Læsetid: 2 min.

Fri tysk bane for euroen

3. april 1998

Forfatningsdomstol nægter at gå videre med fire professorers klage over, at tyskerne skal lægge D-marken på hylden. Dermed er den sidste formelle forhindring for euroen fjernet

"Nu kommer euroen," konstaterede den prominente euro-skeptiker Manfred Brunner opgivende i går i Bonn. Det samme gjorde Karl Albrecht Schachtschneider, en juraprofessor fra Nürnberg, som sammen med tre andre professorer havde klaget over euroen til den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe.
Grunden til deres opgivende tone var, at domstolen netop havde afvist klagen som værende "klart grundløs".
"Nu kan der ikke gøres mere i det tyske retssystem," sagde Schachtschneider til nyhedsbureauerne.
"Som en, der har viet sit liv til at forsvare loven, er jeg bitter og skuffet."
Han og de tre andre professorer havde argumenteret for, at introduktionen af euroen i stedet for D-marken er i strid med paragraf 38 i den tyske forfatning. Den siger, at tyskerne har en basal ret til økonomisk stabilitet og en stærk valuta.
Professorerne argumenterede med, at politikerne har bøjet adgangskriterierne til ØMU'en så meget - der kommer 11 lande med, herunder Italien og Belgien - at euroen bliver en svag valuta, hvorfor hele ØMU-projektet må udskydes.
Men forfatningsdomstolen sagde, at ansvaret og retten til at sige ja til euroen tilhører det tyske parlaments to kamre - Forbundsdagen og Forbundsrådet.
"Det er deres ansvar at sikre pengenes værdi," hed det i forfatningsdommernes konklusion.
Men Schachtschneider kaldte dommen for "højst politisk og opportunistisk." Han sagde at de fire professorer, i folkemunde kaldet Firebanden, nu ville overveje at appelere til EU-domstolen, selv om de "ikke forventer meget hjælp derfra."

Kohl i hopla
For forbundskansler Helmut Kohl kom dommen som en ekstra appelsin i turbanen efter at den tyske nationalbank, Bundesbank, i fredags gav euroen sin velsignelse efter lang tids overvejelse.
"I dag står det klart, at tidsskemaet og konvergenskriterierne vil blive overholdt," sagde Kohl under gårsdagens ØMU-debat i Forbundsdagen.
"ØMU'en vil starte præcis den 1. januar 1999. Det er i Europas interesse og i tysk interesse," sagde han.
Samtidig langede han ud efter Gerhard Schröder, den socialdemokratiske kanslerkandidat ved Forbundsdagsvalget den 27. september. Kohl kritiserede, at Schröder i sidste uge sagde til avisen Bild, at euroen kunne betyde højere arbejdsløshed, og at den kunne true små og mellemstore virksomheder, der er rygraden i tysk økonomi. Schröder forsøger at holde en balance mellem at støtte euroen og samtidig kritisere den for at komme for tidligt. Det gav Kohl følgende ord med på vejen i går:
"Jeg har absolut ingen forståelse for den slags udtalelser. Enhver, der ønsker at blive kansler og samtidig kommer med så populistiske påstande, diskvalificerer sig selv," sagde kansleren.
Schröder har afvist at tale i Forbundsdagen til ØMU-debatten. Han vil i stedet udtrykke sin holdning til euroen i Forbundsrådet den 24. april. Her sidder Schröder i sin egenskab af nyligt genvalg ministerpræsident i delstaten Niedersachsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her