Læsetid: 3 min.

'Der er ikke noget at fejre...'

30. april 1998

Intellektuelle opfordrer israelerne til at afstå fra racisme og Arafat til at stå af fredsprocessen

HEBRON - Mens Israel har indført tre dages total aflukning af de palæstinensiske områder i håb om at fejre sin 50 årsdag uden bomber, fortsætter livet, som om intet var hændt blandt palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden.
Men under den tilsyneladende normalitet koger frustrationen over en sagte ild, og Khalid Amayreh, der er korrespondent for det britiske tidsskrift Middle East International tøver ikke med at kalde Israels uafhængighedsdag for "palæstinensernes Holocaust".
"Jeg kunne måske bruge et mildere ord, men jeg siger Holocaust for at understrege den katastrofe, der har ramt det palæstinensiske folk som et direkte resultat af Israels uafhængighed. De fik den på vores bekostning," siger Khalid Amayreh til Information. Han hører til dem, der afviser, at palæstinenserne nogensinde vil acceptere den jødiske stat og mener, at den før eller siden vil bryde sammen, ikke mindst på grund af omverdenens manglende vilje til at lægge pres på Israel.

Storhedsvanvid
"Vesten har blandede følelser over for jøderne. På den ene side skyld, på den anden side antipati. Hvad Vesten opnår ved at undlade at lægge pres på Israel, er et Israel med storhedsvanvid, hvilket araberne til hver en tid vil opfatte som sin dødsfjende. Dermed er Vesten indirekte med til at diktere Israels undergang. Israel må enten acceptere at være en stat i Mellemøsten eller rejse hjem til Europa. Den jødedom, israelerne praktiserer, har intet med jødedom at gøre. Den er en afart af europæisk racisme."
Så vidt er det ikke alle, der går. Eyad Sarraj, der er psykiater og ombudsmand i det palæstinensiske selvstyre siger, at palæstinenserne må acceptere Israels eksistens og finde en måde at leve sammen med jøderne på. Men han mener, at en undskyldning er forudsætningen for fred. "Israel burde sige: 'Vi er blevet forfulgt i 3000 år, og vi har kæmpet for vores ret til at bo i Palæstina. I den kamp har vi gjort jer ondt, og det tager vi ansvaret for og undskylder'. Palæstinenserne ville øjeblikkeligt acceptere en sådan undskyldning. For det ligger i arabisk psykologi, at pligten til blodhævn ophæves af aggressorens undskyldning og anmodning om tilgivelse," siger Sarraj.
De palæstinensere, Information har talt med, er enige om, at fred med Israel ikke kan skabes med den nuværende israelske regering.
"Netanyahu er overbevist om, at en palæstinensisk stat er begyndelsen til enden for Israel. Det er derfor, han taler med to tunger. På den ene side påstår han, at han ønsker fred, på den anden side viger han uden om enhver indrømmelse," siger Eyad Sarraj.

Om igen
Af samme årsag mener politikeren Haider Abd el-Shafi, at Yassir Arafat burde trække sig ud af fredsprocessen og stille betingelser for at fortsætte: "Ellers giver han verden indtryk af, at der rent faktisk er en fredsproces i gang. Hvilket er usandt," siger Haider Abd el-Shafi.
Han er en af de største kritikere af Oslo-processen på palæstinensisk side og har fra starten forudset, at den ikke ville skabe fred. Palæstinenserne er i dag længere fra at få opfyldt ønsket om en uafhængig stat end ved Oslo-processens start, og efter hans mening må palæstinenserne stille to krav for at fortsætte processen.
"Israel må formelt anerkende palæstinensernes ret til en uafhængig stat. Oslo stod for en assymetrisk anerkendelse, hvor israelerne opnåede palæstinensernes anerkendelse af staten Israel, mens palæstinenserne kun opnåede en anerkendelse af PLO. Det andet vigtige krav er stop for bosættelser. Med mindre Israel formelt lover ikke at fortsætte udbygningen af bosættelser, er der ingen og bør der ingen fredsproces være," siger Haida Abdel-shafi.
Sarraj mener, at det er paranoia, der gør israelerne til gidsler for Netanyahu-regeringen. Som psykiater har han sin helt egen forklaring på det israelske problem.
"Når et menneske bliver pint, reagerer det ved at identificere sig med sin bøddel for at klare magtesløsheden. Vi ser i dag elementer i den israelske folkesjæl af en sådan identifikation med nazisterne. Samme mekanisme får palæstinensere, der er blevet tortureret i israelske fængsler til at torturere fanger i palæstinensiske fængsler. Det er på tide, at vi bryder det mønster," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her