Læsetid: 4 min.

Fyrtøjet

23. april 1998

Heldigvis var der ingen fremmede, der så det, da en stakkels arbejdsløs blev udsat for danskernes kollektive vrede

Befriet område
Der kom en somalisk familie marcherende hen ad landevejen. Én, to, mange. Langs vejen kæmpede farvestrålende plakater med rå højttalere på pæle om de vejfarendes opmærksomhed.
Lyden var hvergang den samme: en somalisk oversættelse af Peter Schmeichels råb "Ud!", når modstanderens angreb er blevet afvist ved at bolden er ekspederet i retning mod hans mål, og man som forsvarer ved at løbe fremad kan tvinge angriberne til at løbe baglæns for ikke at blive off side.
Plakaterne viste en smilende somalisk familie begravet i sand til livet over en tekst, der lød: Vind en hjemrejse for hele familien. Ved at henvende sig i Indenrigsministeriet kunne man få udleveret indtil fem lodder per person plus en erkendtlighed for ulejligheden på tusind kroner kontant og skattefrit.
Med småt stod for neden, at "den, der ikke søger sin egen lykke må blive hjemme". Med meget småt stod allernederst (og det var kun for at overholde Lotteriloven) at der var tilbagebetaling på hvert femte lod.

Drømmeland
Langs landevejens modsatte side, dén der førte ind i moderniteten, stod farvestrålende reklameskilte med løfter så store som Storebæltsbroer. De var sat op på hule plastiktræer, et for hvert politisk parti der var opstillingsberettiget. Inden i hvert træ kunne man iføre sig et headset og dermed gå ind i det pågældende partis virtuelle realitet og opleve dets ultimative vision af det gode samfund.
På motorvejens rastepladser havde mere markedsorienterede kredse opstillet lignende huletræer, hvor headset'et gav adgang til at dyrke virtuel sex, men det tillader pladsen ikke, at vi tager op her.
I Enhedslistens træ var der vrede mennesker men også stærke kadrer at efterligne: der var næsten en tillidsmand på hvert gadehjørne. Hos SF cyklede de fleste stadig til toget, men de vrede var skiftet ud med de skuffede.
Hos Socialdemokratiet havde alle bil og fast fuldtidsarbejde og fast forankring i fagbevægelsen, mens kameraet panorerede igen og igen langs Stærevænget, Mejsevænget, Birkevænget og lignende parcelhuskvarterer.
Hos De Radikale var der mange billeder af Folkehøjskoler og personer i færd med at opgøre deres kontante beholdning i skæret fra tællepråse.
Hos CD smilede alle og kørte i biler.
Hos Kristeligt Folkeparti var smilene en anelse mere betydningsfulde. Og henvisningen til det åndelige med det lille strejf af brutalt krav om modtagerens betingelsesløse accept af budskabet qua dettes højere værdi, som Sjursen er så god til, vandt stadig nye underkastere i SM-kredse.
De Konservative viste huse i den særlige fattig-rige bungalow-stil fra Hellerup og Gentofte, men også mange dobbelte carporte og generelt lidt tungere og mindre benzinøkonomiske middelklassebiler.
Venstre ville kompromisløst det bedste for alle.
Fremskridtspartiet indbød til at tage en murerske og hjælpe Pip Peter med at bygge det fuglehus, han så gerne selv ville bo i, ved siden af det parcelhus, hvor han holder sin undulat Tam.
Dansk Folkeparti viste en masse biler på en masse veje mellem en masse ejerboliger. Sorte mennesker bar hvide krøblinge rundt mellem supermarkederne som vandkrukker på højt løftede hoveder. Nogle af de gamle, som lå i deres eget skarn, var vrede, fordi der ikke var sorte nok til at tørre alle i røven. Og der var intet billede uden mindst een patruljerende betjent.
Demokratisk Fornyelse havde fået denne måneds Wild Card, her kunne man være begge deltagere i en brydekamp på samme tid.

Kør dem hjem
Tilbage til den somaliske familie, der følger pilene på den ensrettede vej tilbage til det feudale. Det var en vinderfamilie.
Bag mange hække stod middelindkomsterne og talte indbyrdes om at fratage de returflygtende deres beklædningsgenstande. Men generelt fandt man de fremmedes påklædning for fremmedartet, upassende og komisk, og man kunne derfor bedre forestille sig at brænde deres klæder end at iføre sig dem. Men da man var en fredselskende stamme ville man ikke gøre det, medmindre de selv tog klæderne af og slængte dem fra sig.
Vi havde en forplejningszone lige uden for haven. Her fik hver enkelt mulighed for at gribe en mulepose, som frivillige fra Civilforsvaret holdt frem i strakt arm i et næsten tilstrækkeligt antal. Posernes indhold var ens: en dåse cola, hærens feltrationer, en individuel hjemrejseplan og et kort, der udstak den nemmeste rute til Somaliland. Mange ville nok vælge de grå busser, som var stillet til rådighed af en ukendt organisation lige syd for grænsen, første led i den fælleseuropæiske kampagne Roll 'em Home .

Arbejdsgulag
En dansker kom marcherende ind i forplejningszonen, netop som vore somaliske venner forsvandt ud af syne. En ophidset mumlen krøb langs hækkene, hvad skulle en af vore dér?
I et seletøj spændt om brystet bar han et roterende skilt med tre flader, løftet over hovedhøjde af en jernstang. Arbejdsløse får ikke horn i panden, de får horn i siden stod der på en side, på en anden Arbejdet er den høne, der lægger Gulag og på den tredje Vi er alle arbejdssøgende for vor middelklasse. Han var iført en T-shirt med teksten Jeg er også arbejdsløs.
Stemningen blev truende. Hvorfor skulle han skille sig ud på den måde og forlange at blive regnet for en gæst? Hvorfor gik han der i stedet for at tage et arbejde? Han kunne komme til at betjene et bredt udsnit af maskiner mindst 37 timer om ugen, hvis bare han tog det mindste lille initiativ. Hvorfor troede han, at han både kunne være gæst og indfødt på samme tid?
Da han oven i alt det tog en mulepose i forplejningszonen forløstes vreden i kollektiv aggression. En rasende grundejermængde tilintetgjorde mandens skilt og den lokale repræsentant for Dansk Arbejdsformidlingsforening gav ham så mange jobtilbud, at afslag på dem alle ville fratage ham hans statsborgerskab, medmindre han erklærede sig sindssyg og dermed fik ubetinget adgang til hjælp, fordi han så virkelig havde behov.
Heldigvis var der ingen fremmede, der så det pinlige optrin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her