Læsetid: 2 min.

Den faglige opposition samler sig

30. april 1998

Faglige aktivister vil organisere en effektiv konflikt. LO må ikke komme tilbage fra forhandlinger uden løfte om flere feriedage

Der var røde faner og en ny kampsang af veteranen Jesper Jensen da ca. 500 tillidsrepræsentanter onsdag mødtes i Odense Kongrescenter. De lagde strategi og valgte et landsdækkende udvalg, der skal gøre storkonflikten så effektiv som muligt.
Stemningen var god og enigheden var stor. Men nogle var lidt skuffede over de tomme stole. De optimistiske arrangører havde valgt en messehal med plads til flere tusinde aktivister.

Kritik af ping'erne
"Jeg er glad for, at der er kommet så mange," sagde fagforeningsformand Anders Olesen fra det københavnske koordinationsudvalg.
Da oppositionen mødtes sidste gang, for at opfordre til at stemme nej, var der ikke halvt så mange, sagde han.
Indtil nu er der ikke nogen konflikt mellem den faglige opposition og fagbevægelsens topforhandlere. Ligesom LO satser oppositionen først og fremmest på at gøre konflikten effektiv, undgå et regeringsindgreb - og få mere ferie.
"Men ping'erne skal vide, at hvis de ikke kommer tilbage fra nye forhandlinger med flere feriedage, så lader vi konflikten køre. Vi der er tilstede i dag vil arbejde for et nyt nej, hvis ikke den snævre ramme bliver brudt. Vores egne forhandlere skal ikke slippe godt fra det, hvis de bare kalder tingene noget andet," sagde formanden for Dansk Metal i Horsens, Bjarne Sørensen.

Storhedsvanvid
"Arbejdsgiverne i Dansk Industri lider af galopperende storhedsvanvid. Men det er vores egne forhandlere jo selv med til at give dem, med deres fuldstændig defensive holdning, hvor de på forhånd opgiver at få et større stykke af kagen på grund af konkurrenceevnen," fortsatte han.
Han advarede de politiske partier om at holde fingrene væk. "Vi må også advare SF og De Radikale: Vi vil ikke have et politisk indgreb, heller ikke selv om det er en helhedsløsning, som de nu er begyndt at snakke om."
Mange af talerne slog på at virksomhederne har tjent så mange penge, at de rigeligt har råd til flere feriedage. I løbet af 1996 og 1997 er den samlede værdi af de danske aktier vokset fra 375 til 776 milliarder.
"Vores ping'er og politikerne har haft travlt med at påstå, at de folk der stemte nej, har haft urealistiske forventninger. Det ligger dybt i dem, at almindelige mennesker ikke kan vurdere samfundets økonomi. Det mener jeg godt, at de kan," sagde Bjarne Sørensen.

Populær konflikt
"Kravet om mere fritid er nu blevet et folkeligt krav, der deles af langt de fleste lønmodtagere.
Og hvis de 400.000 der er i konflikt, får kravet opfyldt, vil det få afsmittende virkning. Derfor er der en god chance for at dette bliver en populær konflikt med stor opbakning," sagde Anders Olesen.
Mødet besluttede at gøre ikke kun den 1. maj, men også den 5. maj til landsdækkende aktivitetsdag med møder og demonstrationer, hvis ikke konflikten er slut inden da. Og fagforeningerne samler penge (3 kr. pr. medlem) til en annoncekampagne.
"Annoncerne skal vise at det ikke er, os der siger nej.
Vi er dem der siger ja til et ordentligt liv, med mere tid til den enkelte og familien, flere i arbejde og mindre nedslidning - uden at det går ud over samfundsøkonomien.
Det vil tværtimod spare penge i sygehusvæsenet, når knap så mange mennesker skal behandles for nedslidning og de sygdomme, arbejdsløsheden skaber."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her