiske om Clintons politiske fremtid i går, som de havde været dommedagsagtige i de mørke januardage. Kontrasten kunne næppe være større, og enhver amerikaner kunne let forledes til at tro, at hele affæren er en sæbeboble eller i det mindste en tro kopi af tidens sæbeoperaer på tv.
Forbundsdommerens beslutning blev entydigt tolket som en stor politisk sejr og en moralsk retfærdiggørelse for USA's præsident.
"Præsidenten føler sig retfærdiggjort," sagde talsmanden Michael McCurry.
"Den politiske dynamik er skiftet fundamentalt i løbet af nogle få timer," skrev en reporter i New York Times.

Flosset moral
Disse vurderinger bør imidlertid imødegås med en vis skepsis. Et flertal af den amerikanske opinion mener, at Clintons moralske habitus er flosset, og at han har for vane at lyve om sine sex-eskapader. Dommer Susan Wright skrev da også, at hans påståede chikane af Paula Jones var "en fornærmende opførsel."
Præsidentens moralske karakterbog i det amerikanske register er stadig plettet.
At tale om en politisk sejr kan også være misvisende. Siden afsløringen af hans påståede forhold til Lewinsky er Clintons popularitet i meningsmålingerne vokset til uanede højder.
"Jeg formoder, at hans folkelige opbakning nu vil falde," sagde den republikanske senatsleder Trent Lott halvt spøgende i går.
Clinton har med andre ord nydt støtte fra amerikanere, der plejer at stemme republikansk, men som kom deres præsident til undsætning i nødens stund. Disse vælgere vil det republikanske parti nu vinde tilbage inden midtvejsvalget til Kongressen i november, og det kan blive lettere, når en upopulær rigsretssag - synes at være sluppet dem af hænde.
Det er derfor svært at se, hvad Clinton vinder. Måske vil han kunne vie mere tid til at regere, men hans medarbejdere har hele tiden påstået, at anklagerne ikke distraherede hans arbejde.

Uafklaret spørgsmål
Efter onsdagens overraskende nyhed fra Little Rock er det uafklarede spørgsmål, om særanklager Kenneth Starr vil være i stand til at bringe sin undersøgelse af Clintons behandling af Monica Lewinsky og Kathleen Willey til ende. Begge blev indkaldt som vidner i Paula Jones-sagen for at verificere, om præsidenten bruger sin magt til at chikanere kvinder.
Deres vidneudsagn rejste tvivl, om Clinton havde fortalt sandheden under ed om sit forhold til de to kvinder. Det var her, at Starr kom ind i billedet. Kan han fastholde sin anklage mod præsidenten for menéd, når Jones efter alt at dømme ikke får sin sag for i retten? Det er juridiske eksperter uenige om.
Særanklageren er iøvrigt ikke kendt for at have fingeren på den politiske puls i Washington. Han tager sin tid og har endnu ikke færdiggjort kulegravningen af Clinton-parrets påståede bedrageri i forbindelse med investeringer i Whitewater.

Nyhedsanalyse side 2

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu