Læsetid: 4 min.

Film i tv

23. april 1998

*Barry Levinson er en rastløst produktiv instruktør, der deler sin produktion mellem personlige erindringsfilm og mere udvendige bestillingsjobs. For øjeblikket har han to film på repertoiret, den sprælske satire Wag the Dog, lavet con amore, og den mere mekaniske Kuglen. Sædekomedien Plattenslagerne hører til i den personlige kategori, hvor Levinson trækker på egne erfaringer fra et højst specielt sælger- og fidusmagermiljø i Baltimore i starten af 1960'erne. En subkultur af mestersælgere, som slog sig op på at afsætte blik-beklædning til huse. Richard Dreyfuss spiller en af de smarteste 'blikbisser', en bondefanger med gang i salget og snakketøjet. Men alligevel dum nok til at gå i fejde med Danny DeVitos evigt forurettede kollega. Efterhånden lærer han dog, at livet består af andet end fikse fiduser. Levinson viser sit excellente dialog-øre i genskabelsen af miljøets særlige jargon og har evnen til både at gøre denne lukkede mandeverden skæg og troværdig.
Tin Men/ Plattenslagerne. TvDanmark, fredag kl. 20.50-22.45

*Jim Abrahams fandt, sammen med brødrene Zucker, en guldåre, da de i 1980 hittede på parodifilmen Airplane (Højt at flyve). Opskriften var gags uden stop i hidtil usete mængder - så myldrende, at man følte sig overvældet, tilgav de mindre sjove vitser og i øvrigt bare nød denne rigdom af påfund. David Zucker har videreført formularen i Høj pistolføring-filmene med Leslie Nielsen, mens Jim Abrahams har været knap så heldig med Hot Shots i to ombæringer. - I denne nummer to parodieres Sylvester Stallones Rambo-serie, der jo ellers kan synes parodisk nok i sig selv. Men pudsigt er det jo, at Richard Crenna fra Rambo-filmene springer direkte over i parodifilmen i den samme rolle som barsk oberst. Helterollen som manden, der skal ind og redde mændene, som skal ind og redde mændene (etc.), spilles af Charlie Sheen, og italienske Valeria Golino er pigen i løjerne.
Hot Shots! Part Deux/ Hot Shots! 2. TV2, lørdag kl. 19.45-21.15

*Bob Rafelson lavede i 1970'erne meget levende film med Jack Nicholson (Five Easy Pieces, The King of Marvin Gardens), men er siden blevet et af amerikansk film mange bortvisnende talenter. Han prøver at hive sig selv op ved hårrødderne i denne thriller, der lancerer den altid lyse og sexede Theresa Russell som sort enke og seriemorder af rige ægtemænd. Debra Winger er den arbejdsnarkotiske opdager, der prøver at opklare de mystiske dødsfald og bliver en slags veninde med Russell. En prætentiøs affære, der forsøger at forene 1940'rnes noir-stil med moderne indsigter i kvindelig seksualitet, men mest ender i det glittet stilfulde og overfladisk mondæne. Og frem for alt er den ikke særlig elementært spændende. Men mange gode skuespillere sørger for, at man hele tiden håber det bedste - f. eks. Nicol Williamson, Diane Ladd og Dennis Hopper i biroller.
Black Widow/ Den sorte enke. TV2, lørdag kl. 22.10-23.55

*Anders Bodelsen har fået sin ungdomsthriller Operation Cobra filmatiseret to gange, første gang ganske trofast i Norge, anden gang mere frit af den debuterende Lasse Spang Olsen. Det var forfatteren Michael Larsen, der bearbejdede Bodelsens bog fra 1975 om internationale terroristers nedslag i Nærum, og han gjorde sammen med Spang Olsen voldsmændene til éndimensionale filmskurke, mens der i bogen gøres et forsøg på at forklare deres motiver. Men en del af Bodelsens spændings-konstruktioner overlever alligevel i denne ganske pæne, omend ikke altid lige sandsynlige filmatisering.
Operation Cobra. TV2, søndag kl. 15.45-17.20

*Lise Nørgaard og dansk film fandt aldrig for alvor hinanden - ikke det eneste eksempel på, at danske filmproducenter og instruktører har overset et kæmpetalent. Hvad angår originalmanuskripter blev det kun til to sølle Dirch Passer-farcer - til en vis grad bundne opgaver, må man formode (den ene, Mafiaen - det er også mig, vises på DR1, lørdag kl. 21). Yderligere er der kommet to filmatiseringer af Nørgaard-bøger, erindringerne Kun en pige og romanen Mor ved rattet fra 1959. Det var datidens reklamefilms-topmand Erik Dibbern, der i 1965 bearbejede sidstnævnte sammen med Nørgaard, og det blev en hyggelig komedie, som gør letbenet grin med mændenes refleksagtige nedvurdering af kvindebilister. Helle Virkner Krag, som den daværende statsministerfrue kaldte sig dengang, er den hjemmegående, børnepassende sagførerfrue, der uden sin mands vidende tager kørekort for at opnå større mobilitet. Filmens feminisme er af den udpræget fredsommelig, præ-rødstrømpe-art, hvor det er helt i orden, at kvinden i al elskværdighed ordner paragrafferne fra sin naturlige kulissetilværelse i mændenes liv. Filmen lever på Helle Virkners søde veloplagthed, på skægge birollepræstationer af Axel Strøbye og Bent Mejding og på, at "Lise Nørgaards replikker nu og da er ret gode," som den strenge Erik Ulrichsen skrev i sin anmeldelse. Erik Dibberns instruktion er derimod forjaget og kliché-befængt.
Mor bag rattet. TV2, søndag kl.20.00-21.30

*John Huston lavede mange dårlige film, men også en håndfuld gode, der har fået ubestridt klassikerstatus. Og blandt hans allerbedste og mest efterlignede er gangsterfilmen Asfaltjunglen, der var nyskabende i 1950 ved at skildre medlemmerne af en gangsterbande, ikke som psykopater eller håbløse outsidere, men som regulært arbejdende, professionelle mennesker - en familiefar, en fængselsrotte, en ensom romantiker. - "Forbrydelse er bare en problematisk form for menneskelig stræben," siger juvelkuppets uforglemmeligt smuldrende kransekagefigur
Louis Calhern, og filmen er ikke langt fra at give ham ret, mens den med sin tørre, præcise saglighed følger kuppets forberedelse og gennemførelse. Sort poesi gennemstrømmer handlingen - Asfaltjunglen er film noir uden stilistisk krukkeri, den ægte vare, helt og fuldt koncentreret om sine personer og sin handling, usentimental (indtil slutningen), psykologisk skarpsynet og konsekvent. Og mesterligt typebesat og spillet. Hvem kan glemme Marc Lawrence' koparrede lånehaj, der altid sveder med penge mellem hænderne? Eller Marilyn Monroe i sin første markante rolle som sagførerens naive elskerinde? Eller Sterling Haydens tunge bitterhed som revolvermanden? Sam Jaffes sirlige pedanteri som kuppets idémand? Jo, Asfaltjunglen er en vidunderligt befolket film, og det tjener TV 2 til ære, at man genoptager den.
The Asphalt Jungle/ Asfaltjunglen. Mandag kl. 00.05-01.55

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her