Læsetid: 2 min.

Folkelig forvirring præger konfliktens dag ét

28. april 1998

Der var tryk på hos fagforeningerne mandag. Mange medlemmer var i tvivl, om de overhovedet var omfattet af konflikt

"Skal jeg så tage på arbejde på torsdag, når mit kursus slutter? Det siger de, jeg skal ude på min arbejdsplads"
Jo, storkonflikten har ikke bare taget politikere og forretninger på sengen. Arbejderne - dem det hele drejer sig om, og som synes, de har for lidt fritid - de har heller ikke været helt forberedte.
Hos SiD i Kastrup, der er en af de store afdelinger i Københavnsområdet, kimede telefonerne allerede fra morgenstunden.
Omkring 2.500 skulle registreres og mange var usikre på, om lige netop deres arbejdsplads var ramt af konflikten.
"Der er utroligt mange, der har ringet ind og spurgt, om de er omfattet af storkonflikten. Det har taget en del tid at få afklaret," lyder det fra SiD Kastrup.
Afdelingen havde lejet sig ind i Amager Hallerne for at registrere de strejkende.
Men selv om der er storkonflikt, så var der flere undrende ansigter, end der var røde faner. Også flere virksomheder i det område har været i tvivl.
"Vi har i hvert fald haft flere, der har fået at vide af deres chef, at de lige skulle checke det hos os. Så der er åbenbart nogen, der ikke har fulgt så godt med i dagspressen."

Uoverskueligt
I flere forbund er det imidlertid også svært at overskue, hvem der er omfattet af storkonflikten og hvem, der troligt må gå på arbejde.
"Det kommer jo helt an på, hvem man arbejder for. Hos os er medlemmerne omfattet af fem-seks forskellige overenskomster. En strejker vi mod, én er vi lockouted på og resten er ikke berørt. Så der er ikke noget at sige til, at vores medlemmer, har ringet det meste af formiddagen, siger Arne Knudsen, der er næstformand for Murersvendenes Fagforening i Århus.
Hos SiD Anlæg og Byg i Odense skønner formand Bent Sørensen, at omkring 10 procent af afdelingens 800-900 medlemmer har været usikre på, om de var omfattet af konflikten:
"Til daglig arbejder de fleste jo bare uden at tænke nærmere over, hvilken overenskomst, de er dækket af, så vi har så sandelig også haft travlt," siger Bent Sørensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her