Læsetid: 3 min.

Fransk højre splittet og forvirret

21. april 1998

Holdningen til det højreekstreme parti Front National splitter det etablerede franske højre og har ført til dannelse af flere partier

PARIS - Opløsning og vild forvirring har ramt den franske højreopposition i kølvandet på regionalvalgene den 15. marts og de lokale alliancer mellem det moderate og det yderste højre ved formandsvalgene i en række regionalråd.
Ikke færre end tre toppolitikere har taget initiativer til at danne hver sit nye højreparti på ruinerne af det klassiske højre, og samtidig er højreflertallet på Paris' rådhus blevet sprængt med dannelsen af en udbrydergruppe, der kræver borgmester Jean Tiberis afgang.
I mellemtiden er tre regionalrådsformænd, der har ladet sig vælge med det ekstreme højreparti Front Nationals stemmer, blevet ekskluderet af centrum-højrepartiet UDF.

Nye partier
En af de tre, tidligere forsvarsminister Charles Millon, der er formand for regionen Rhône-Alpes med hovedstad i Lyon, bekendtgjorde i weekenden på et møde med 3.000 tilhængere dannelsen af et nyt parti, der simpelthen skal hedde La Droite (højre).
Dette initiativ efterfulgtes omgående af et andet, idet tidligere finansminister Alain Madelin i en tv-udsendelse i TF1 søndag proklamerede oprettelsen af et "stort liberalt parti".
Men det første initiativ til en ny partidannelse blev taget allerede midt under krisen omkring formandsvalgene den 20. marts, da tidl.undervisningsminister François Bayrou meddelte, at han ville danne et nyt "stort centrumparti" til afløsning for UDF.
De nye initiativer er blevet taget samtidig med, at UDF-lederen, tidligere forsvarsminister François Léotard, har iværksat en omfattende proces med fornyelse af UDFs program og organisation under rådspørgning af partiets politikere, aktivister og menige medlemmer.
Léotard søger desperat at holde sammen på stumperne, men hans kolleger i toppen af partiet synes at lade hånt om disse bestræbelser.

Prominente folk
De tre udbrydere er ikke hvemsomhelst. UDF er en partigruppe, hvis hovedkomponenter er de to partier Force Démocrate og Démocratie Libérale - og deres ledere er hhv. Bayrou og Madelin. Millon - der ikke alene er udbryder, men ekskluderet - er tidligere formand for UDFs gruppe i Nationalforsamlingen. Hans region er Frankrigs næststørste.
De tre repræsenterer forskellige tendenser. Millon bekender sig åbenlyst til samarbejde med det højreekstremistiske Front National. Madelin har erklæret sig i samme retning, men mindre direkte, og som ultraliberalist er han ikke på linje med Front Nationals nationalisme.

Afstand til Fronten
Bayrou går ind for en centrumlinje og klar afstandtagen fra Front National.
En fjerde udbryder fra UDF, Philippe de Villiers, har allerede for flere år siden dannet sit eget lille ultra-højre parti.
Léotard har - lige som lederen af det gaullistiske parti RPR, Philippe Séguin - fordømt enhver form for samarbejde med Front National og ligeledes kritiseret de forhastede intitiaver til nye partier. Men i begge partier er der udbredt sympati blandt de lokale politikere og partiaktivister for en rabiat højrekurs i forståelse med Front National.
Ifølge meningsmålinger tilslutter et stort mindretal i de to partier sig denne linje. De finder det urimeligt, at højre, der sammenlagt har klart flertal i Frankrig, afskærer sig fra magten på grund af splittelsen mellem det moderate og det yderste højre. De vender sig også mod tanken om at gøre det moderate højre til et "blødt centrum".

Ballade i Paris' bystyre
Mens denne splittelse navnlig manifesterer sig i UDF, er en anden krise slået ud i lys lue i det parisiske bystyre, der ledes af RPR-politikeren JeanTiberi.
Hans partifælle, tidligere justitsminister Jacques Toubon, har krævet hans afgang som borgmester, og Toubon har fået følgeskab af en trediedel af den RPR-UDF gruppe, der udgør flertallet i bystyret.
Toubons anklage mod Tiberi bunder i de omfattende korruptionsaffærer i bystyret, der har været under opklaring i flere år, og som Toubon siger har "plettet bystyrets image" i en sådan grad, at man er sikker på at lide et knusende nederlag ved detnæste kommunalvalg.
Af samme grund lægger den socialistiske opposition ikke skjul på, at den gerne vil beholde Tiberi som borgmester indtil valget...

Chiracs rolle
"Kupforsøget" har givet genlyd, fordi det ikke blot drejer sig om landets hovedstad, men om det bystyre, der i næsten 20 år var præsident Chiracs egen magtbase, mens han var borgmester.
Chirac ønskede selv Tiberi som efterfølger, men Toubon står også Chirac meget nær. Begge hævder i dag at have Chiracs støtte, og det er ingen hemmelighed, at præsidenten bag kulisserne er stærkt involveret i denne lokale affære.
Korruptionssagerne stammer fra Chiracs egen borgmestertid, og Tiberi har ladet forstå, at han vil "sige alt hvad han ved",hvis han bliver droppet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her