Læsetid: 4 min.

Film

2. april 1998

i tv

*Tom Clancy er blevet en holden mand på at skrive mere eller mindre politisk ladede og USA-nationalistiske krigsromaner, som Hollywood med stor selvfølgelighed og økonomisk succes har filmatiseret. Jagten på Røde Oktober er den første film (og bog) i serien om CIA-agenten Jack Ryan, der ikke er den store fieldagent, men i stedet lidt af en kontorcowboy. John Mctiernan instruerer, og Alec Baldwin spiller Ryan i en film, der næsten handler mere om en sovjetisk ubåds-kaptajn, spillet af Sean Connery, som beslutter sig for at overgive sig selv og sin ubåd, titlens Røde Oktober, i amerikanernes varetægt. Det resulterer selvfølgelig i en lang række meget spændende og klaustrofobiske scener, hvor forskellige amerikanske og sovjetiske ubåde leger kispus med hinanden. Connery er forrygende som den stoiske kaptajn, mens Baldwin er lettere anonym som Ryan. I de to efterfølgende film, Patrioternes spil og Dødens karteller, bliver han da også afløst af Harrison Ford, der med sit forbistrede væsen fungerer noget bedre i rollen.
Jagten på Røde Oktober/ The Hunt for Red October. DR1, fredag 21.30-23.40

*Dennis Jürgensen har skrevet manuskriptet, mens den debuterende Martin Schmidt har instrueret Sidste time, det første danske forsøg på at lave en film i den forkætrede, men underholdende teenage-slasher-genre - populært kaldet teenage-fuck-and-die-film, fordi døden ofte rammer de teenage-drenge og -piger, som parrer sig i filmene. I Sidste time, der dog holder sig fra seksuelle udskejelser, bliver en håndfuld gymnasieelever, uden at vide hvorfor, bedt om at sidde efter en fredag eftermiddag. De spærres inde på skolen, og bliver af en ukendt person bedt om at finde ud af, hvem der har slået en tidligere lærer på skolen ihjel og placeret liget i efter-sidningslokalet. Samtidig følger vi en sensationsliderlig tv-journalist, som desperat leder efter aftenens ulykke eller blodige forbrydelse, han kan traktere seerne med, og hvad er bedre end et gymnasium og en ukendt morder!? Sidste time udmærker sig primært ved at være godt tænkt og et dansk bidrag til en genre, som ellers har været forbeholdt amerikanerne. Men desværre lader skuespilpræstationerne og replikkerne en del tilbage at ønske. Regner Grasten producerede filmen, der blev en stor succes ved billetlugerne og således banede vej for endnu et Jürgensen-Schmidt-samarbejde, Mørkeleg.
Sidste time. TV2, fredag 00.15-1.35

*Sean Connery spiller juraprofessoren, som i Arne Glimchers Sammensværgelsen bliver overtalt til at forsvare en ung neger, der er blevet dødsdømt for at have voldtaget og dræbt en lille, hvid pige. Connery drager til sydstaterne for at undersøge sagen, men får ubehageligt følgeskab af en sort politichef, som ikke mener, at Connery har noget at gøre dér. Efterhånden finder Connery dog ud af, at tingene ikke er, hvad de ser ud til, og snart er både han selv og hans familie i knibe. Sammensværgelsen er ikke nogen stor film, men den fungerer fortræffeligt som en lille, tæt thriller, der rummer tilpas overraskelser til at bevare spændingen fra start til slut. Sean Connery er med sin enorme pondus som sædvanlig en fornøjelse at opleve, mens Laurence Fishburne er dejligt irriterende som den lokale politichef.
Sammensværgelsen/ Just Cause. DR1, lørdag 21.20-23.00

*Jessica Tandy blev med Bruce Beresfords Chauffør for miss Daisy Oscar-nomineret for første gang og vandt også for sin rolle som den aldrende jødiske velhaver, som gennem en længere årrække og mod alle odds udvikler et venskab med sin sorte chauffør spillet af Morgan Freeman. Selvom det ikke er nogen dårlig film, der tager relevante emner som racisme og alders- og kønsforskelle op, så er den alligevel en kende overvurderet. Og at give den en Oscar for Bedste Film var lidt besynderligt, når man tager i betragtning, at den konkurrerede med film som Oliver Stones Født den fjerde juli, Peter Weirs Døde poeters klub og Jim Sheridans Min venstre fod. Beresford har haft svært ved at leve op til succesen sidenhen, mens Tandy faktisk blomstrede op og efter mange magre år fik nogle gode roller i film som Stegte grønne tomater, Used People, Camilla og Nobody's Fool.
Chauffør for miss Daisy/ Driving Miss Daisy. DR2, lørdag 21.20-23.00

*Lasse Spang Olsen tog i 1995 ferie fra stuntman-jobbet og spillefilmsdebuterede med ungdomsthrilleren Operation Cobra, der baseret på en bog af Anders Bodelsen havde manuskript af den populære spændingsforfatter Michael Larsen. København er vært for Det Sociale Topmøde, og byen vrimler med udenlandske politikere, politifolk og selvfølgelig også terrorister. En gruppe unge kommer på sporet af terroristerne, der har tænkt sig at bruge topmødet til at markere sig selv og deres sag og derfor tager en af de unge og hans familie som gidsler. Snart er gode råd dyre, og dramatikken udvikler sig. Spang Olsen, der, måske i kraft af sit job, synes at have en forkærlighed for store eksplosioner og frygtløse stunts, lader både skuespillere og manuskript en smule i stikken. Omvendt er det velgørende at se den type film udspille sig på dansk, og i lighed med Sidste time er det rart at se en film, der kan og vil noget mere uforpligtende og underholdende end den øvrige danske filmbranche.
Operation Cobra. TV2, søndag 20.00-21.40

*Sean Connery, Dustin Hoffman og Matthew Broderick spiller tre generationer i veteranen Sidney Lumets komediedrama Det bli'r i familien. Filmen, der efterhånden er blevet fast inventar på de danske tv-stationer, følger bedstefar, far og søn, som de planlægger og udfører et sidste familiekup, som selvfølgelig går helt galt. Der er både let og luftig komedie med rappe ordvekslinger de tre hovedpersoner imellem, og der er mere vægtig og følelsebetonet drama om ansvar og respekt. Det bli'r i familien når ikke de samme højder, som Lumets Tolv vrede mænd, men der er sikkert greb om historien, og med de tre skuespillere går man ikke helt forkert i byen.
Det bli'r i familien/ Family Business. DR2, mandag 20.45-22.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her