Læsetid: 3 min.

Frivillige føler sig udsat for sabotage

27. april 1998

Flere kommuner skærer ned på støtten til det frivillige sociale arbejde - i strid med bistandslovens ånd

Staten har ved hjælp af en forøgelse af bloktilskuddet til kommunerne med virkning fra 1. juli besluttet at kanalisere 100 millioner ekstra kroner ud til frivilligt socialt arbejde. Pengene synes imidlertid ikke alle steder at blive brugt til formålet. Nogle kommuner, bl.a. Svendborg, har valgt at skære ned på støtten til det frivillige sociale arbejde på trods af det øremærkede statstilskud.
Lone Møller, leder af Frivillighedscentralen i Svendborg, Kontakt mellem mennesker, siger til Information, at centralen har fået skåret sit kommunale tilskud fra 140.000 kr. til 100.000 kr. Et beløb, de ellers har modtaget i flere år. Staten har også skåret centralens tilskud med 40.000 kr. i den direkte statsstøtte, mens amtet har nøjedes med at skære 20.000 kr. Andre byer, der følger samme praksis, er Århus, Esbjerg, Brønderslev og Thisted.

Overrasket minister
Loven forhindrer ikke, at kommunerne bruger de øremærkede sociale kroner til andre formål, men socialminister Karen Jespersen (S) er forbløffet. Og lægger ikke skjul på, at kommuner, der forsømmer sig mod målsætningen, ikke kan gøre sig håb om at modtage penge af puljen næste år.
"Det står meget tydeligt i vejledningen, at kommunerne efterfølgende skal redegøre for, hvordan pengene er brugt. Ligesom de frivillige organisationer får lejlighed til at udtale sig om kommunens prioritering. Finder vi ikke kommunens praksis acceptabel, kan den risikere at miste tilskuddet", siger hun.
- Hvad nu hvis en kommune skærer ned i det kommunale tilskud med henvisning til det øgede statstilskud?
"Det er ulovligt. Det står udtrykkeligt i vejledningen," siger Karen Jespersen.

Ja-sigere favoriseres
Der er kommet øget fokus på kommunernes forhold til de frivillige sociale organisationer og deres 300.000 medlemmer, efter den ny servicelovs paragraf 115 - en del af den ny bistandslov - har fået en bestemmelse, der siger, at kommunerne skal samarbejde med de frivillige organisationer.
Situationen i Svendborg dannede baggrund for en stor debat om frivilligt socialt arbejde på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk søndag.
Og Lone Møller anklager kommunen for ikke at støtte frivillige, der forholder sig kritisk til kommunens praksis: "Jeg vil hævde, at det er dem, der forlover sig med kommunen, som får pengene", siger hun. Lone Møller er selv én af dem, der bliver ramt af den kommunale spareiver, når hun og en anden ansat snart bliver fyret: "Men vi giver ikke op. Det ville være vanvittigt at lade ti års arbejde bryde ned. Nu vil vi bruge de kommende måneder til at overveje en mindre skrøbelig finansieringsform. Jeg hælder selv til private sponsorer."
"Selvfølgelig findes der mennesker, der tror på politisk handling. Og det er jo det, vi praktiserer: Politisk handling til fordel for de svage i samfundet", siger hun.
Egon Clausen siger, at det kan true selve folkelighedsbegrebet, hvis kommunerne for fremtiden bevilger pengene til de frivillige organisationer, som hverken brokker sig over for kommunen eller er uenige i målsætninger.
"Man vil gerne have de villige. Men de fri har man det svært med. Perspektivet - og en praksis, vi allerede har set eksempler på - er, at vi får en masse villige, men hvis en af dem begynder at kritisere systemet, så står de af staten betalte klakører op og hujer af den, der kritiserer. Hvad vi ser er nogle velmenende dilettanter, nogle naive idealister, der i den bedste mening farer ud i en personlig hetz i forhold til kritikerne. På den måde får vi ikke en åben og fri debat," siger han.
Han foreslår derfor at praktisere det såkaldte armslængde-princip, som kendes fra kultur- og idrætslivet. Her lægger man en buffer ind imellem dem, der bevilger pengene og dem, der modtager pengene for netop at sikre den lokale frihed.
Karen Jespersen bakkede på søndagens Louisiana-møde op om de frivilliges indsats og opfordrede kommunerne til at tænke risikovilligt.
"Man får tifold igen," sage hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her